Θεσσαλονίκη: Tο 6,5 ετών κοριτσάκι πέθανε στο Ιπποκράτειο λόγω επιπλοκών από στρεπτόκοκκο

Θεσσαλονίκη Κορονοϊός

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Την περασμένη εβδομάδα το 6,5 ετών κοριτσάκι στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη πέθανε από επιπλοκές που προκάλεσε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο.

Ειδικότερα, ανακοίνωση σχετικά με τον θάνατο εξάχρονου παιδιού που υπέστη σηπτικό σοκ από στρεπτόκοκκο Α, στη Θεσσαλονίκη, εξέδωσε ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

Θεσσαλονίκη: Πέθανε ξαφνικά κοριτσάκι 6,5 ετών στο Ιπποκράτειο

«Τη Δευτέρα 13/2/2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με το θάνατο εξάχρονου παιδιού που υπέστη σηπτικό σοκ. Το περιστατικό θανάτου δηλώθηκε στο ECDC από τον ΕΟΔΥ όπως προβλέπεται καθώς η καλλιέργεια αίματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS – Streptococcus pyogenes).

Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά και οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνται μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας. Εντούτοις, λόγω της πρόσφατης έξαρσης κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στρεπτόκοκκου της ομάδας Α από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Διαβάστε επίσης  Παράσυρση Εμμας: Συγκινεί η μητέρα της - "Γίνατε η φωνή μας" (ΒΙΝΤΕΟ)

«Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει συστάσεις για τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και τελεί σε εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση κρουσμάτων.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό θανάτου από στρεπτόκοκκο Α μετά την έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη, και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανησυχία για τη δημόσια υγεία της χώρας», προσθέτει.