Θεσσαλονίκη: Ο Θερμαϊκός “ξεμένει” από οξυγόνο – Τι σημαίνει αυτό

Θεσσαλονίκη κορονοϊός

Τα στοιχεία που δείχνουν οι αριθμοί

Τα τελευταία χρόνια, κυρίως κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είναι εμφανής η μείωση του κορεσμού του οξυγόνου στον Θερμαϊκό στην Θεσσαλονίκη.

Από το 2016 το Τμήμα Περιβάλλοντος και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, μελετάει και ελέγχει την ποιότητα των νερών στον όρμο της Θεσσαλονίκης, μέσω δειγματοληψιών σε δέκα σημεία κάθε μήνα .

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Πάνω από 2000 “καμπάνες” στην άσφαλτο από τα Χριστούγεννα μέχρι και την Παραμονή Πρωτοχρονιάς

«Παρακολουθούνται οι βιολογικές παράμετροι, όπως το φυτοπλαγκτόν και η χλωροφύλλη, και φυσικοχημικές παράμετροι, όπως η θερμοκρασία, η διαφάνεια του νερού, το διαλυμένο οξυγόνο, pH, αλατότητα και τα θρεπτικά ιόντα. Κάποια από τα δεδομένα καταγράφονται επιτόπου στα σημεία δειγματοληψίας με τη χρήση αυτογραφικών οργάνων. Για τα υπόλοιπα, συλλέγονται δείγματα νερού τα οποία οδηγούνται στο εργαστήριο του ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ και του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, για επεξεργασία και ανάλυση», αναφέρει στην εφημερίδα Karfitsa, η Παρασκευή Τζουμάκα, Φυσικός-Περιβαλλοντολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του Δήμου Θεσσαλονίκης και προσθέτει ότι, «ιδιαίτερη σημασία έχει η βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε και διατηρείται στο πλαίσιο του έργου. Περιλαμβάνει τα αποτελέσματα όλων των παραμέτρων που παρακολουθούνται κάθε μήνα. Αυτή η βάση είναι διαθέσιμη προς κάθε φορέα που διενεργεί μελέτες ή έρευνα, σε φορείς που είναι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων στην αστική θαλάσσια περιοχή αλλά και στο ευρύ κοινό».

Καθοριστικό ρόλο στην υποβάθμιση του υδάτινου περιβάλλοντος του Θερμαϊκού Κόλπου διαδραματίζουν οι ανθρώπινες ενέργειες. Μπάζα, πλαστικά και κάθε είδους απορρίμματα αποτελούν σημαντικές αιτίες μόλυνσης.

«Τα επιπλέοντα απορρίμματα αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες οπτικής ρύπανσης, μιας σημαντικής μορφής υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα της παράκτιας ζώνης. Η οπτική ρύπανση συνδέεται κυρίως με την αύξηση του βαθμού αστικοποίησης και την άσκηση δραστηριοτήτων στην περιοχή όπως ο τουρισμός και η αναψυχή, αλλά και τις υδατοκαλλιέργειες που απαντούν στην ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου. Τα φυσικά γνωρίσματα του κόλπου, -μικρό άνοιγμα, μικρό βάθος, κίνηση του νερού- επιδεινώνουν συχνά την κατάσταση της θάλασσας σε σχέση με τα επιπλέοντα απορρίμματα» τονίζει η Ξένια Τσιμενίδου, περιβαλλοντολόγος. «Τα απορρίμματα στην πελαγική ζώνη θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τους θαλάσσιους οργανισμούς που ζουν εκεί ιδιαίτερα θαλάσσιες χελώνες, κητώδη, ψάρια κ.ά., αφού υποβαθμίζουν το ενδιαίτημά τους και, το σημαντικότερο, συχνά προσλαμβάνονται ως τροφή, με αποτέλεσμα ως και τον θάνατό τους», συμπληρώνει ο Μιλτιάδης Σεφερλής, βιολόγος στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων του Μουσείου Γουλανδρή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την κατάσταση και την ποιότητα τω νερών του Θερμαϊκού Κόλπου, όπως καταγράφονται από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων του Μουσείου Γουλανδρή.

«Τον πολύ ζεστό Ιούλιο 2021, η επιφανειακή θερμοκρασία σε τρεις από τους πέντε πελαγικούς σταθμούς, άγγιξε τους 30oC. Είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγράψει η ομάδα στις μηνιαίες δειγματοληψίες της από το 2016 έως σήμερα. Τα τελευταία έτη, κατά τους θερινούς μήνες, είναι εμφανής η μείωση του κορεσμού του οξυγόνου σε βάθη μεγαλύτερα των 15 μέτρων, στους βαθύτερους σταθμούς. Η άλλοτε εποχική άνθιση του φυτοπλαγκτού στην παράκτια ζώνη του Όρμου, παρατηρείται πλέον περισσότερες φορές μέσα στο έτος» υπογραμμίζει η Βασιλική Χρυσοπολίτου, Βιολόγος , στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων του Μουσείου Γουλανδρή.

Σύμφωνα με την κ. Χρυσοπολίτου, σταθερές τα τελευταία έτη, είναι οι τιμές των βιολογικών (συγκέντρωση χλωροφύλλης και αφθονία φυτοπλαγκού) και φυσικοχημικών στοιχείων (θρεπτικά ιόντα: νιτρικά, αμμωνιακά, φωσφορικά) κατατάσσουν τα νερά της θάλασσας στον Όρμο της Θεσσαλονίκης σε υψηλή μεσότροφη και εύτροφη κατάσταση.

Πηγή: karfitsa.gr