10 τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα!

καλοκαίρι καιρός

Σύμφωνα με τις προγνώσεις από την Πέμπτη ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40οC

Επιμέλεια: Θένια Μυλωθρίδου

Είναι γεγονός πως τις τελευταίες μέρες οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει αισθητά και μας ταλαιπωρούν, όμως ακόμη δεν είδατε τίποτα. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την ερχόμενη Πέμπτη (29/06) έως και την Κυριακή (02/07) αναμένεται να μας επισκεφθεί ο λεγόμενος αφρικανικός καύσωνας, όπερ σημαίνει το θερμόμετρο θα «χτυπήσει» στην κυριολεξία κόκκινο, με θερμοκρασίες άνω των 40ο C.

Το Life-Events.gr σας προτείνει 10 τρόπους με τους οποίους θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε, όσο ανώδυνα γίνετε, την επέλαση του καύσωνα και γενικά τις ιδιαίτερα ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

1. Αποφύγετε τον ήλιο, τις άσκοπες μετακινήσεις, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ειδικά αυτά που δεν έχουν κλιματισμό και τους χώρους με πολύ συνωστισμό. Αν μία δουλειά σας μπορείτε να την αναβάλλετε, κάντε το χωρίς δεύτερη σκέψη.

2. Αν πάλι δεν μπορείτε να το αποφύγετε και είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε, τότε ντυθείτε ελαφριά, με ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλο, γυαλιά και φυσικά το αντηλιακό σας. Μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας στην τσάντα σας ένα παγωμένο μπουκάλι νερό και κάτι αλμυρό για όσους έχουν υπόταση. Σαν extra tip θα σας προτείναμε ένα σπρέι νερού για να δροσίζετε το πρόσωπό σας.

3. Η ενυδάτωση είναι το «μυστικό», όπως φυσικά και η διατροφή σας. Πίνετε νερό, ακόμη και όταν δεν διψάτε πολύ, αποφύγετε τα ποτά με αλκοόλ ή καφεΐνη, τα οποία λειτουργούν ως διουρητικά και καταναλώστε μικρά και πολλά γεύματα, που ως επί τω πλείστων θα αποτελούνται από φρούτα και λαχανικά.

2606ilios1

4. Αποφύγετε την έντονη σωματική και πολύωρη δραστηριότητα, κάποια βαριά εργασία, και το άσκοπο περπάτημα μέσα στον ήλιο.

5. Επιλέξτε να παραμείνετε στο σπίτι σας και να κάνετε πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν έχετε κάποιο ανεμιστήρα ή σύστημα κλιματισμού, χρησιμοποιείστε το τις ζεστότερες ώρες ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλό είναι, αν έχετε τη δυνατότητα (είστε σε ψηλό όροφο, έχετε σίτες κτλ) τα παράθυρα να μένουν ανοικτά. Αν πάλι ο χώρος σας δε διαθέτει κλιματισμό, επισκεφθείτε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σας πρόσωπο που έχει ή ένα δημόσιο χώρο, όπως π.χ. κάποια βιβλιοθήκη, ένα ΚΑΠΗ, τον δήμο.

6. Αν έχετε κοντά σας κάποια παραλία ή πισίνα, τότε δεν το συζητάμε, οι δροσιστικές βουτιές είναι ό,τι καλύτερο, ωστόσο μην το παρακάνατε με την ηλιοθεραπεία. Ο ήλιος, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες εκτός από «καυτός» είναι και πολύ επικίνδυνος.

7. Κάτι που μπορεί να σας φανεί αστείο, αλλά στις ζέστες ντροπές δεν έχει… είναι να βάλατε παγάκια στο μαξιλάρι σας, ή την μαξιλαροθήκη και τα σεντόνια σας στο ψυγείο, να φορέσετε ένα νωπό μπλουζάκι (εννοείται μέσα στο σπίτι) ή να βάλετε τα χέρια και τα πόδια σας σε μία λεκάνη με κρύο νερό. Το έχουμε κάνει και πιάνει…

8. Δώστε στους δικούς σας ανθρώπους την προσοχή που χρειάζονται… Αναφερόμαστε σε ευπαθείς ομάδες, μωρά αλλά και ανθρώπους που ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Συμβουλευτείτε ένα γιατρό, ντύνετε τα βρέφη με ελαφριά ρούχα και δίνετέ τους υγρά, εκτός από το γάλα, ενώ μεταφέρετε τους ηλικιωμένους σε χώρους που έχει κλιματισμό.

2606ilios2

9. Να ενημερωθείτε για τις πρώτες βοήθειες. Σε περίπτωση θερμοπληξίας, όπως αναφέρει η Ελληνική Διεύθυνση Αγωγής Υγείας και Πληροφόρησης, ακολουθούμε τα εξής βήματα: Μεταφέρουμε τον θερμόπληκτο χωρίς χρονοτριβή σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν. Τον ξαπλώνουμε ανάσκελα και απομακρύνουμε τον πολύ κόσμο. Αφαιρούμε τα βαριά ρούχα και του κάνουμε αέρα, ενώ τοποθετούμε και ψυχρά επιθέματα στο μέτωπο και στο κεφάλι του ή του βρέχουμε το πρόσωπο και τον λαιμό. Κάνουμε επίσης ζωηρές εντριβές στα άκρα, με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω και του δίνουμε να εισπνεύσει ξίδι, αιθέρα ή αμμωνία. Του προσφέρουμε νερό ή τροφή με αλάτι, και τέλος, αν η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, τον μεταφέρουμε στο νοσοκομείο.

10. Το βασικότερο: Μην πανικοβάλλεστε αλλά και μην υποτιμάτε την κατάσταση. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να τρομάξετε, αρκεί να ξέρετε τι να κάνετε και τι να μην κάνετε. Η υπερβολική ζέστη ωθεί το σώμα μας πέρα από τα όρια της αντοχής του, γι&rsquo αυτό και πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι για να μην παρασυρθούμε από τις απειλές της. Μην ξεχνάτε πως η κακή ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το τσιμέντο και η καυτή άσφαλτος επιβαρύνουν την κατάσταση, όπως φυσικά τελευταία και τα σκουπίδια. Μην αγνοήσετε τα παραπάνω, μην ξεχνάτε τους δικούς σας ανθρώπους αλλά και τους συνανθρώπους σας, κάποιον ηλικιωμένο, ίσως γείτονα, που έχει την ανάγκη σας, έναν άστεγο, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπεράσετε.