Θεσσαλονίκη: Αντίστροφη μέτρηση για την επένδυση στο εργοστάσιο ΦΙΞ

thessaloniki fix ΦΙΞ

Αρχίζουν οι κατεδαφίσεις μέσα στον επόμενο μήνα

Μέσα στον επόμενο μήνα, θα ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις του εργοστασίου ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, καθώς το 100% του βρίσκεται πλέον στην κατοχή της DIMAND.

Με τις κατεδαφίσεις του εργοστασίου ΦΙΞ στα μη προστατευόμενα κτίσματα, ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση της τάξης των 130-150 εκατομμυρίων ευρώ, για την αξιοποίηση ενός εξαιρετικού μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.

Το σημαντικό αυτό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής αλλά και μέρος της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης (σ.σ. η παραγωγική λειτουργία σταμάτησε οριστικά το 1983), που επί δεκαετίες είχε αφεθεί στη φθορά του χρόνου και στη δράση των βανδάλων, επιτέλους θα διασωθεί αφού τα πολλά διατηρητέα κτίσματα των 5.000 τ.μ., θα αποκατασταθούν.

Πέραν αυτού όμως, το ακίνητο θα πάρει ζωή από τις χρήσεις που θα δοθούν στα νέα κτίρια που θα ανεγερθούν στην έκταση που θα απελευθερωθεί από την καθαίρεση των μη προστατευόμενων, άνευ ενδιαφέροντος κτισμάτων.

Όπως είπε στο makthes.gr o κ. Νίκος Δήμτσας, γενικός διευθυντής επενδύσεων της DIMAND, η θυγατρική “Filma M.A.E” έχει αγοράσει και προσυμφωνήσει το σύνολο του ακινήτου των περίπου 23 στρεμμάτων (σ.σ. από τις οικογένειες Ζαφειρίδη και Παρίση), ενώ μέσα σε διάστημα μηνός, θα αρχίσει και η κατεδάφιση των μη προστατευόμενων κτιρίων (σ.σ. κυρίως παλιών αποθηκών).

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης (απόφαση της 28/11/2022) τροποποίησε το ρυμοτομικό σχέδιο στην περιοχή του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ , μετά από αίτημα των ιδιοκτητών, αλλά και σε εναρμόνιση και με τις προβλέψεις του υπό αναθεώρηση ΓΠΣ του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πώς θα αξιοποιηθεί εμπορικά

Η σωτηρία του ΦΙΞ έρχεται μέσω της εμπορικής αξιοποίησης του ακινήτου. Η δόμηση του ακινήτου θα γίνει με συντελεστή 2,4%, δίχως βεβαίως να πειραχτούν τα διατηρητέα τμήματα και ο προστατευόμενος περιβάλλων χώρος τους.

Η νέα δόμηση υπολογίζεται ότι θα δώσει συνολικά περί τα 30.000 τ.μ., τα οποία θα λάβουν μεικτές χρήσεις όπως π.χ. γραφεία, εμπορικοί χώροι- καταστήματα, χώροι φιλοξενίας- ξενοδοχείο.

Η συνολική επένδυση στο ΦΙΞ, από τα 100 εκατ. ευρώ στα οποία αρχικώς υπολογιζόταν, προϋπολογίζεται πλέον μεταξύ 130-150 εκατ. ευρώ, καθώς όπως είπε ο κ. Δήμτσας τα κόστη αποκατάστασης και αξιοποίησης, έχουν αυξηθεί.

Πηγή: makthes.gr