Βαγγέλης Παπαθανασίου: Ο Πυρρίχιος με ηλεκτρονικά στοιχεία που έγινε ύμνος (ΒΙΝΤΕΟ)

Πυρρίχιος

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης “έφυγε” σήμερα από τη ζωή

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου “έφυγε” σήμερα από τη ζωή σκορπίζοντας τη θλίψη τόσο στην Ελλάδα όσο και όλο στον κόσμο.

Ο παγκόσμιος Βαγγέλης Παπαθανασίου συνέθεσε μερικές από τις πιο γνωστές μουσικές που ακούμε τις τελευταίες δεκαετίες και η έμπνευσή του ήταν ανεξίτηλη.

Πέθανε σήμερα, όπου τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, και συμπτωματικά είχε συνθέσει ένα πολύ γνωστό κομμάτι, με επιρροές από τον Πόντο και τον χορό Πυρρίχιο.

Το 1979 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κυκλοφόρησε το δίσκο «Ωδές» (Odes). Σε αυτόν ο μεγάλος μουσικός πήρε κάποια από τα πλέον γνωστά δημοτικά τραγούδια και τα απέδωσε με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο, μαζί με την ανεκτίμητη συμβολή της Ειρήνης Παπά.

Ένα από αυτά ήταν και ο Πυρρίχιος Χορός, στον οποίο προστέθηκαν τα κλασικά synthesizers του Vangelis και κρουστά, με αποτέλεσμα το θρυλικό αυτό κομμάτι να αποκτήσει μια εντελώς νέα υπόσταση και να (ξανά)φέρει στο προσκήνιο ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας, με σύγχρονο και άκρως εντυπωσιακό τρόπο.

Ο Πυρρίχιος Χορός χρησιμοποιήθηκε ως μουσική υπόκρουση σε μία από τις πλέον γνωστές διαφημίσεις της MISKO, εκείνη με το ελικόπτερο και τον νερόμυλο του 1986, αποδεικνύοντας (για άλλη μια φορά) πως η ποπ κουλτούρα της κάθε εποχής βρίσκει συχνά-πυκνά έμπνευση από τις παραδόσεις του τόπου στον οποίο αναπτύσσεται, πόσο δε όταν αυτές έχουν ρίζες από τους ίδιους τους Τιτάνες και τους Θεούς του Ολύμπου.