Θεσσαλονίκη: Θα γίνουν αύριο τα μαθήματα στη Σχολή Θετικών Επιστημών

Θεσσαλονίκη συγκέντρωση ΑΠΘ

Μετά και τη σημερινή κινητοποίηση των φοιτητών

Θεσσαλονίκη: Τα μαθήματα στο κεντρικό κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών θα γίνουν κανονικά αύριο, όπως έκανε γνωστό η κοσμήτορας, Χαρά Χαραλάμπους.

Η κοσμήτορας ενημέρωσε για την εξέλιξη αυτή τους φοιτητές στη συζήτηση που έγινε με αφορμή τη σημερινή διαμαρτυρία για την αναστολή των μαθημάτων.

Οπως δήλωσε η κ. Χαραλάμπους: “Η Κοσμητεία πήρε την απόφαση να αναστείλει σήμερα μαθήματα στη Σχολή. Ο λόγος ήταν ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν απόπειρες και περιστατικά, στα οποία παρεμποδίστηκε ο έλεγχος των πιστοποιητικών και σχετικών βεβαιώσεων από κάποιες ομάδες κι έτσι μπήκαν κάποιοι φοιτητές και φοιτήτριες, χωρίς να έχουν περάσει τον έλεγχο, μέσα στο κεντρικό κτίριο της Σχολής. Αυτοπροσδιορίζονται ως ομάδες φοιτητών και από όσο καταλαβαίνουμε αντιδρούν σε αυτό το οποίο θεωρούν ως face control. Ωστόσο, ο έλεγχος των πιστοποιητικών και όλων των σχετικών εγγράφων γίνεται στο πλαίσιο της προστασίας της υγείας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία”.

Και συνέχισε: “Το πρόβλημα εμφανίστηκε μόνο στο κεντρικό κτίριο της φυσικομαθηματικής από τα κτίρια της σχολής μας, και τα υπόλοιπα μαθήματα γίνονται κανονικά. Στην ανακοίνωσή μας αναφέρουμε ότι υπήρξε φραστική βία και απειλές σωματικής βίας στους υγειονομικούς ελεγκτές που έκαναν αυτόν τον έλεγχο. Ήταν πολύ πιο επιθετικοί από το να τους ζητήσουν να φύγουν […] Αύριο θα ξαναδοκιμάσουμε, ελπίζουμε, πιστεύουμε ότι με την πειθώ μπορούμε να λύσουμε τα σχετικά ζητήματα, το ανοιχτό και ζωντανό πανεπιστήμιο είναι κάτι που το θέλουμε όλοι και απαράβατος όρος είναι η διασφάλιση της υγείας όσων εργάζονται και συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία”.

Διαβάστε επίσης
ΑΠΘ: Καταδρομική εισβολή αντιεξουσιαστών στο κτίριο διοίκησης

Από την πλευρά των φοιτητικών σχημάτων εκφράστηκε στην κοσμήτορα της Σχολής η άποψη πως ο έλεγχος στην είσοδο των σχολών από τους υγειονομικούς ελεγκτές είναι πρόσχημα για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4777/21 σχετικά με τον έλεγχο εισόδου στα πανεπιστήμια.

Οι φοιτητές ζήτησαν την απομάκρυνση των ατόμων στα οποία έχει ανατεθεί από το πανεπιστήμιο, μέσω εργολαβίας, το έργο του σκαναρίσματος των πιστοποιητικών COVID-19 και παράλληλα την αντικατάστασή τους από επαγγελματίες του υγειονομικού κλάδου, γιατρούς ή νοσηλευτές, που όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ζητούν την επίδειξη οποιασδήποτε ταυτότητας από τους φοιτητές. Η κοσμήτορας απάντησε πως ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας του κατόχου των πιστοποιητικών Covid-19 ορίζεται ως υποχρεωτικός στον νόμο και τις ΚΥΑ για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των ΑΕΙ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *