Ζέρβας: «Ναι» στη μετονομασία κεντρικής οδού της Θεσσαλονίκης σε Λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων (ΦΩΤΟ)

Ζέρβας Ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων Ολοκαυτώματος

Οι δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας παρέστη σήμερα (29/1) στις εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

«Αγκαλιάζουμε την πρόταση της Ισραηλιτικής Κοινότητας και του εκπρόσωπου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη Λεόν Σαλτιέλ για τη μετονομασία μιας κεντρικής οδού της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο συμβολισμό, σε λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ημέρα τιμής και μνήμης για τους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος (ΦΩΤΟ)

«Η Θεσσαλονίκη θυμάται, οι Έλληνες θυμούνται. Δεν θα επιτρέψουμε –δεν μπορούμε να επιτρέψουμε- αυτή η θηριωδία να ξεχαστεί. Είναι μια ιερή δέσμευση, όχι προς τους απογόνους μόνο των μαρτύρων, αλλά απέναντι στην ίδια την ανθρωπότητα», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η ημέρα μνήμης και τιμής θα πρέπει να συνοδεύεται και από ουσιαστικά έργα».

Ζέρβας Ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων Ολοκαυτώματος

Σε αυτό το πλαίσιο έκανε γνωστό ότι πολύ σύντομα -μέσα στον Φεβρουάριο- αναμένεται η προέγκριση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, έργο το οποίο προχωρά με την καθοριστική συμβολή του Δήμου Θεσσαλονίκης, που παραχώρησε πάνω από 10 στρέμματα για την ανάπτυξη του Μουσείου, επιλύοντας σημαντικά θέματα χωροταξικά, στάθμευσης κ.ά.

Παράλληλα, ο κ. Ζέρβας παρουσίασε τον σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου 100 στρεμμάτων πλησίον του Μουσείου, το οποίο θα περιλαμβάνει τη διαδρομή που ακολουθεί η Πορεία Μνήμης, «μια πορεία με δείκτες μνήμης και με ορόσημα της ιστορίας των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ζέρβας Ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων Ολοκαυτώματος

Για την πλατεία Ελευθερίας ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης επανέλαβε τη δέσμευση για δημιουργία πάρκου μνήμης και αναψυχής με αυτονόητη την κεντρική θέση του Μνημείου Ολοκαυτώματος. Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και στην πρόταση που υποβλήθηκε από κοινού με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για την επίσημη αναγνώριση στην Ελλάδα της 6ης Μαρτίου ως Ημέρας Μνήμης των Δικαίων.

Ζέρβας Ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων Ολοκαυτώματος