Θεσσαλονίκη: Διακόπηκε λόγω… κορονοϊού η δίκη για τον θάνατο 28 ηλικιωμένων σε γηροκομείο

Σύψας Θεσσαλονίκη

Τον επόμενο μήνα η επόμενη δικάσιμος

Το ενδιαφέρον της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης είχε μονοπωλήσει πριν τέσσερα χρόνια η υπόθεση που αφορούσε τον θάνατο 28 ηλικιωμένων σε γηροκομείο, μετά από επιπλοκές του κορονοϊού.

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης επρόκειτο να συνεχιστεί σήμερα η δίκη για τον μαζικό θάνατο ηλικιωμένων ύστερα από συρροή κρουσμάτων του κορονοϊού σε οίκο ευγηρίας της Θεσσαλονίκης, τον Αύγουστο του 2020.

Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση ματαιώθηκε καθώς, όπως έγινε γνωστό, ένα μέλος της σύνθεσης του δικαστηρίου βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό. Υπό αυτές τις συνθήκες, η δίκη διεκόπη και θα επαναληφθεί στην επόμενη προγραμματισμένη δικάσιμο, τον επόμενο μήνα. Η δίκη βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων.

Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι του οίκου ευγηρίας (αδέλφια), ο πρώτος ως υπεύθυνος σε επιστημονικά θέματα και η δεύτερη υπεύθυνη για διοικητικά ζητήματα.

Το κατηγορητήριο τούς αποδίδει την πράξη της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Συνολικά 28 φιλοξενούμενοι στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών συνδεόμενων με τον κορονοϊό.

Οι πρώτες εξετάσεις μαρτύρων

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 16 Μαΐου, στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης κάθισαν οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι του οίκου ευγηρίας (αδέλφια), ο πρώτος ως υπεύθυνος σε επιστημονικά θέματα και η δεύτερη υπεύθυνη για διοικητικά ζητήματα. Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας αρνήθηκαν και οι δύο την κατηγορία που τους αποδίδεται και είναι αυτή της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο, είναι ο γιος μίας ηλικιωμένης γυναίκας με χρόνια προβλήματα υγείας, η οποία ασθένησε από κορονοϊό και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου μετά από δύο εβδομάδες νοσηλείας ανάρρωσε και επέστρεψε στον οίκο ευγηρίας όπου συνεχίζει να διαμένει μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης  Απόστολος Λύτρας: Παρέμβαση από τον Αρειο Πάγο γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο δικηγόρος

«Είχα συχνή επικοινωνία με την μητέρα μου, η οποία ένιωθε τη Μονάδα σα σπίτι της και ήθελε να επιστρέψει εκεί για να συνεχίσει τη διαμονή της. Μου περιέγραφε ότι τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, ενώ τη ξάφνιαζε θετικά που έβλεπε τους νοσοκόμους να φοράνε στολές, σκουφάκια, μάσκες και «ποδονάρια». Είναι απαιτητική με τις συνθήκες υγιεινής και μου έλεγε ότι είναι εξαιρετικές στη Μονάδα», κατέθεσε.

Σχετικά με τα τεστ Covid ο μάρτυρας είπε ότι γίνονταν, χωρίς να θυμάται τη συχνότητα. «Η μητέρα μου έμενε σε ένα τρίκλινο δωμάτιο το οποίο μου έλεγε ότι ήταν πολύ άνετο και με αποστάσεις, καθώς μπορούσε να κινηθεί με ευκολία με το αμαξίδιο που χρησιμοποιεί. Μου έλεγε ότι ήταν πολύ άνετο», είπε.

Στην ερώτηση για το πως έμαθε ότι η μητέρα του νόσησε από κορονοϊό και ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπως προέβλεπαν οι οδηγίες, ο μάρτυρας ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους της δομής ότι η μητέρα του είχε βγει θετική σε προληπτικό τεστ και ότι θα μεταφέρονταν στο Παπανικολάου.

«Με είχαν ενημερώσει ότι θα έκαναν τεστ μέρα παρά μέρα. Όταν της πήγαινα φάρμακα – χωρίς να έχω πρόσβαση στον εσωτερικό χώρο της δομής – τα απολύμανα πριν της τα δώσω. Από τη τζαμαρία έβλεπα ότι οι νοσηλευτές φορούσαν ολόσωμη στολή ενώ αντιλήφθηκα τη μυρωδιά της βενζίνης».

Πηγή: newsit.gr