Θεσσαλονίκη: Αναβίωσαν οι Μωμόγεροι στο Ωραιόκαστρο – Ο δήμαρχος «έκλεψε» τη νύφη και μπήκε στο χορό! (ΦΩΤΟ)

Μωμόγεροι Δήμος Ωραιοκάστρου

Το έθιμο διαδραματίστηκε από τον Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης

Το δρώμενο των Μωμόγερων αναβίωσε σήμερα στο Ωραιόκαστρο για 11η χρονιά από την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ) με την υποστήριξη του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Το δρώμενο διαδραματίστηκε από μέλη του Μορφωτικού Ποντιακού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης στους κεντρικούς δρόμους του Ωραιοκάστρου.

Οι Μωμόγεροι το μεσημέρι μπήκαν στο γραφείο του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, ο οποίος «έκλεψε» τη νύφη! Αφού την εξέτασαν ο γιατρός, ο γέρος, η γραία (γριά), ο διάβολος και ο άρκον (αρκούδα), ο δήμαρχος και η νύφη βγήκαν από το Δημαρχείο και έστησαν χορό στο δρόμο μαζί με τους Μωμόγερους και τον κόσμο, όπως ορίζει το έθιμο.

Μωμόγεροι Δήμος Ωραιοκάστρου

Τα Μωμο’έρια είναι ευχετηριακό και ψυχαγωγικό έθιμο του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα έως Θεοφάνια) με χορευτική, θεατρική και μουσική ομάδα σε παράλληλη δράση, προερχόμενο από την ορεινή Τραπεζούντα, που επιβιώνει σε οκτώ χωριά του νομού Κοζάνης. Το έθιμο εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015 και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2016.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι Μωμό΄εροι, ντυμένοι με περικεφαλαίες, φουστανέλες και κρατώντας ξύλα στα χέρια, χορεύοντας και τραγουδώντας επισκέπτονται τα σπίτια. Ανάμεσά τους και σε επικοινωνία με τους θεατές είναι η θεατρική ομάδα, αποτελούμενη μόνο από άντρες: δύο νύφες που προσπαθεί να τις κλέψει ο κόσμος πληρώνοντας ένα αντίτιμο με την επιστροφή τους, ο γέρος, η γραία (γριά), ο διάβολον, ο άρκον (αρκούδα), ο γιατρός που εξετάζει τη νύφη και διαπιστώνει συνήθως την κακοποίησή της, ο τσανταρμάς (χωροφύλακας επί τουρκοκρατίας) κ.ά.. Τα μουσικά όργανα που τους συνοδεύουν είναι λύρα, αγγείον (γκάιντα) και νταούλι.

Μωμόγεροι Δήμος Ωραιοκάστρου

«Συγχαρητήρια στη διοίκηση και στα μέλη της ΕΠΩΦ και του Μορφωτικού Ποντιακού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης, που αναβίωσαν στον τόπο μας το εντυπωσιακό έθιμο των Μωμόγερων. Στο Δήμο Ωραιοκάστρου στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει τον πολιτισμό μας και συμβάλλει στη διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων. Εύχομαι σε όλες και σε όλους χρόνια πολλά, ευημερία και προκοπή στον τόπο μας», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Μωμόγεροι Δήμος Ωραιοκάστρου

Οι Μωμόγεροι αφού ολοκλήρωσαν την επίσκεψη στο Δημαρχείο συνέχισαν τους χορούς και τα τραγούδια στους δρόμους του Ωραιοκάστρου, παρακινώντας τον κόσμο να χορέψει μαζί τους.

Μωμόγεροι Δήμος Ωραιοκάστρου