Θεσσαλονίκη: Απομακρύνθηκαν 3100 τόνοι σκουπίδια και μπάζα από τον Γαλλικό ποταμό (ΦΩΤΟ)

Μπάζα Γαλλικός ποταμός

Μια ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή αρκετών δεκαετιών έκλεισε οριστικά

Απομακρύνθηκαν 3.100 τόνοι μπάζα και σκουπίδια από την κοίτη του Γαλλικού ποταμού, στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, από τα εγκαταλειμμένα παράνομα μαντριά, που επί χρόνια αποτελούσαν εστίες μόλυνσης αφού εκεί αποτίθονταν ανεξέλεγκτα απορρίμματα, επιτέλους απομακρύνθηκαν πάνω από 3.100 τόνοι απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), καθώς και κάθε λογής άλλα απόβλητα.

«Η περιοχή σήμερα έχει αλλάξει όψη και θυμίζει την αρχική φυσική κατάστασή της. Απομακρύνθηκαν παλιά ελαστικά, πλαστικά βαρέλια, λαμαρίνες, παλέτες και τεράστιες ποσότητες από μπάζα και σκουπίδια. Αυτό που έγινε δεν ήταν τόσο απλό, οι διαδικασίες για να καθαριστεί η περιοχή από αυτά τα παράνομα μαντριά είχαν μεγάλη διάρκεια», επισήμαναν τα μέλη της εθελοντικής περιβαλλοντικής ομάδας «Εχεδώρου Φύσις».

Μπάζα Γαλλικός ποταμός

Για την οριστική λύση του προβλήματος συνεργάστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, η αντιδημαρχία Καθαριότητας του δήμου Δέλτα, η Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ. Η αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, εθελοντές και πολίτες του Καλοχωρίου που προστατεύουν την περιοχή.

Διαβάστε επίσης  Σε τροχιά υλοποίησης το Παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης 

«Η παράνομη απόρριψη ογκωδών απορριμμάτων και μπαζών αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι προσπάθειες μας για τον καθαρισμό της συγκεκριμένης περιοχής όλα αυτά τα χρόνια ήταν συνεχείς και τελικά καταφέραμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για ένα καθαρό περιβάλλον σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή», είπε στη Greenagenda.gr από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Κυριακίδης.

Την απομάκρυνση των αποβλήτων πραγματοποίησε το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ της ΑΝΑΚΕΜ.

«Η ομάδα μας σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε συνάντηση με τους φορείς τόνιζε τη σημαντικότητα της απομάκρυνσης των παλιών μαντριών από την περιοχή, γιατί συνεχώς γίνονταν νέο σημείο απόθεσης μπαζών και σκουπιδιών. Με τη συνεργασία όλων τελικά ο στόχος επιτεύχθηκε», σημείωσαν τα μέλη της ομάδας Εχεδώρου Φύσις.

Την άνοιξη η περιβαλλοντική ομάδα έχει προγραμματίσει να σχεδιάσει ένα νέο μονοπάτι που θα περνάει από την περιοχή αυτή ώστε να δώσει και μια κυκλική οικοδιαδρομή στα υφιστάμενα μονοπάτια των εκβολών του Γαλλικού ποταμού.

Μπάζα Γαλλικός ποταμός

Πηγή: greenagenda.gr