Θεσσαλονίκη: Ξεκινά το φεστιβάλ Thess Clean -Thess Green στη ΔΕΘ

85η ΔΕΘ

Αύριο στις 18:00 τα εγκαίνια με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα

Η διενέργεια του Thess Clean -Thess Green αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo, με σκοπό να εξοικειώσει τους δημότες της πόλης με τις πρακτικές της Κυκλικής Οικονομίας -μείωση απορριμμάτων – επανάχρηση – ανακύκλωση υλικών.

Με την πρωτοβουλία του αυτή, ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρωτοπορεί αλλά και αποδεικνύει έμπρακτα τον υψηλό βαθμό ενεργοποίησής του προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των δημοτών του, της αλλαγής νοοτροπίας σχετικά με την απόρριψη των αστικών αποβλήτων και της στροφής προς μία ορθολογικότερη, «πράσινη» διαχείριση τους.

Το Φεστιβάλ διαθέτει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά ενώ πολλά σχολεία της πόλης έχουν προγραμματίσει ήδη επίσκεψη στους χώρους του Φεστιβάλ και συμμετοχή των μαθητών τους στις δράσεις του. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει λειτουργία έκθεσης συστημάτων ανακύκλωσης, ενημερωτικές ημερίδες και εργαστήρια για ενήλικες, παραστάσεις, εργαστήρια και Λούνα Παρκ για τους μικρούς επισκέπτες και τους μαθητές των σχολείων.
Πρόγραμμα 1ου Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας, Thess Clean – Thess Green

Πέμπτη 2 Ιουνίου

09:00 – 13:00 Εργαστήρια & Λούνα Παρκ για παιδιά/μαθητές, υπαίθριος χώρος περιπτέρου 16
09:00 – 18:00 Λειτουργία έκθεσης συστημάτων ανακύκλωσης, εταιρειών και σχολείων, περίπτερο 16
10:00 – 12:00 Παραστάσεις για παιδιά, Stage περιπτέρου 16
10:00 – 18:30 “Circular Minds” Ιdeathon για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ΔΕΘ Helexpo, Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός».
16:00 – 18:00 Ημερίδα: «Τα Πανεπιστήμια ως καταλύτες της Κυκλικής Οικονομίας», ΑΠΘ -ΠΑΜΑΚ -ΔΙΠΑΕ, Stage περιπτέρου 16
17:30 – 20:00 Εργαστήρια για ενήλικες, υπαίθριος χώρος περιπτέρου 16
18:00 Εγκαίνια Φεστιβάλ, Stage περιπτέρου 16
18:15 – 20:00 Ημερίδα Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, με θέμα: «Ο ρόλος των Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης στην υλοποίηση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Η Ανάγκη δημιουργίας νέων Συστημάτων για ειδικές κατηγορίες αποβλήτων», Stage περιπτέρου 16.

Παρασκευή 3 Ιουνίου

09:00 – 13:00 Εργαστήρια & Λούνα Παρκ για παιδιά/μαθητές, υπαίθριος χώρος περιπτέρου 16
09:00 – 16:00 Λειτουργία έκθεσης συστημάτων ανακύκλωσης, εταιρειών και σχολείων, περίπτερο 16
10:00 – 12:00 Παραστάσεις για παιδιά, Stage περιπτέρου 16
14:00 – 16:00 Ημερίδα ΜΜΕ & Κυκλική Οικονομία, ΕΣΗΕΜ-Θ – ΑΠΘ (Τμήμα Δημοσιογραφίας), με θέμα: “Ο ρόλος των ΜΜΕ στην προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας”, Stage περιπτέρου 16
17:30 – 20:15 Εργαστήρια για ενήλικες, υπαίθριος χώρος περιπτέρου 16
18:00 – 20:00 Ημερίδα: «Η διαχείριση οργανικών αποβλήτων – Τοποθέτηση του καφέ κάδου», ΦοΔΣΑ – ΕΕΘ – Ενώσεις Ξενοδόχων & Εστιατόρων, Stage περιπτέρου 16

Σάββατο 4 Ιουνίου

10:00 – 14:00 Λειτουργία έκθεσης συστημάτων ανακύκλωσης, εταιρειών και σχολείων, περίπτερο 16
10:00 – 14:00 Εργαστήρια & Λούνα Παρκ για παιδιά, υπαίθριος χώρος περιπτέρου 16
11:00 – 14:00 Συνέδριο Κυκλικής Οικονομίας, Stage περιπτέρου 16
11:00 – 14:00 Εργαστήρια για ενήλικες, υπαίθριος χώρος περιπτέρου 16

Οι Ημερίδες και το Συνέδριο θα μεταδοθούν και διαδικτυακά από: www.helexpo.gr/festival-kyklikis-oikonomias & τη σελίδα του Facebook:Thess Clean Thess Green

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, και σε συνεργασία με την Ανακύκλωση Συσκευών, Κέντρο Διαλογής & Ταξινόμησης Β. Ελλάδας, θα βρίσκεται σε λειτουργία το Repair Cafe, στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν για δωρεάν επιδιόρθωση τις χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές τους. Εφόσον η συσκευή επιδιορθώνεται, θα επισκευάζεται άμεσα, όσο ο κάτοχος της θα απολαμβάνει έναν καφέ, κερασμένο από την εταιρεία. Εάν η συσκευή δεν διορθώνεται, ο κάτοχος θα έχει την επιλογή να την αφήσει για ανακύκλωση.

Επιπλέον, παράλληλα με τις δράσεις του Φεστιβάλ, θα βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία, στο περίπτερο 16: α) η έκθεση του Κέντρου ιστορίας Θεσσαλονίκης «Δημόσια Καθαριότητα. Υπηρεσίες καθαριότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης: Από τους σκουπιδόλακκους στην αρχαιότητα, στους οργανωμένους Χ.Υ.Τ.Υ. και στην Ανακύκλωση» και β) η έκθεση καλλιτεχνικών έργων και δημιουργιών των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα: ”Οι Παιδικοί Σταθμοί ανακυκλώνουν και δημιουργούν τα μνημεία της πόλης”.

Το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Υποστηρίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης – το γνωστό σύστημα του Μπλε Κάδου, και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας.

Λοιποί υποστηρικτές: ΕΥΑΘ, ΑΝΑΚΕΜ, TOMRA, Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., ΑΝ.Α.Β.Ε., Κάθε Κουτί Μετράει, ΕΕΘ, EAST-WEST GREECE, fil-eco, ΑΒ Βασιλόπουλος, ΕΝΔΙΑΛΕ. Χορηγοί Επικοινωνίας: Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5, GREEN AGENDA, TV 100 – FM 1OO – FM100,6.

Σημειώνεται πως η είσοδος στο Φεστιβάλ, όλες τις ημέρες λειτουργίας του, θα είναι δωρεάν ενώ, παράλληλα, θα διατίθεται και ελεύθερο πάρκινγκ για τους επισκέπτες.