5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την κολπική μαρμαρυγή

καρδιά πόνος σώμα

Πως να προστατευτείτε

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο πιο κοινός τύπος ακανόνιστου καρδιακού παλμού, που επηρεάζει εκατομμύρια άτομα στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθούν πέντε πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζετε, αλλά πρέπει να καταλάβετε για την κολπική μαρμαρυγή:

1. Η ηλικία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου

Ένας στους δέκα ανθρώπους άνω των 80 ετών πάσχει από κολπική μαρμαρυγή. Άλλοι κοινοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, παχυσαρκία και οικογενειακό ιστορικό.

2. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, αλλά όχι πάντα

Σε κάθε περίπτωση, αυτά είναι:

-Ακανόνιστος και γρήγορος καρδιακός παλμός
-Αίσθημα παλμών της καρδιάς
-Ζάλη
-Δυσκολία στην αναπνοή
-Αδυναμία
-Λιποθυμία
-Κούραση

Εάν έχετε συμπτώματα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό!

3. Η κολπική μαρμαρυγή διαγιγνώσκεται με ηλεκτροκαρδιογράφημα

Αυτή η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας απλής επίσκεψης σε εξοπλισμένο ιατρείο. Ωστόσο, μερικές φορές οι ασθενείς καλούνται να φορέσουν ένα μηχάνημα παρακολούθησης (holter) στο σπίτι για να καταγράφουν τον καρδιακό τους ρυθμό με την πάροδο του χρόνου.

4. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακα. Ωστόσο, εάν τα φάρμακα δεν λειτουργούν ή έχουν παρενέργειες, μπορεί να αντιμετωπιστεί με καθετήρα ή χειρουργική αφαίρεση. Οι ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού θα χρειαστεί να παίρνουν αραιωτικά αίματος ή άλλα φάρμακα.

5. Σχεδόν το 35% των ασθενών παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο

Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά πέντε φορές. Είναι σημαντικό για τους ασθενείς να συναντηθούν με το γιατρό τους για να προσδιορίσουν εάν ο κίνδυνος εγκεφαλικού τους είναι αρκετά υψηλός ώστε να δικαιολογείται συνταγογράφηση αραιωτικών αίματος. Εάν ο ασθενής δεν είναι σε θέση να πάρει ένα αραιωτικό αίματος λόγω κινδύνων αιμορραγίας, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια διαδικασία απόφραξης ενός μέρους του αριστερού κόλπου της καρδιάς.

Πηγή: hopkinsmedicine.org