Θεσσαλονίκη: Εκαναν την “κηδεία” της εστίασης έξω από το ΥΜΑΘ (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

εστίαση Θεσσαλονίκη

Εξέφρασαν τα αιτήματα τους σαν κλάδος της εστίασης

Διαμαρτυρία επαγγελματιών της εστίασης πραγματοποιείται αυτή την στιγμή έξω από το ΥΜΑΘ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας του κλάδου.

Οι συμμετέχοντες ονόμασαν την διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη “κηδεία” της εστίασης αναφέροντας πως έχουν κάποια αιτήματα σαν μέρος του κλάδου της εστίασης.

Λόγω της διαμαρτυρίας, κλειστή παραμένει η οδός Αγίου Δημητρίου στο ύψος του ΥΜΑΘ.

εστίαση Θεσσαλονίκη

Tα αιτήματα του κλάδου της εστίασης:

Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.

Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

εστίαση Θεσσαλονίκη

Διαρθρωτικά μέτρα

Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.

Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

Εξ΄ ορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Δηλώσεις του Μιχάλη Επιτροπίδη, Προέδρου της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης:

«Έχουμε τεράστια επιτυχία της κινητοποίησης της διαμαρτυρίας, δεν περιμέναμε ποτέ στη Θεσσαλονίκη να έχουμε πάνω από 90% επιτυχία, πέρα από κάποιες αλυσίδες καταστημάτων είναι όλα τα καταστήματα κλειστά. Κλείσαμε για να μην μας κλείσουν. Η εστίαση πεθαίνει. Αν δεν δοθούν μέτρα στήριξης άμεσα δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε τον δύσκολο αυτό χειμώνα».

Απάντηση στους εστιάτορες έδωσε η Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία είπε:

«Το σύστημα των τεκμαρτών ημερομισθίων για τους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται στην εστίαση είναι αρκετά παλιό και δεν έχει ανανεωθεί για αρκετά χρόνια. Μπορούμε να κοιτάξουμε ένα τρόπο επικαιροποίησης όχι να γίνουν τεκμαρτά . Το καλύτερο θα ήταν να φύγουμε από το κομμάτι των τεκμαρτών ημερομισθίων γενικά και να πάμε στην ασφάλιση με βάση τον πραγματικό μισθό ο οποίος χορηγείται.

Διαβάστε επίσης  Απεργία 17 Απριλίου: Οι συγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη

Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν στην εστίαση και αυτό έρχεται από παλιά, δεν αμοίβονταν με μισθούς, στην ουσία ο μισθός τους ερχόταν από τα φιλοδωρήματα, οπότε και για αυτό υπήρχε το σύστημα των τεκμαρτών ημερομισθίων. Μπορούμε να μπούμε σε μια συζήτηση αλλαγής του τρόπου αυτού, αλλά είναι μια συζήτηση που πρέπει να ωριμάσει. Αλλά έχετε δίκιο ότι είναι ένα σύστημα παλιό».

Δείτε τις φωτογραφίες του Thes.gr

εστίαση Θεσσαλονίκη

εστίαση Θεσσαλονίκη

εστίαση Θεσσαλονίκη

Το ψήφισμα της εστίασης κατά των κυβερνητικών μέτρων

“Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Σήμερα, Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες της εστίασης απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας αναγκαστήκαμε να αποφασίσουμε το οδυνηρό κλείσιμο των επιχειρήσεών μας, ακολουθώντας το κάλεσμα της Ομοσπονδίας μας (ΠΟΕΣΕ) και της ολομέλειας των Ενώσεων Μελών μας, για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η εστίαση, από το ξέσπασμα της κρίσης, έχει συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην τιτάνια προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού, με μεγάλη ζημιά της. Ωστόσο, όπως βεβαιώνεται από την καθημερινή εμπειρία μας και επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και πελάτες, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναποτελεσματικά, κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά.

Είναι μέτρα που μετακυλύουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της Πολιτείας, αναθέτοντας μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ).

Είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *