Ζέρβας: “Αναγκαία η ενίσχυση των κυκλικών καταναλωτικών μοντέλων”

Ζέρβας

Απηύθυνε χαιρετισμό στις εργασίες ημερίδας του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ)

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας απηύθυνε σήμερα (24/11) χαιρετισμό στις εργασίες ημερίδας του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, που διοργανώθηκε με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων με θέμα τη διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην εποχή της κυκλικής οικονομίας.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των κυκλικών καταναλωτικών μοντέλων, ενώ υπογράμμισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι μέρος αυτής της εθνικής προσπάθειας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων που υλοποιείται στον δήμο. Στην πόλη υπάρχουν περίπου 200 κάδοι εναπόθεσης χρησιμοποιημένων ρούχων.

Το 2020 στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού συγκεντρώθηκαν 478 τόνοι, το 2021 περίπου 460 και κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους 237 τόνοι.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, η ευρωπαϊκή κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων έχει τον τέταρτο υψηλότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, μετά τα τρόφιμα, τη στέγαση και την κινητικότητα, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος τομέας κατανάλωσης στη χρήση νερού και γης κι ο πέμπτος μεγαλύτερος για τη χρήση πρωτογενών πρώτων υλών.

Διαβάστε επίσης
Ζέρβας: "Δεν μπορεί στους ελληνικούς δρόμους να επικρατεί μαγκιά και ατιμωρησία"