Το Οκλαντ η καλύτερη πόλη του κόσμου για να ζει κανείς

kairos synnefa emy καιρός

Βρίσκεται στην Νέα Ζηλανδία

Και ενώ ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία του κορονοϊού, η μητροπολιτική πόλη του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία έχει ανακηρυχθεί ως η καλύτερη πόλη για να ζεις από το The Economist Intelligence Unit (EIU).

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον επιτυχημένο χειρισμό της χώρας κατά της Covid-19 καθώς εφάρμοσε ένα αυστηρό Lockdown για αρκετές εβδομάδες πέρυσι για να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού. Επίσης έκλεισε τα διεθνή σύνορά της στους περισσότερους ταξιδιώτες. Ο αντίκτυπος του Covid-19 ήταν αρκετά εμφανής στην κατάταξη, σύμφωνα με τον Simon Baptist, επικεφαλής οικονομολόγος της EIU. «Υπήρξε μια αρκετά μεγάλη αναταραχή όσον αφορά, σίγουρα τα κορυφαία 10, αλλά και σε όλη την κατάταξη, με βάση την κατάσταση Covid-19», είπε στο CNBC.

Oι κορυφαίες 10 πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο και οι βαθμολογίες τους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ζωτικότητας 2021, είναι: Οκλαντ , Νέα Ζηλανδία (96.0) Οζάκα, Ιαπωνία (94.2) Αδελαΐδα, Αυστραλία (94.0) Γουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία (93.7) Τόκιο, Ιαπωνία (93.7) Περθ, Αυστραλία (93.3) Ζυρίχη, Ελβετία (92.8) Γενεύη, Ελβετία (92.5) Μελβούρνη, Αυστραλία (92.5) Μπρίσμπεϊν, Αυστραλία (92.4).

Πέρυσι, η Βιέννη βρισκόταν στην κορυφή της λίστας και πλέον έπεσε στο νούμερο 12. Ωστόσο η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στο Αμβούργο, που έπεσε κατά 34 θέσεις και βρίσκεται στην 47η θέση. Ανάλογα χαρακτηριστικά παρατηρήθηκαν και σε πολλές πόλεις της Γαλλίας και της Γερμανίας. Στη δεκάδα βρίσκονται μόνο δύο πόλεις της Ευρώπης, η Ζυρίχη και η Γενεύη της Ελβετίας, παρά τους μικρούς περιορισμούς που συνεχίζουν να ισχύουν.

Η Αθήνα υποχώρησε κατά 20 θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 92η θέση, έναντι της 72ης πέρυσι, ενώ η πτώση την έβαλε και στις δέκα πόλεις με τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή.mΗ μεγάλη πτώση αποδίδεται κυρίως στον δείκτη της υγειονομικής περίθαλψης, που επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία της Covid-19.

Οπως επισημαίνεται, η υγειονομική περίθαλψη επιδεινώθηκε στην Πράγα της Τσεχίας, στην Αθήνα και στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, καθώς την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξανόταν δραματικά.

Κάτι τέτοιο προκάλεσε πίεση στο σύστημα υγείας. Παρά τις ανακατατάξεις στην κορυφή της λίστας, η Δαμασκός της Συρίας βρίσκεται στην τελευταία θέση, λόγω της συνέχισης του εμφυλίου.

Πηγή: CNBC, mixanitouxronou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *