Τούρκος πρόξενος στην Θεσσαλονίκη: Η απόπειρα πραξικοπήματος, οι σχέσεις με την Ελλάδα και ο τουρισμός

Τούρκος πρόξενος

Ο Εφέ Τζεϊλάν αναφέρθηκε στην επέτειο των πέντε ετών από την απόπειρα πραξικοπήματος

Ως νίκη του τουρκικού λαού χαρακτήρισε την αποτροπή του πραξικοπήματος που επιχειρήθηκε το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016, ο Τούρκος πρόξενος στην Θεσσαλονίκη, Εφέ Τζεϊλάν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο προξενείο στην Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στο αποτύπωμα που άφησε η απόπειρα πραξικοπήματος πριν από πέντε χρόνια, στις σχέσεις με την Ελλάδα, τις τοπικές αρχές αλλά και τις εμπορικές σχέσεις.

Ο Εφέ Τζεϊλάν, που επί 20 χρόνια υπηρετεί ως διπλωμάτης σε διάφορες χώρες, βρίσκεται στο πόστο από τον Οκτώβριο του 2019. Οπως επισήμανε, λόγω της πανδημίας δεν είχε καταστεί δυνατό να γίνουν ανοικτές εκδηλώσεις προς το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά ευελπιστεί πως αυτό θα αλλάξει στο μέλλον. Επισήμανε πως όταν ήρθε στην Ελλάδα είχε επαφές με τους τοπικούς φορείς κι ευελπιστεί πως στο μέλλον θα μπορέσει να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις.

“Η Τουρκία έχει ζήσει πολλά από πραξικοπήματα. τα οποία ποτέ δεν φέρνουν κάτι καλό σε καμιά χώρα” είπε αρχικά ο Τούρκος πρόξενος που αναφέρθηκε στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου. Τότε ήμουν στη Νέα Υόρκη. Δεν στεναχωρήθηκα για μένα ούτε για την οικογένειά μου, αλλά γι’αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Αυτή τη φορά ο λαός είχε τη δημοκρατία μέσα του και βγήκε στους δρόμους“.

Τούρκος πρόξενος

Οπως σημείωσε από πυρά στρατιωτικών σκοτώθηκαν 250 άτομα, ενώ βομβαρδίστηκαν το Κοινοβούλιο και στρατιωτικές δομές. “Νίκησε ο λαός. Βοήθησαν πολύ και οι κρατικοί λειτουργοί που έμειναν δεμένοι με τη δημοκρατική κυβέρνηση. Ηταν μια νίκη του λαού, επισήμανε και σημείωσε πως η σημερινή μέρα ονομάζεται Ημέρα της Δημοκρατίας και της Εθνικής Ενότητας γιατί “στην πραγματικότητα τη δημοκρατία την έσωσε ο λαός.

Ο κ. Τζεϊλάν αναφερόμενος στην οργάνωση VETO που σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση οργάνωσε το πραξικόπημα, σημείωσε πως η δράση της άρχισε τη δεκαετία του 1990 στρατολογώντας πολίτες ακόμη και μικρούς σε ηλικίες. “Αυτό που έκαναν είναι πως μπήκαν μέσα στην κοινωνία. Χρησιμοποιώντας τη θρησκεία, σε με πιο μοντέρνες μεθόδους, έφερναν κοντά τους παιδιά. Εφταναν στο σημείο να κλέβουν τα θέματα για τις εισαγωγικές εξετάσεις, τους τα έδιναν ώστε να μπαίνουν σε κρατικά πόστα. Ακόμη και το ποιον θα παντρευτούν γινόταν μέσα από λίστα”, είπε ο διπλωμάτης.

Διαβάστε επίσης  Πήρε εκδίκηση για χωρισμό με τον πιο ασυνήθιστο τρόπο - Της έστειλε δεκάδες ντελιβεράδες στο σπίτι (ΒΙΝΤΕΟ)

Οπως σημείωσε, από το πραξικόπημα φάνηκε ποιες χώρες ήταν κοντά στην Τουρκία και ποιες δεν ενδιαφέρθηκαν. Σημείωσε πως πραξικοπηματίες έφυγαν σε άλλες χώρες όπως και στην Ελλάδα, σε ένα θέμα που ακόμη και σήμερα απασχολεί τις σχέσεις των δύο κρατών.

Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα

Η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία όπως και η Θεσσαλία είναι ο χώρος που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του προξενείου της Θεσσαλονίκης. “Το διάστημα αυτό έχω κάνει επισκέψεις σε πολλά σημεία και έχω συναντηθεί πολλούς. Θέλουμε να έχουμε πιο στενές σχέσεις που θα αφορούν τους δύο λαούς, όπως να προωθήσουμε τις αδελφοποιήσεις” σημείωσε.

Στάθηκε ειδικά στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις αναφέροντας πως στην Θεσσαλονίκη λειτουργεί γραφείο εμπορικών σχέσεων που σκοπό έχει να φέρει πιο κοντά επιχειρηματίες από τα κράτη.

Στάθηκε και στις συζητήσεις που γίνονται για την κατασκευή δεύτερης γέφυρας στους Κήπους, ένα έργο που για πρώτη φορά είχε συζητηθεί το 2014 αλλά δεν προχώρησε. Οπως είπε, πριν από μερικές εβδομάδες έγινε τεχνική συνάντηση στην Θεσσαλονίκη για το θέμα.

Στάθηκε και στον τομέα του τουρισμού, όπου επισήμανε πως περιμένει η Ελλάδα να ανοίξει πάλι τα σύνορα από τις 22/7 στους Τούρκους ώστε “να ζωντανέψει και πάλι ο τουρισμός” όπως δήλωσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *