Θεσσαλονίκη: Λίθοι στη μνήμη των Εβραιόπουλων που εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη

Στην οδό Βασιλίσσης Ολγας

Μπρούτζινοι λίθοι έχουν τοποθετηθεί σε δρόμο στη Θεσσαλονίκη στη μνήμη των Εβραιόπουλων που εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

«Εκατόν σαράντα εννέα μαθητές όλων των τάξεων του Α΄ Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης επαύσαντο φοιτώντες την 8η.4.1943»…

Ισάριθμοι μπρούτζινοι λίθοι με χαραγμένα τα ονόματά τους βρίσκονται τοποθετημένοι στο έδαφος έξω από το σχολείο, στη Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη, ακριβώς για να αποδοθεί τιμή στη μνήμη των Εβραιόπουλων που εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από τα 149 παιδιά μόνον έξι επέζησαν.

Μέσα σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς, με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο δράσης του τομέα καθαριότητας περιποιήθηκε τους λίθους μνήμης, ώστε όσοι περνούν από το πεζοδρόμιο μπροστά από το παλιό Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων να διακρίνουν ευκρινώς τα ονόματα των Εβραίων μαθητών του σχολείου που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Εξάλλου, όπως συνηθίζει να λέει ο Gunter Demnig, ο καλλιτέχνης που έχει φιλοτεχνήσει αυτούς τους μπρούτζινους λίθους μνήμης -τα λεγόμενα stolpersteine- «ένας άνθρωπος ξεχνιέται, όταν ξεχνιέται το όνομά του».

Διαβάστε επίσης
Κούπκας και Καραγιάννη σε έναν ιδιαίτερο ποδοσφαιρικό αγώνα στη Γάνδη (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.