Θεσσαλονίκη: Ξεκινά σήμερα (2/3) χωρίς τελετή έναρξης και εκδηλώσεις το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ

63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη ταινίες

Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου

Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινά σήμερα χωρίς την καθιερωμένη τελετή έναρξης, λόγω της συμμετοχής του στο τριήμερο εθνικό πένθος για την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών.

Την έναρξή του θα σηματοδοτήσει η προβολή της ταινίας «La Singla» της Παλόμα Θαπάτα, που θα προβληθεί στις 7 το απόγευμα, στον κινηματογράφο Ολύμπιον, σε παγκόσμια πρεμιέρα. Ματαιώνονται επίσης οι εορταστικές εκδηλώσεις και οι συναυλίες που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου, ενώ αμέσως μετά την τελετή λήξης θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Εγώ και το κατοικίδιό μου» του Γιόχαν Κράμερ σε διεθνή πρεμιέρα. Συνολικά θα προβληθούν 237 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους στη διάρκεια του δεκαημέρου, οι οποίες θα πλαισιωθούν από ενδιαφέροντα αφιερώματα και παράλληλες δράσεις.

Οι φυσικές αίθουσες του φεστιβάλ είναι στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες της πρώτης προβλήτας του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, υπάρχουν διαθέσιμες ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Αριθμός – ρεκόρ στις πρεμιέρες του φεστιβάλ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ φιλοξενεί συνολικά 99 παγκόσμιες, διεθνείς κι ευρωπαϊκές πρεμιέρες, αριθμό-ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης. Οι ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν είναι 61, εκ των οποίων 33 εντάσσονται στο διεθνές πρόγραμμα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διαγωνιστικό Newcomers, Διαγωνιστικό >>Film Forward, Ανοιχτοί Ορίζοντες, NextGen), 17 θα προβληθούν στην Πλατφόρμα, έξι περιλαμβάνονται στην ενότητα Από οθόνη σε Οθόνη, δύο από αυτές θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού στο τμήμα >>Film Forward, ενώ δύο ακόμη ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται στο spotlight στον Σωτήρη Δανέζη. Το εμβληματικό ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή θα είναι καθολικά προσβάσιμο τόσο στη φυσική προβολή του όσο και διαδικτυακά, με χορηγό προσβασιμότητας την Alpha Bank.

Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν συνολικά 12 ταινίες -ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, που διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο (12.000 ευρώ), καθώς και τον Αργυρό Αλέξανδρο (5.000 ευρώ). Στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers, με πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών, περιλαμβάνονται 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο – «Δημήτρης Εϊπίδης» (10.000 ευρώ) και τον Αργυρό Αλέξανδρο (4.000 ευρώ). Το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward, που αμφισβητεί τις κινηματογραφικές συμβάσεις και προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες, φιλοξενεί 10 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Τα βραβεία που απονέμονται στο πλαίσιο του τμήματος είναι ο Χρυσός Αλέξανδρος >>Film Forward (6.000 ευρώ) και ο Αργυρός Αλέξανδρος (3.000 ευρώ). Το Immersive: All Around Cinema διαγωνιστικό τμήμα, που συνενώνει τις νέες τεχνολογίες με το σινεμά του σήμερα, όπου 8 ταινίες διεκδικούν Χρυσό Αλέξανδρο (2.000 ευρώ).
Επίσης, δυναμικά και πρωτοποριακά ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, το τμήμα Top Docs περιλαμβάνει κορυφαία ντοκιμαντέρ, ενώ μέσα από το τμήμα NextGen το φεστιβάλ αφουγκράζεται τις φωνές των νέων.

Μεγάλο αφιέρωμα στο ντοκιμαντέρ της παρατήρησης

Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα ξεχωριστό και πολυδιάστατο αφιέρωμα στο ντοκιμαντέρ της παρατήρησης, με τίτλο «Η τέχνη της πραγματικότητας: Πέρα από την παρατήρηση», με σπουδαίες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, οι οποίες επαναπροσδιορίζουν την οπτική και την ερμηνεία μας για τον κόσμο και τη ζωή.

Τη μνήμη της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από την πόλη για το Άουσβιτς, τιμά το Φεστιβάλ μέσα από το αφιέρωμα «Adio Kerida: Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς – 80 χρόνια».
Μέσα από εννέα ταινίες του Νικολάους Γκέιρχάλτερ, οι θεατές του φεστιβάλ θα γνωρίσουν το έργο του σπουδαίου αυστριακού ντοκιμαντερίστα.
Οι δέκα ταινίες του αφιερώματος στον σκηνοθέτη Σταύρο Ψυλλάκη αποκαλύπτουν ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας σε οριακές καταστάσεις.

Αγορά, τμήμα podcast και …Θεσσαλονίκη – Ελευσίνα

Δυναμικές δράσεις, βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται φέτος στην Αγορά που θα πραγματοποιηθεί σε φυσικούς χώρους, αλλά και online. Η Αγορά του ΦΝΘ υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με την DAE (Documentary Association of Europe), παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα όπου η καρδιά του ντοκιμαντέρ χτυπάει δυνατά σε όλες τις μορφές του.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, προσκαλούν τους θεατές να ανακαλύψουν μια πολιτιστική διαδρομή που περιλαμβάνει το έργο του καλλιτέχνη Άντριαν Πάτσι, την τριήμερη δράση του Σύλλα Τζουμέρκα και το βλέμμα του Φίλιππου Κουτσαφτή πάνω στην Ελευσίνα.

Ανθρώπινες ιστορίες και θέματα που μας απασχολούν στην καθημερινότητά μας παρουσιάζονται με πρωτότυπο τρόπο στα 21 podcasts που συμμετέχουν φέτος στο Φεστιβάλ. Τα podcasts του διαγωνιστικού τμήματος διεκδικούν το μεγάλο βραβείο (2.000 ευρώ), ενώ σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Louis Lumière και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, θα απονεμηθεί βραβείο-υποτροφία για Ανερχόμενο Δημιουργό Ακουστικού Ντοκιμαντέρ. Επίσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει δύο podcasts σε special hearing σε συνεργασία με το iMEdD.

Ακόμη, το Φεστιβάλ παρουσιάζει την ειδική έκδοση για το ντοκιμαντέρ της παρατήρησης, τον αγαπημένο Α-Κατάλογο που αποτυπώνει το στίγμα της διοργάνωσης, το Α-Ζ της διοργάνωσης, καθώς και το ανασχεδιασμένο Πρώτο Πλάνο. Μάλιστα, στην προσπάθειά του να γίνει πιο βιώσιμο, εφαρμόζει μία σειρά από μέτρα, ενέργειες και πρωτοβουλίες. Στόχος του είναι να ελαττώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, αλλά και να λειτουργήσει ως πηγή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζει τη νέα πρωτοβουλία Climate Hub και καλεί το κοινό να συμμετάσχει.

Επιπλέον στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, εντάσσεται φέτος μια ειδική κατηγορία ταινιών, που εξερευνά τον αδιόρατο δεσμό ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η έμπνευση γι’ αυτό, αντλείται από το περιεχόμενο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus, ο θεματικός προσανατολισμός της οποίας είναι η Γεωκουλτούρα.
Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας και του προγράμματος MEDIA. Το πρόγραμμά του, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, είναι διαθέσιμα στο https://www.filmfestival.gr/el/

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ