Θεσσαλονίκη: Πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (ΦΩΤΟ)

Και σήμερα Τρίτη 8 Μαρτίου συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη.

Συλλογικότητες και σωματεία στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Προηγήθηκε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου. Πριν από λίγο η πορεία κατέληξε στο ίδιο σημείο.

Θεσσαλονίκη συγκέντρωση

Θεσσαλονίκη συγκέντρωση

Θεσσαλονίκη συγκέντρωση

Θεσσαλονίκη συγκέντρωση

Θεσσαλονίκη συγκέντρωση

Tι αναφέρει το κάλεσμα

“Κλείνουμε ένα χρόνο από τη εμφάνιση του metoo στη χώρα μας, που έκανε ορατή κάθε μορφή έμφυλης βίας (γυναικοκτονίες, βιασμοί, παρενοχλήσεις, trafficking, «revenge porn», κ.ά.) Αντί για μέτρα προστασίας είδαμε ένα οργανωμένο θεσμικό σεξισμό να ξεδιπλώνεται.

Άρνηση της αναγνώρισης της γυναικοκτονίας ώστε να αποδίδεται δικαιοσύνη.

Προσπάθεια διοργάνωσης συνεδρίων γονιμότητας και σεμινάρια προγεννητικής αγωγής που αμφισβητούν αναπαραγωγικά δικαιώματα.

Ψήφιση του νόμου Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια -με τον κακοποιητή ν` αποκτά δικαιώματα στη ζωή της πρώην συζύγου και των ανήλικων παιδιών- που ανοίγει το δρόμο για την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου.

Περικοπή των συντάξεων χηρείας.

Κύρωση της C190 στο αντεργατικό νόμο του Χατζηδάκη όπου η εργοδοσία (στην οποία συνήθως οφείλονται οι σεξιστικές και σεξουαλικές επιθέσεις) «αναλαμβάνει» την προστασία από την έμφυλη βία.

Αυτά είναι μερικά από τα έργα της κυβέρνησης ενάντια στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων που αποθρασύνουν τους κακοποιητές, που επιδιώκουν να σηκώσουμε τα βάρη ενός κράτους πρόνοιας που διαλύουν και που αποσκοπούν, μαζί με όλα τα υπόλοιπα αντεργατικά μέτρα, να ωφεληθούν ακόμα περισσότερο οι επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα οι προσπάθειες συγκάλυψης του ομαδικού βιασμού της Γεωργίας από τις Αρχές και την Αστυνομία αποκαλύπτουν τον τρόπο που αντιμετωπίζει το σύστημα την έμφυλη βία. Αναπαράγει τις σεξιστικές αντιλήψεις, γεννάει τη βία και τελικά, στηρίζει και καλύπτει τα «δικά του παιδιά», απέναντι στα θύματα.

Πιστεύουμε πως η 8η Μάρτη αποτελεί υπόθεση όχι μόνο του φεμινιστικού κινήματος, αλλά και του εργατικού, του νεολαιίστικου και κάθε στρώματος που αγωνίζεται. Τα σωματεία θα έπρεπε να διεκδικούν φεμινιστική απεργία και να πρωτοστατούν μαζί με το φεμινιστικό κίνημα στη μάχη ενάντια στον θεσμικό σεξισμό, τη φτώχεια και τη βία.

Έτσι η φωνή μας μπορεί να δυναμώσει για να υπερασπιστούμε από καλύτερη θέση και τις πιο ευάλωτες γυναίκες και θηλυκότητες, Ρομά, προσφύγισσες και μετανάστριες, ανάπηρες, τρανς, σεξεργάτριες. Η φωνή μας πρέπει να δυναμώσει για να δώσουμε από κοινού και τη μάχη ενάντια στις πολεμικές προετοιμασίες και τους εξοπλισμούς που αποσπούν πόρους από τις ανάγκες μας, που ενισχύουν την ακροδεξιά και το μιλιταρισμό.

Σας καλούμε να στηρίξετε τις κινητοποιήσεις που καλούνται για τις 8 Μάρτη!”