Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Οι Θεσσαλονικείς κατέκλυσαν το σημείο προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Δημήτρης Κούβελας, Ράνια Θρασκιά, καθώς και οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Κορδελιού Ευόσμου, Νεάπολης- Συκεών και Παύλου Μελά.
Θα ακολουθήσει ειρηνική πορεία από ποντιακούς συλλόγους προς το τουρκικό προξενείο.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
Η τελετή έγινε παρουσία, του υφυπουργού Εσωτερικών Ευστάθιου Κωνσταντινίδη που παρέστη ως εκπρόσωπος του προέδρου της Ελληνικής κυβέρνησης, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στυλιανού Αγγελούδη, εκπροσώπων της πολιτικής και στραιιωτικής ηγεσίας και Ποντιακών Ομοσπονδιών, Συλλόγων και φορέων.
Γενοκτονία των Ποντίων: Σήμερα, 19 Μαΐου του 2024, συμπληρώνονται 105 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και είναι χρέος όλων μας αυτή η ημερομηνία να μην ξεχαστεί ποτέ.
Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο την ίδια μέρα.
Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, που έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας.
Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ’ ένα σύνολο 750.000 περίπου.
Στις αρχές του 1991, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ομόφωνα πρόταση του προέδρου του Ανδρέα Παπανδρέου, ύστερα από επιστολή των ποντίων βουλευτών του κινήματος, για την κατάθεση πρότασης νόμου για την επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή της γενοκτονίας των Ποντίων και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων».
Έτσι, την 1η Απριλίου 1992, 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία ουδέποτε προωθήθηκε για συζήτηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1993, η πρόταση νόμου επανακατατέθηκε στη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου 1993 και ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα στις 24 Φεβρουαρίου 1994.
Ο νόμος 2193/94, που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 1994 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φύλλο 32 Α’) καθιερώνει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.