Θεσσαλονίκη: “Εφυγε” από τη ζωή ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης

Τάσος Κουράκης Θεσσαλονίκη

Σε ηλικία 73 ετών

Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Κυριακής (10/10) ο Θεσσαλονικιός πανεπιστημιακός και πολιτικός, Τάσος Κουράκης.

Θεσσαλονίκη: “Εφυγε” σε ηλικία 73 ετών έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. Είχε διατελέσει υπουργός και βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τη είδηση έκανε γνωστή, με ανάρτησή της στο Facebook, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Έρση Φωτοπούλου.

Ο Αναστάσιος (Τάσος) Κουράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Αποφοίτησε από το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης και είναι πτυχιούχος και διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ. Έχει διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ στο εργαστήριο γενετικής και έχει την ειδικότητα του παιδιάτρου, χωρίς όμως να ασκεί την ιατρική ως επάγγελμα.

Μετεκπαιδεύτηκε στην Σκωτία, Αγγλία και Ολλανδία, στην κυτταρογενετική, στην προγεννητική διάγνωση και στη συμβουλευτική γενετική. Στον ερευνητικό τομέα ασχολείται κυρίως με τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στο γενετικό υλικό του ανθρώπου. Οι εργασίες του που αφορούν στην επίδραση των φυτοφαρμάκων στο γενετικό υλικό των αγροτών είναι οι πρώτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Είναι παντρεμένος με την Κάριν Γραμμενίδου, και έχουν τρία παιδιά, το Στέλιο τον Κωστή και τον Ορέστη.

Συγγραφικό έργο

Πέρα από τις επιστημονικές εργασίες που έχει δημοσιεύσει σε έγκυρα περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές:

«Ιχνηλατώντας το παρόν», εκδ. Παρατηρητής, 1995
«Η λίμνη Βικτορία», εκδ. Παρατηρητής, 1997
«Λέξεις λάμνουν αεί θάλλουν» εκδ. Ίνδικτος, 2002
«Ιερωτικόν» εκδ. IANOS, 2009
«67%», εκδ. IANOS, 2012
«Επί σωμάτων λέξεων», εκδ. IANOS, 2016
«Δεν θέλω να πεθάνω, γιατί πώς θα ζω μετά χωρίς εκείνη;», εκδ. IANOS, 2019
«Ποιήματα 1995 – 2020. Συγκεντρωτική έκδοση», εκδ. IANOS, 2021

Διαβάστε επίσης
Τσίπρας: "Ο κ. Μητσοτάκης να προσφύγει το συντομότερο στη λαϊκή ετυμηγορία πριν επιφέρει νέα μεγαλύτερα δεινά για τον τόπο"

καθώς και μία συλλογή με δοκίμια:

«Τα παρεκκλίνοντα» εκδ. Παρατηρητής, 2002

Πολιτική και συνδικαλιστική δράση

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ ως μέλος από το 1975 έως το 1990. Από το 1990 δραστηριοποιήθηκε στον Συνασπισμό και ήταν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Θεσσαλονίκης. Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και μέλος του Δ.Σ. του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ διετέλεσε γραμματέας του ίδιου συλλόγου την περίοδο 2000-2003.

Το 2002 και 2006 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας». Στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ, το 2004, εκλέχθηκε μέλος της κεντρικής πολιτικής του επιτροπής (ΚΠΕ). Στις βουλευτικές εκλογές του 2007, του 2009, του Μαΐου 2012 και του Ιουνίου 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιανουάριο του 2015 έγινε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.

Από τις 4 Οκτωβρίου 2015 κατείχε το αξίωμα του Α΄ Αντιπροέδρου του Ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ ήταν και πρόεδρος των επιτροπών κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *