Θεσσαλονίκη: Κασσελάκης και Ανδρουλάκης κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (ΦΩΤΟ)

Σήμερα, 19 Μαΐου, είναι Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους.

Το πρωί της Κυριακής, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στην οποία παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Θεσσαλονίκη εκδήλωση Γενοκτονία Ποντίων

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία της Αγίας Σοφίας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον κ. Ανδρουλάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της περιοδείας του και που στη συνέχεια θα συναντηθεί με ποντιακές οργανώσεις.

Θεσσαλονίκη εκδήλωση Γενοκτονία Ποντίων

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιδοκιμάστηκε μάλιστα από πολίτες σχετικά με τις δηλώσεις του για τη Γενοκτονία και τη στάση που κράτησε απέναντι στον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει γενοκτονία.

«Δεν νοείται να υπάρχει βαθιά σχέση καλής γειτονίας και φιλίας χωρίς να αναγνωρισθεί αυτό το έγκλημα από τη σύγχρονη Τουρκία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Κασσελάκης.

«Δεσμεύομαι στη διεθνή μου παρουσία ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού ως μελλοντικός πρωθυπουργός, αυτό το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα είναι ένα ζήτημα που θα το αναδεικνύω και θα το διεκδικώ για όλους τους Έλληνες μέχρι τέλους. Τα χριστιανικά μνημεία θα πρέπει να τα σεβόμαστε όλοι, ειδικά στη γείτονα χώρα. Είμαι συγκινημένος για τη σημερινή ημέρα. Πάντα στην Αριστερά η αδικία μας αγγίζει πολύ βαθιά. Αυτή η Γενοκτονία που έγινε δεν μπορεί να ξεχαστεί, έχουμε ευθύνη ως Πολιτεία να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή για τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν και τις οικογένειές τους που εκτοπίστηκαν».

Διαβάστε επίσης  Κασσελάκης κατά Κούγια για το "αν στο γάμο του αυτός είναι γυναίκα ή άνδρας ή ο Τάιλερ"

Θεσσαλονίκη εκδήλωση Γενοκτονία Ποντίων

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, Σωκράτης Φάμελλος.

Θεσσαλονίκη εκδήλωση Γενοκτονία Ποντίων

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας συνεχίζεται.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου αναγνώρισε την Ποντιακή Γενοκτονία και καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης, γιατί η μνήμη είναι φρουρός για να μη συμβούν ξανά στην ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλεότητες. Όμως, ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση όλων των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας συνεχίζεται. Θα τον δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις εντός και εκτός της χώρας», ανέφερε.

Θεσσαλονίκη εκδήλωση Γενοκτονία Ποντίων

Επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, τόνισε πως δεν πρέπει να σταματήσουν ποτέ οι προσπάθειες για τη διεθνοποίηση την Γενοκτονίας των Ποντίων. «105 χρόνια πριν τερματίστηκε με έναν τρόπο τραγικό και απαράδεκτο η υπερχιλιετής παρουσία των Ελλήνων του Πόντου. Οι προσπάθειες για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας δεν πρέπει να σταματούσαν ποτέ. Συνεχίζουμε γιατί πρέπει να μείνει στη μνήμη όλων μας αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Πλατεία Αγίας Σοφίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Στις 18:30 μ.μ. θα ψαλεί η επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο μνημείο Γενοκτονίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Θεσσαλονίκη εκδήλωση Γενοκτονία Ποντίων

Στις 19:00 μ.μ. η εκδήλωση θα συνεχιστεί με χαιρετισμούς φορέων της πόλης.

Λίγο αργότερα στις 19:20 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον καθηγητή – πρόεδρο του τμ. Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick δρ. Χρίστος Κληρίδης.

Θεσσαλονίκη εκδήλωση Γενοκτονία Ποντίων

Αμέσως μετά, στις 20:15 μ.μ. θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλη που θα καταλήξει στο Τούρκικο Προξενείο όπου και θα επιδοθεί ψήφισμα.

 

Θεσσαλονίκη εκδήλωση Γενοκτονία Ποντίων

 

Θεσσαλονίκη εκδήλωση Γενοκτονία Ποντίων

Πηγή φωτό: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/MOTIONTEAM