Θεσσαλονίκη: Με ενθουσιασμό ολοκληρώθηκε ο 1ος Διασχολικός Διαγωνισμός «Πρωταγόρας» στους Αμπελόκηπους (ΦΩΤΟ)

ολοκληρώθηκε ο 1ος Διασχολικός Διαγωνισμός «Πρωταγόρας» στους Αμπελόκηπους

Οι μαθητές κλήθηκαν να διαχειριστούν θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία της έκφρασης

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή ο 1ος Διασχολικός Διαγωνισμός Εικονικών Δικών «Πρωταγόρας», στους Αμπελόκηπους, μία πρωτοβουλία του Συλλόγου Αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αμπελοκήπων Μενεμένης.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι μαθήτριες και μαθητές γυμνασίων και λυκείων του δήμου, κλήθηκαν να διαχειριστούν θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία της έκφρασης, την ασφάλεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την οπλοκατοχή, αλλά και με ζητήματα σχετικά με τη μάστιγα των ναρκωτικών.

Η πολυποίκιλη δράση, αποτέλεσε σε μία συνεργασία του Συλλόγου, του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης αλλά και του Μη Κερδοσκοπικού Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Άφιξις» και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, (5/3/2023).

Την προετοιμασία των μαθητών ανέλαβαν μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αμπελοκήπων Μενεμένης. Οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στους χώρους των σχολείων, καθώς και το Σάββατο (4/3/2023) στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, όπου τους μαθητές υποδέχτηκε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Λάζαρος Κυρίζογλου.

ολοκληρώθηκε ο 1ος Διασχολικός Διαγωνισμός «Πρωταγόρας» στους Αμπελόκηπους

Η ανάρτηση και το «ευχαριστώ» του προέδρου του Συλλόγου και συμβούλου Δ.Κ. Αμπελοκήπων, Θεόδωρου Σιδηρόπουλου

«Η διοργάνωση διαδραστικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στον Δήμο μας ήταν ο βασικός προσωπικός μου στόχος όταν ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με την αυτοδιοίκηση αλλά και κοινός μας στόχος ως Σύλλογος Αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αμπελοκήπων Μενεμένης.

Δυστυχώς, η πανδημία καθυστέρησε την υλοποίηση ορισμένων εξ αυτών», αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του Συλλόγου αλλά και σύμβουλος Δ.Κ. Αμπελοκήπων, Διεθνολόγος Θεόδωρος Σιδηρόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε μεταξύ άλλων τον δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, τους συντελεστές της διοργάνωσης, αλλά και τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αμπελοκήπων Μενεμένης.

Στην ίδια ανάρτηση διευκρίνισε ακόμη ότι «πέρυσι τα σχολεία μας συμμετείχαν για πρώτη φορά στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας” με 15 μαθητές και μαθήτριες από λύκεια του δήμου.

Φέτος, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε έναν διασχολικό τοπικό διαγωνισμό στα πρότυπα του “Πρωταγόρα”», συμπληρώνει ακόμη, διευκρινίζοντας ότι «ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε μία τέτοια προσπάθεια σε κάποια περιοχή της χώρας. Και είχε ανταπόκριση! Στον διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή 45 μαθητές και μαθήτριες από Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου μας».

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Θ. Σιδηρόπουλου:

«Η διοργάνωση διαδραστικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στον Δήμο μας ήταν ο βασικός προσωπικός μου στόχος όταν ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με την αυτοδιοίκηση αλλά και κοινός μας στόχος ως Σύλλογος Αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αμπελοκήπων Μενεμένης. Δυστυχώς, η πανδημία καθυστέρησε την υλοποίηση ορισμένων εξ αυτών.

Πέρυσι τα σχολεία μας συμμετείχαν για πρώτη φορά στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας” με 15 μαθητές και μαθήτριες από λύκεια του δήμου. Φέτος, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε έναν διασχολικό τοπικό διαγωνισμό στα πρότυπα του “Πρωταγόρα”.

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε μία τέτοια προσπάθεια σε κάποια περιοχή της χώρας. Και είχε ανταπόκριση! Στον διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή 45 μαθητές και μαθήτριες από Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου μας.

Διαβάστε επίσης  "Πάτησέ τον, παίξ’ του μπουνιές": Αγριος ξυλοδαρμός 14χρονου μαθητή - Σοκάρει το βίντεο 

Περάσαμε ένα δημιουργικό διάστημα συνεργασίας με τις μαθητικές ομάδες με σκοπό την προετοιμασία τους για το διήμερο του διαγωνισμού. Η προετοιμασία των μαθητών ολοκληρώθηκε το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μας υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης κ. Lazaros Kirizoglou.

ολοκληρώθηκε ο 1ος Διασχολικός Διαγωνισμός «Πρωταγόρας» στους Αμπελόκηπους

Την Κυριακή 5 Μαρτίου, στο 3ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων, πραγματοποιήθηκαν οι προκριματικοί και οι τελικοί γύροι του διαγωνισμού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν να διαχειριστούν θέματα σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, την ασφάλεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την οπλοκατοχή καθώς και ζητήματα σχετικά με την μάστιγα των ναρκωτικών.

Μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής διαδικασίας, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των πιστοποιητικών και των βραβείων στους συμμετέχοντες. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας που συγκλόνισε τη χώρα.

Στην τοποθέτηση μου δεσμεύτηκα ότι θα συνεχίσουμε την εθελοντική προσπάθεια προσφοράς αντίστοιχων εμπειριών στην εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου.

Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Κυρίζογλου, τον Εντεταλμένο τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ηλία Γρούγιο, την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας-Παιδείας-Αθλητισμού-Πολιτισμού, κ. Μαγδαληνή Ρουσσέτη και την Προϊσταμένη Τμήματος Παιδείας -Δια Βίου Μάθησης Βατάλη Δήμητρα, για την υποστήριξή τους στη διοργάνωση.

Ακόμη θα ήθελα να ευχαριστήσω του κριτές – μέλη του συλλόγου (δικηγόρους και φοιτητές νομικής) που αφιέρωσαν εθελοντικά το Σαββατοκύριακο τους για να προσφέρουν στα παιδιά αυτή την εποικοδομητική εμπειρία. Πιο συγκεκριμένα, τον Thomas Panagiwtou, τον Νίκος Παπάζογλου, την Marianna Lazarou, και την Βίκυ Μπούσγου καθώς και τα μέλη του συλλόγου που συνέδραμαν στη διοργάνωση την Αθηνά Χάιτα, την Vasso Tsiakiridou, την Olga Tsartsidoy και τον Panagiotis Moschotoglou.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Afixis. Έναν οργανισμό που η εμπλοκή μου σε αυτόν σημάδεψε θετικά τα φοιτητικά μου χρόνια. Ευχαριστώ θερμά τον

Συνιδρυτή και Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού κ. Θωμά Τσουλιά , καθώς και τα μέλη του Άφιξις που παρεβρέθηκαν την Κυριακή στις διαδικασίες του διαγωνισμού την Andromachi Sklopi, και την Ανθή Ποζατζίδου.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στον 2ο Σχολικό Διαγωνισμό Εικονικών Δικών “Πρωταγόρας” Αμπελοκήπων Μενεμένης και προχωράμε στην υλοποίηση των επόμενων δράσεών μας».