Ακολουθήστε απλούς τρόπους και αποφύγετε τα τσιμπήματα εντόμου 

τσίμπημα

Τι να κάνετε σε περίπτωση τσιμπήματος

Η άνοιξε ήρθε, η βόλτες στο χωριό και στην εξοχή ξεκίνησαν ειδικά τις μέρες του Πάσχα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν τα ενοχλητικά έντομα που αυτό το διάστημα όλο και περισσότερο “εισβάλλουν” στην στη ζωή μας και μας τσιμπάνε. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε και πια βήματα να ακολουθήσετε αν σας τσιμπήσει έντομο.

Παρότι τα τσιμπήματα είναι συνήθως αθώα και δεν προκαλούν σοβαρό πρόβλημα υγείας, είναι καλό να γνωρίζετε τις πρώτες κινήσεις για τη φροντίδα τους αλλά και πώς να τα αντιμετωπίζετε όταν κάποιος είναι αλλεργικός.

Πώς θα αποφύγετε τα τσιμπήματα

-Φοράτε ανοιχτόχρωμα και μονόχρωμα ρούχα με μακριά μανίκια και μπατζάκια.

-Αποφεύγετε τα αρώματα όταν βγαίνετε βόλτα στην εξοχή.

-Προσέχετε μήπως υπάρχουν φωλιές (κυρίως για σφήκες).

-Όπου υπάρχει νερό (στην άκρη ενός λάστιχου στον κήπο ή σε μια βρύση) συνήθως συγκεντρώνονται έντομα για να πιουν νερό.

-Πριν βγείτε βόλτα στην εξοχή να έχετε απλώσει ένα εντομοαπωθητικό στα εκτεθειμένα μέλη του σώματος.

Σε περίπτωση τσιμπήματος

-Καθαρίζετε την περιοχή με νερό και ελέγχετε για κεντρί. Αν προεξέχει το κεντρί το αφαιρείτε προσεκτικά με το νύχι ή με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών.

-Βάλτε αντιισταμινική αλοιφή στο σημείο του τσιμπήματος.

-Εναλλακτικά και αν δεν έχετε αντιισταμινικό, βάλτε λίγο ξύδι ή ένα παγάκι για να καταπραΰνει την ενόχληση.

-Αν το δέρμα κοκκινίζει και πρήζεται, αυτό σημαίνει αλλεργική αντίδραση. Αν το τσίμπημα είναι στα άκρα, και δεν υπάρχει κάποιο άλλο σύμπτωμα, περιμένετε να επιδράσει το αντιισταμινικό.

-Αν το θύμα έχει παρουσιάσει στο παρελθόν αλλεργική αντίδραση από τσίμπημα, καλό είναι να πάτε στο γιατρό ή σε ένα ιατρικό κέντρο.

-Είτε υπάρχει γνωστή αλλεργία είτε όχι κάποια συμπτώματα χρειάζονται άμεση ιατρική αντιμετώπιση: ζαλάδα, ναυτία, πρήξιμο στο λαιμό και κλείσιμο της φωνής, βραχνάδα, εμετός ή απώλεια των αισθήσεων.

Πηγή: onmed.gr