Θεσσαλονίκη: Πάνω από 2000 μαθητές επισκέφθηκαν την 19η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου

Θεσσαλονίκη Διεθνής Εκθεση Βιβλίου

Πόλος έλξης η Παιδική και Εφηβική Γωνιά

Πάνω από 2.000 μαθητές επισκέφθηκαν την 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην Θεσσαλονίκη, τις πρώτες ημέρες που λειτούργησε.

Η ανανεωμένη φέτος Παιδική και Εφηβική Γωνιά αποτελεί έναν φιλόξενο χώρο για τα παιδιά όλων των ηλικιών, όπως και για τους εκπαιδευτικούς τους.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: “Μπέρδεψα τον γιο μου με τον άνδρα μου”, λέει η μητέρα που μαχαίρωσε το παιδί της

Με αφιερώματα στην ποίηση, τον Αίσωπο και τα δικαιώματα του παιδιού, με 43 εκδοτικούς οίκους και 10 πολιτιστικούς φορείς, το φετινό πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς περιλαμβάνει 129 εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν με τη στήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και αφορούν μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων. Αφηγήσεις παραμυθιών (και μετά μουσικής), εκδηλώσεις που συνδυάζουν τη γνώση με το παιχνίδι, παρουσιάσεις μαθητών και εργαστήρια δημιουργικής γραφής μέσα από δράσεις βιωματικού χαρακτήρα, κυνήγι θησαυρού είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα στην πλούσια ατζέντα δράσεων της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς.

Πέρα όμως από το παραμύθι και το παιχνίδι, δύο έννοιες απόλυτα συνυφασμένες μ΄ αυτήν του παιδιού, το πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- συζητήσεις για το πώς η βιωματική μάθηση μπορεί να συνδυαστεί με τη διασκέδαση, για την ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών και τη σύνδεσή τους με τους συνομήλικούς τους αλλά και την οικογένεια, το φαινόμενο που συλλήβδην περιγράφεται ως μπούλινγκ (bullying) με ειδικότερες εκφάνσεις τον εκφοβισμό και την κακοποίηση, την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό, την οικονομική μετανάστευση, την κρίση αλλά και την αλλαγή, τη διαφορετικότητα, την ωρίμανση κ.ά.

Μέσα επίσης από διαδραστικές αφηγήσεις παραμυθιών επιχειρείται επίσης να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα για τη διαφορετικότητα, όπως πώς μπορεί ένα παιδί να αντιμετωπίσει τα

πειράγματα των άλλων, πόσο εύκολο είναι να αποδεχτούμε τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους καθώς και θέματα όπως η αναπηρία σε διάφορες μορφές της.

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος είναι από τις λίγες χρονιές που υπήρχαν περισσότεροι έφηβοι καθώς η ΔΕΒΘ δεν συνέπεσε με τις εξετάσεις τους, ενώ πέραν των μαθητών, στο πλαίσιο μαθημάτων σχολών παιδαγωγικών, βρεφονηπιοκόμων κ.ά. την Παιδική Γωνιά επισκέφθηκαν και παρακολούθησαν τις απογευματινές της εκδηλώσεις και πολλοί φοιτητές.

Το πλήρες πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής γωνιάς είναι διαθέσιμο στο:

https://www.thessalonikibookfair.gr/wp-content/uploads/2023/05/Πρόγραμμα-εκδηλώσεων-για-παιδιά-εφήβους-εκπαιδευτικούς.pdf

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ