Θεσσαλονίκη: “Οχι” στη συγχώνευση από το 13ο Γυμνάσιο και το 17ο Λύκειο

13ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων είναι αντίθετοι στην εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Αντίθετοι με την εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης για συγχώνευση του 13ου Γυμνασίου και του 17ου Λυκείου με το 4ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο, αντίστοιχα, είναι οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων.

Πρόκειται για περισσότερους από 200 μαθητές που μέχρι σήμερα κάνουν μάθημα στο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Εγνατία (πρώην Οικοκυρική Σχολή) και οι οποίοι θα κληθούν, αν η εισήγηση γίνει δεκτή, να μεταφερθούν στο σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται στην οδό Συγγρού.

Οπως αναφέρουν, θα πρόκειται για μια “βίαιη μεταφορά” των παιδιών και μάλιστα μεσούσης της σχολικής περιόδου. Προκειμένου να αποτρέψουν την κίνηση αυτή, έχουν ήδη αποστείλει σχετικές επιστολές στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο δήμο Θεσσαλονίκης, στην επόμενη δημοτική αρχή, αλλά και στο υπουργείο Παιδείας. Για την προσεχή Παρασκευή στις 9:00, έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Τα Δ.Σ. των δύο Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 13ου Γυμνασίου και 17ου Λυκείου εξέδωσαν και τη σχετική ανακοίνωση:

“Καμία σκέψη για συγχώνευση των σχολείων.

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 17ου Λυκείου και 13ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, πληροφορηθήκαμε για την πρόθεση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε συγχώνευση των σχολείων μας που στεγάζονται σε κτίριο επί της οδού Χριστοπούλου, με το 4ο Λύκειο και 4ο Γυμνάσιο που στεγάζονται σε κτίριο επί της οδού Συγγρού.

Συγκεκριμένα, με την εισήγησή της προς τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Θεσσαλονίκης, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης προτείνει τη συγχώνευση του 4ου και 17ου Λυκείου και τη λειτουργία τους με έδρα το 4ο ΓΕΛ, του 13ου και 4ου Γυμνασίου και τη λειτουργία τους με έδρα το 13ο Γυμνάσιο.

Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη μεθόδευση και δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν τα σχέδια του Υπουργείου και των υπηρεσιών του. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ομόφωνα ύστερα από κοινή γενική συνέλευση των Συλλόγων Γονέων των δύο σχολείων που πραγματοποιήσαμε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023.

Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που δεν έχει κανένα παιδαγωγικό όφελος, γι αυτό άλλωστε στην εισήγηση της ΔΔΕ δεν υπάρχει και καμία σχετική τεκμηρίωση. Το μόνο που αναφέρεται είναι μια εκτίμηση σχετικά με τον αριθμό του μαθητικού πληθυσμού που θα συγκεντρωθεί σε κάθε σχολική μονάδα.

Στην πραγματικότητα, οι μαθητές και των τεσσάρων σχολείων, χωρίς κανένα παιδαγωγικό όφελος, θα μετακινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις από τον τόπο κατοικίας τους για όλα τα χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής τους. Τους επιβάλλεται βίαιη έξωση από το οικείο σχολικό περιβάλλον και τη γειτονιά τους και αναγκαστική μετακίνηση σε αποστάσεις μεγαλύτερες του ενός (1) χιλιομέτρου, μέσα σε ένα επικίνδυνο αστικό περιβάλλον με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο. Επιπλέον επιβάλλει ανατροπή στον προγραμματισμό των οικογενειών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν μαθητές λυκείου που έχουν αδέλφια στο γυμνάσιο που ιδιαίτερα στις πρώτες τάξεις μετακινούνται με τη συνοδεία τους, όπως και αδέλφια στα δημοτικά σχολεία της γειτονιάς τους που επίσης πρέπει να συνοδεύονται από τα μεγαλύτερα παιδιά.

Διαβάστε επίσης  Γυμνάστρια σε ειδικό σχολείο κατηγορείται ότι χτύπησε μαθητή με αυτισμό

Αν προχωρήσει η συγχώνευση θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους μαθητές λόγω της ανακατανομής που θα προκύψει. Επίσης λόγω της αναμενόμενης αύξησης του αριθμού των μαθητών στα τμήματα θα δημιουργηθούν επιπλέον μορφωτικά εμπόδια σε όσους μαθητές αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Τα σχολεία μας έχουν επαρκές μαθητικό δυναμικό (135 στο Γυμνάσιο και 95 στο Λύκειο) και με βάση τον μαθητικό πληθυσμό των δημοτικών σχολείων της περιοχής, αναμένεται αύξηση των εγγραφών τα επόμενα χρόνια.

Θεωρούμε ότι αν ο σχεδιασμός του Υπουργείου και της ΔΔΕ είχε στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών μας, θα φρόντιζαν να μας είχαν ενημερώσει. Όμως η εξέλιξη αυτή μεθοδεύεται στα κρυφά χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση όχι μόνο των γονέων των μαθητών των σχολείων αλλά και των εκπαιδευτικών.

Oι γονείς είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός ο σχεδιασμός στοχεύει στη μείωση του “κόστους” με τη διαμόρφωση τεχνητού πλεονάσματος εκπαιδευτικών, με τη δημιουργία μεγάλων τμημάτων στα ανώτατα όρια που οδηγεί σε υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με την κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, με τη μείωση διορισμών ή πρόσληψης αναπληρωτών.

Αυτή η ίδια πολιτική λογαριάζει ως κόστος το δικαίωμα των παιδιών μας σε σύγχρονη ποιοτική αναβαθμισμένη μόρφωση μέσα σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, γι αυτό άλλωστε έχει αφήσει τα σχολεία μας να ρημάζουν από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής, χωρίς φύλακες, με χρηματοδότηση ψίχουλα για τις λειτουργικές ανάγκες τους.

Καλούμε:

Τη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, τωρινή και επόμενη, να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην εισήγηση για τη συγχώνευση των σχολείων.

Τη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης να αποσύρει την εισήγησή της.

Την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσουν κάθε σκέψη για συγχωνεύσεις.

Τους δηλώνουμε οι γονείς είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδιά τους. Μαζί με τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς, μαζί με όλους τους κατοίκους της περιοχής, θα σταθούμε απέναντί τους.

Οι συγχωνεύσεις δεν θα περάσουν!”.