Θεσσαλονίκη: Στο ΣΕΥΥΠ τα αντίγραφα της δικογραφίας για τον θάνατο του Πάρη (BINTEO)

δικαστήρια δηλώσεις δικηγόρου Αγιος Δημήτριος

Τι δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας

Δηλώσεις για την υπόθεση του ξυλοδαρμού και θανάτου του 25χρονου Πάρη στη δομή ΑμεΑ “Ο Άγιος Δημήτριος” στη Θεσσαλονίκη έκανε ο δικηγόρος της οικογένειας, Δημήτρης Γκολέμης.

Θεσσαλονίκη: Όπως δήλωσε ο κ. Γκολέμης, τα αντίγραφα της δικογραφίας έχουν διαβιβαστεί στο Σώμα Ελεγκτών Υγείας και Πρόνοιας προκειμένου να ελεγχθεί γενικότερα ο τρόπος λειτουργίας της δομής ΑμεΑ, στην οποία άφησε την τελευταία του πνοή ο 25χρονος Πάρης.

Γκολέμης: «Αναμένουμε ότι θα κινηθεί ταχύτατα και η ανακριτική διαδικασία»

Ο κ. Δημήτρης Γκολέμης, βγαίνοντας από τα δικαστήρια, δήλωσε: «Αναμένεται τις επόμενες ημέρες ο ορισμός ανακριτή, ο οποίος θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα ο τραγικός θάνατος του Πάρη πριν από ένα χρόνο στη δομή της Θεσσαλονίκης. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα προσέλθουν και οι γονείς με σκοπό να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Τέλος, ενημερωθήκαμε ότι αντίγραφα της δικογραφίας έχουν διαβιβαστεί στο Σώμα Ελεγκτών Υγείας και Πρόνοιας προκειμένου να ελεγχθεί γενικότερα ο τρόπος λειτουργίας της δομής και να υπάρχουν ή όχι ποινικές ευθύνες για τους αρμοδίους, άσχετα από το περιστατικό με τον Πάρη και σε συνδυασμό με τις προηγούμενες κακοποιήσεις.

Η οικογένεια είναι ικανοποιημένη από αυτή την εξέλιξη και αναμένουμε ότι θα κινηθεί ταχύτατα και η ανακριτική διαδικασία έτσι ώστε να βρεθεί και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους με τις πράξεις αλλά και τις παραλείψεις τους συνετέλεσαν στο να επέλθει το τραγικό αποτέλεσμα για τον Πάρη».

Κακουργηματική δίωξη σε υπάλληλο

Κακουργηματική δίωξη για τον θάνατο 25χρονου σε δομή ατόμων με αναπηρία, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, σε έναν υπάλληλο της δομής.

Διαβάστε επίσης
Light: Μήνυση εις βάρος του από το θύμα του ξυλοδαρμού

Η δίωξη αφορά το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης αδύναμου ατόμου, για την οποία ο κατηγορούμενος θα κληθεί να απολογηθεί το επόμενο διάστημα ενώπιον ανακριτή. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία είχαν προκαλέσει αλλεπάλληλες μηνύσεις και αναφορές, μεταξύ αυτών και των γονιών του 25χρονου, ο υπάλληλος είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατο του περιθαλπόμενου.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τη Δομή όπου διενεργήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), κατά τον οποίο διαπιστώθηκε σωρεία παραλείψεων και παρατυπιών στη λειτουργία της, με αποτέλεσμα να ζητηθεί (και να γίνει δεκτή) η παραίτηση του συνόλου των μελών της διοίκησης της Δομής, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της έρευνας.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Καταγγελίες για ακόμη τρεις θανάτους στη δομή ΑμεΑ

Το περιστατικό με τον 25χρονο περιλαμβάνεται στην έκθεση ελέγχου που συνέταξε η ΕΑΔ και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να αξιολογηθεί ποινικά.

Κατά πληροφορίες, αξιολογώντας τα ευρήματα της δικογραφίας για τον θάνατο του 25χρονου, ο ανακριτής δεν αποκλείεται να διερευνήσει τυχόν εμπλοκή και ποινικές ευθύνες άλλων προσώπων από τη Δομή.

Ο 25χρονος είχε χάσει τη ζωή του ένα 24ωρο αφότου διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης κι ύστερα από ξυλοδαρμό που φέρεται να υπέστη. Σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά ευρήματα που είχαν γίνει γνωστά τότε, ο θάνατός του αποδόθηκε σε εγκεφαλική αιμορραγία και ισχαιμία μυοκαρδίου.