Θεσσαλονίκη: Μπαράζ κινητοποιήσεων για τον ένα χρόνο από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη

Μαύρη μέρα ξημέρωσε για την χώρα, καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη όπου χάθηκαν 57 ψυχές.

Σήμερα σε όλη την χώρα σε συνδυασμό με την πανελλαδική απεργία έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις για τα Τέμπη. Και στην Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί πλήθος συγκεντρώσεων.

Αναλυτικά τα καλέσματα για τις συγκεντρώσεις

-Στις 09:30, έξω από το νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”, από μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων νοσοκομείων “Γ. Γεννηματάς” και “Άγιος Δημήτριος”.

-Στις 10:30, μέλη εργατικών σωματείων, συλλογικοτήτων, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, φοιτητές και μαθητές θα συγκεντρωθούν στο άγαλμα Βενιζέλου.

-Στις 10:30, στην Καμάρα, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φοιτητικών συλλόγων και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

-Στις 18:00, διαδικτυακό κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από τον Ν.Σ.Σ. Θεσσαλονίκης.

-Στις 19:00, έξω από τον Ν.Σ.Σ. Θεσσαλονίκης, μέλη του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ, καθώς και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

-Στις 23:21, στον Ν.Σ.Σ. Θεσσαλονίκης, αναμένεται να συγκεντρωθούν μέλη του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρη γενική απεργία, ενώ Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες σωματεία και ομοσπονδίες θα προχωρήσουν σε απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Κανένα δρομολόγιο στα τρένα

Με ανακοίνωση της η Hellenic Train έκανε γνωστό ότι σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η Hellenic Train ενημερώνει ότι, λόγω της 24ωρης απεργίας, την Τετάρτη 28.02.2024, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο”.

Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη

Χωρίς λεωφορεία θα μείνει η Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, καθώς οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ θα συμμετέχουν στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ, την Τετάρτη θα κυκλοφορούν 50 λεωφορεία στην Θεσσαλονίκη.

“Έχουμε όλοι μας χρέος απέναντι στα θύματα, στους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας, στους νεκρούς της ανείπωτης τραγωδίας στον σιδηρόδρομο. Η θυσία αυτών των ανθρώπων να μην ξεχαστεί ποτέ. Το έγκλημα των Τεμπών δεν πρέπει και δεν θα αποσιωπηθεί”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων

“Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης, συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ).

Έχουμε όλοι μας χρέος απέναντι στα θύματα, στους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας, στους νεκρούς της ανείπωτης τραγωδίας στον σιδηρόδρομο. Η θυσία αυτών των ανθρώπων να μην ξεχαστεί ποτέ. Το έγκλημα των Τεμπών δεν πρέπει και δεν θα αποσιωπηθεί.

Απαίτηση όλων αποτελεί η απόδοση ευθυνών και η αποτροπή επανάληψης παρόμοιων τραγικών συμβάντων.

Την ημέρα αυτής της θλιβερής επετείου, οι εργαζόμενοι στις επιβατικές και στις εμπορευματικές μεταφορές, θα είμαστε στον δρόμο του αγώνα για αποκάλυψη της αλήθειας, της αποτροπής συγκάλυψης ευθυνών και της ανάδειξης όλων των ζητημάτων τα οποία άπτονται της ασφάλειας στην συγκοινωνία, της ασφάλειας στην μεταφορά.

• Τονίζουμε ότι την ημέρα της Απεργίας, Τετάρτη 28 Φλεβάρη, θα διαθέσουμε προσωπικό ασφαλείας για την κάλυψη των αναγκών κίνησης 50 λεωφορείων.
• Τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ καθώς και η νυχτερινή γραμμή του αεροδρομίου (1Ν) θα εργαστούν κανονικά”.

Διαβάστε επίσης  Βέροια: Τρισάγιο στη μνήμη των 21 μαθητών που σκοτώθηκαν το 2003 στα Τέμπη

Η ανακοίνωση του ΟΑΣΘ

“Ο ΟΑΣΘ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ) για μεθαύριο Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας οι λεωφορειακές γραμμές θα κυκλοφορούν με προσωπικό ασφαλείας.

Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό”.

Κανονικά οι πτήσεις

Αργά το βράδυ της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου κρίθηκε παράνομη η 24ωρη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, έπειτα από προσφυγή της διοίκησης στη Δικαιοσύνη.

Οι πτήσεις επομένως θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση των AEGEAN και Olympic Air ενημερώνεται «το επιβατικό κοινό ότι σε συνέχεια απόφασης των αρμόδιων αρχών η παροχή υπηρεσιών ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας δε θα ανασταλεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, οπότε το σύνολο των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου θα πραγματοποιηθεί κανονικά».

Στάση εργασίας στα φαρμακεία

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με ανακοίνωση του έκανε γνωστό ότι τα φαρμακεία στην Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11:30 έως τις 14:30.

Η ανακοίνωση του ΦΣΘ

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη στάσης εργασίας για αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, από τις 11:30 έως τις 14:30, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Με την συμβολική αυτή κίνηση, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συγγενών που ζητούν δικαίωση και ενώνοντας τη φωνή τους με τις φωνές όλων των Ελλήνων απαιτούν από την πολιτεία να διασφαλίσει με κάθε τρόπο ότι θα αποδοθούν ευθύνες και οι υπαίτιοι της τραγωδίας δεν θα μείνουν ατιμώρητοι.

Κατά τις ώρες της στάσης εργασίας, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία”.

Στάση εργασίας και οι δημοσιογράφοι

“Η ΕΣΗΕΜ-Θ σε συντονισμό με την ΠΟΕΣΥ και τις άλλες Ενώσεις συμμετέχει στην 4ωρη στάση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, τις ώρες 12.00-16.00.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ:

Στη μεγάλη κινητοποίηση που οργανώνουν Εργατικά Σωματεία και Ομοσπονδίες της χώρας την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου συμμετέχει η ΠΟΕΣΥ, προκηρύσσοντας στάση εργασίας για τους δημοσιογράφους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα 12:00 έως 16:00.

Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε:

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις
Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
Τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια

Οι δημοσιογράφοι, τονίζει η ΠΟΕΣΥ, συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών για αναβαθμισμένα νοσοκομεία, και των φοιτητών για Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που στο διάστημα αυτό θα καλύψουν την εκδήλωση για τα Τέμπη και τις απεργιακές κινητοποιήσεις”.