Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα – Ισως κυκλοφορεί ταυτόχρονα με τον κορονοϊό

Κορονοϊός

Όσα λένε οι ειδικοί για το γεγονός το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε

Αντιμέτωποι με ένα αναπάντεχο γεγονός έρχονται οι επιδημιολόγοι καθώς όπως φαίνεται γρίπη και κορονοϊός κυκλοφορούν ταυτόχρονα γύρω μας, ενώ μάλιστα τα κρούσματα της πρώτης αυξάνονται ραγδαία.

Τα μηνύματα από τον χειμώνα του νοτίου ημισφαιρίου τους προηγούμενους μήνες ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς η γρίπη εμφανίστηκε νωρίτερα προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και χιλιάδες θανάτους.

Την τελευταία εβδομάδα, η γρίπη αρχίζει να καλπάζει στο βόρειο ημισφαίριο στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα, αλλά και μεγάλη έξαρση στις ΗΠΑ.

Εκτενής ήταν η αναφορά έγκριτων επιστημόνων στον ιό της εποχικής γρίπης, σε ημερίδα με θέμα τις “Επιδημίες – Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα”, η οποία έλαβε χώρα σε ιδιωτικό Νοσοκομείο.

Οι ειδικοί μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους για το μέλλον της πανδημίας Covid-19, αλλά και για την πιθανότητα ταυτόχρονης συνύπαρξης των δύο ιών που προκαλούν πανδημίες: του κορονοϊού και της γρίπης.

Στην ομιλία του, ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Γιώργος Σαρόγλου, υπογράμμισε πως οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να απαντήσουν στο επιστημονικό ερώτημα, γιατί εξαφανίστηκε ολοκληρωτικά η γρίπη στα χρόνια της πανδημίας;

«Το μεγάλο μυστήριο είναι ότι ’20 και το ’21 δεν είχαμε καθόλου γρίπη. Τι έγινε πραγματικά; Με τη χρήση της μάσκας καλυφτήκαμε; Υπερτερεί τόσο πολύ και πιέζει ο ιός Covid-19; Αυτό νομίζω δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς ακόμα».

Τσιόδρας: “Όταν η Covid-19 κυκλοφορεί σε μεγάλα ποσοστά εξαφανίζει τη γρίπη”

Αναλύοντας το 2ο από τα 4 πιθανά σενάρια που επικρατούν σχετικά με την εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2, o Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε πως οι ειδικοί εκφράζουν έντονους φόβους για το ενδεχόμενο οι δύο ιοί να κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα.

Ωστόσο, όπως σχολίασε ο ίδιος, αυτό είναι δύσκολο να συμβεί καθώς ο κορονοϊός όταν κυκλοφορεί σε τεράστια ποσοστά εξαφανίζει τη γρίπη.

«Το είδαν και οι Αυστραλοί, στους οποίους ξεκίνησε δύο μήνες νωρίτερα η γρίπη και είχαν περισσότερες από 250 χιλιάδες περιπτώσεις γρίπης και αρκετές χιλιάδες θανάτους. Γι’ αυτούς ήταν κάτι μη αναμενόμενο, γιατί και αυτοί είχαν να δουν χρόνια γρίπη και είχαν πιο αυστηρά lockdown από την πατρίδα μας. Ωστόσο, όταν στη συνέχεια εμφανίστηκε η Όμικρον 4 και 5, την εξαφάνισε τη γρίπη», ανέφερε ο επιστήμονας και κατέληξε:

«Άρα δεν είμαι καθόλου σίγουρος τι θα γίνει με τη γρίπη».

Γρίπη: Αυξάνονται τα κρούσματα στο βόρειο ημισφαίριο

Στις τάσεις για την κυκλοφορία της γρίπης στις ΗΠΑ, τα κρούσματα ανεβαίνουν κατά την τελευταία εβδομάδα.

Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, υπάρχει ευρεία διασπορά.

«Παρ’ όλα αυτά, το να έχεις και τους δύο ιούς σε τεράστια διασπορά και με τεράστια ποσοστά στον ίδιο χρόνο είναι απίθανο, όπως λέει και ένας επιδημιολόγος από το Μέμφις», σχολίασε ο Καθηγητής παθολογίας κ. Τσιόδρας.

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός: Που θα γίνουν αύριο (5/2) δωρεάν rapid test

Εντωμεταξύ, την τελευταία εβδομάδα η γρίπη εντοπίστηκε στα λύματα και στη χώρα μας , σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

«Τα δημοσιεύματα του ΕΟΔΥ της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν ότι ο ιός αρχίζει να κυκλοφορεί», τόνισε ο ειδικός και πρόσθεσε:

«Άρα σε τι βαθμό θα κυκλοφορήσει και ποιους θα επηρεάσει πάλι; Φυσικά, τις ευπαθείς ομάδες! Που θα πρέπει να εμβολιαστούν, με ένα εμβόλιο που δεν είναι τόσο καλό, όσο είναι το εμβόλιο κατά της Covid-19. Το εμβόλιο της γρίπης έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα. Παρ’ όλα αυτά το κάνουμε», τονίζει ο Καθηγητής.

Το (όχι καλό) εμβόλιο της γρίπης και τα αντιιικά φάρμακα

Αναλύοντας την παρουσία της εποχικής γρίπης διαχρονικά, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Γιώργος Σαρόγλου, τόνισε πως έρχεται μεν κάθε χρόνο, αλλά «δεν είναι απολύτως προβλέψιμη, ούτε πότε θα αρχίσει, ούτε πόσο θα κρατήσει, ούτε ποιους θα πλήξει, ούτε πόσοι θα πεθάνουν», όπως είπε.

«Είναι η συχνότερη λοίμωξη του αναπνευστικού και έχει τους περισσότερους θανάτους, από όλες τις λοιμώξεις. Πάνω από 40.000 σύμφωνα με το ECDC», τόνισε.

Ο Καθηγητής Σαρόγλου με τη σειρά του παραδέχεται πως «το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι πολύ καλό. Έχει προστασία από 25 έως 52% όταν στον Covid είναι 95% και άνω. Βλέπετε λοιπόν ότι χρειαζόμαστε πολύ δουλειά για να πετύχουμε σωστό εμβόλιο», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών θα πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε το αντιγριπικό εμβόλιο. Στις ομάδες αυτές θα πρέπει να φτάσουμε στο 70% της κάλυψης ενάντια στον ιό της γρίπης, είπε ο λοιμωξιολόγος κ. Σαρόγλου.

Ειδική μνεία έκανε μάλιστα στα αντιιικά φάρμακα κατά της γρίπης, τα οποία δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης προτίμησης από τους γιατρούς, αν και θα έπρεπε για την προστασία αυτών των ομάδων του πληθυσμού.

Πρέπει να χορηγηθούν μέσα στα πρώτα 24ωρα των συμπτωμάτων γριπώδους συνδρομής, ενώ δεν απαιτούν προηγούμενο τεστ και διάγνωση γρίπης.

«Από το 2019 και μέχρι σήμερα το CDC θεωρεί παραμέληση (elder abuse) το γεγονός ότι δεν χορηγούνται αντιιικά φάρμακα στους ηλικιωμένους με κλινικά συμπτώματα γριπώδους συνδρομής την εποχή της εποχικής γρίπης. Πρέπει μάλιστα να δοθούν γρήγορα μέσα σε δύο μέρες και όχι μόνο σε αυτούς που έχουμε στο σπίτι, αλλά κυρίως αυτούς που έχουμε σε κέντρα χρονίως πασχόντων και σε δομές ηλικιωμένων», τόνισε καταλήγοντας ο επιστήμονας.

Πηγή: newsit.gr