Διαταραχές περιόδου: Οι ορμονικοί λόγοι που μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο σου

διαταραχές περιόδου

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και που οφείλονται;

Η έμμηνος ρύση είναι αποτέλεσμα της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων, ορισμένοι από τους οποίους πηγάζουν από τον ίδιο τον οργανισμό (π.χ. κεντρικό νευρικό σύστημα, ωοθήκες, μήτρα) και άλλοι είναι εξωγενείς.

Ωστόσο, στο τουλάχιστον 30% των κοριτσιών και των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παρατηρούνται κατά καιρούς διαταραχές περιόδου.

Τι είναι οι διαταραχές περιόδου

Ο κύκλος της γυναίκας ξεκινά την πρώτη μέρα της εμμήνου ρύσεως και ολοκληρώνεται ακριβώς πριν αρχίσει η επόμενη περίοδός της. Ο κύκλος αυτός διαρκεί περίπου 28 μέρες. Ορμονικές διαταραχές και άλλοι ιατρικοί λόγοι μπορεί να διαταράξουν αυτόν τον κύκλο, πυροδοτώντας συμπτώματα και διαταραχές περιόδου.

Στις διαταραχές περιόδου περιλαμβάνονται:

Αμηνόρροια – ολιγοαμηνόρροια: Ο κύκλος είναι μεγαλύτερος του φυσιολογικού (πάνω από 40 μέρες) και μπορεί να διακόπτεται για ένα διάστημα 6 μηνών.

Μηνορραγία: Η ποσότητα και ροή αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι μεγάλη.

Μητρορραγία: Παρατηρείται αιμορραγία σε άτακτα χρονικά διαστήματα μέσα στον κύκλο.

Δυσμηνόρροια: Η περίοδος συνοδεύεται από έντονα συμπτώματα όπως πόνοι περιόδου, ναυτία, ζαλάδες, τάση για εμετό και κράμπες, ενώ διαρκεί περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο.

Πού οφείλονται οι διαταραχές περιόδου

Οι λόγοι που μια γυναίκα μπορεί να παρουσιάζει προβλήματα στη συχνότητα ή στη ροή της περιόδου είναι πολλοί. Μερικές από τις αιτίες που αναφέρονται είναι οι εξής:

Εγκυμοσύνη
Θυρεοειδοπάθεια
Υπερπλασία ενδομητρίου
Άγχος
Πολυκυστικές ωοθήκες
Ινομυώματα
Πολύποδες
Κύστεις ωοθηκών
Κατάχρηση αλκοόλ
Εμμηνόπαυση
Απότομη απώλεια βάρους
Καρκίνος μήτρας
Μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
Φλεγμονώδης νόσος πυέλου- λοίμωξη από χλαμύδια

Διαβάστε επίσης: Τα έξι σημάδια που «φωνάζουν» ότι υπάρχει πρόβλημα στο έντερο μας

Πώς θα διαγνωστούν οι διαταραχές περιόδου

Οτιδήποτε ασυνήθιστο στην περίοδό σου θα πρέπει να σε οδηγήσει στο γυναικολόγο για εξέταση. Ο γιατρός, αφού καταγράψει το ιστορικό σου και πραγματοποιήσει κλινική εξέταση, θα σε παραπέμψει για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση, ώστε να διαπιστωθεί το ακριβές αίτιο. Οι εξετάσεις που συνιστώνται είναι:

Τεστ ΠΑΠ (έλεγχος για εντοπισμό καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας)
Ορμονικές εξετάσεις (έλεγχος FSH, LH, TSH, T3, T4, antiTPO, antiTG, προλακτίνης, τεστοστερόνης, προγεστερόνης)
Υπέρηχος (έλεγχος για εντοπισμό πολυπόδων, ινομυωμάτων, κύστεων)

Πώς αντιμετωπίζονται οι διαταραχές περιόδου

Η θεραπεία τους εξαρτάται και καθορίζεται από το αίτιο πρόκλησης. Αν οι διαταραχές οφείλονται σε ινομυώματα συνιστάται η υστεροσκόπηση ή η λαπαροσκοπική αφαίρεσή τους. Αν οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές, ο γιατρός συνιστά ορμονοθεραπεία με χορήγηση αντισυλληπτικών. Όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπιστεί το υποκείμενο αίτιο της διαταραχής, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία, αλλά και περιορισμένες οι πιθανότητες επιπλοκών.

Η πιο σημαντική επιπλοκή των διαταραχών περιόδου είναι η υπογονιμότητα. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που οι διαταραχές εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως, η γυναίκα δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Πηγή πληροφοριών: doctoranytime.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *