Το έκζεμα είναι μια κοινή δερματική πάθηση που προκαλεί κηλίδες φλεγμονής και μεγάλη φαγούρα στο δέρμα μας.
Αν και δεν είναι επικίνδυνη κατάσταση, ο συνεχής κνησμός μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής κάποιου.
Παρακάτω θα δούμε γιατί το έκζεμα προκαλεί φαγούρα και ποιες οικιακές θεραπείες και θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτού του επίμονου συμπτώματος.
Γιατί το έκζεμα προκαλεί φαγούρα
Το έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, είναι μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα φλεγμαίνει και ερεθίζεται.
Ο κνησμός που σχετίζεται με το έκζεμα μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός και μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα, οδηγώντας σε ξύσιμο που καταλήγει να βλάπτει περαιτέρω το δέρμα.
Αιτίες κνησμού στο έκζεμα:
1.Φλεγμονή: Η ανοσολογική απόκριση του σώματος στο έκζεμα πυροδοτεί φλεγμονή στο δέρμα, η οποία οδηγεί σε ερεθισμό και κνησμό.
2.Μειωμένος φραγμός του δέρματος: Το έκζεμα αποδυναμώνει τον φυσικό φραγμό του δέρματος, επιτρέποντας τη διαφυγή της υγρασίας και καθιστώντας το δέρμα πιο ευάλωτο σε ερεθιστικούς παράγοντες και αλλεργιογόνα. Αυτή η ξηρότητα συμβάλλει στην αίσθηση κνησμού.
3.Απελευθέρωση ισταμινών: Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σώμα απελευθερώνει ισταμίνες (χημικές ουσίες που εμπλέκονται σε αλλεργικές αντιδράσεις) ως μέρος της ανοσολογικής απόκρισης, προκαλώντας έντονο κνησμό.
4.Εξωτερικοί παράγοντες: Η επαφή με αλλεργιογόνα, ερεθιστικά -όπως σαπούνι ή απορρυπαντικά- ακόμα και το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τον κνησμό.
Στην παρόρμηση για ξύσιμο είναι συχνά δύσκολο να αντισταθεί κανείς, αλλά το μόνο που κάνει το ξύσιμο είναι να βλάπτει περαιτέρω το δέρμα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο, που επιδεινώνει τα συμπτώματα του εκζέματος.
Τι μπορεί να ανακουφίσει από το κνησμώδες έκζεμα
Υπάρχουν αρκετές θεραπείες, τόσο φυσικές όσο και ιατρικές, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση του δέρματος και στην μείωση του κνησμού.
Σπιτικές θεραπείες
Ενυδάτωση: Είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης του κνησμού από έκζεμα. Η χρήση μιας παχύρρευστης, χωρίς άρωμα, ενυδατικής κρέμας πολλές φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του φυσικού φραγμού του δέρματος και στην πρόληψη της ξηρότητας. Αναζητήστε ενυδατικές κρέμες, που περιέχουν κεραμίδια, γλυκερίνη ή κολλοειδές πλιγούρι βρώμης, διότι βοηθούν στο “κλείδωμα” της υγρασίας.
Κρύες κομπρέσες: Η εφαρμογή ενός δροσερού, υγρού πανιού στην πληγείσα περιοχή μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον κνησμό. Το κρύο βοηθά στην μείωση της φλεγμονής και μουδιάζει το δέρμα, μειώνοντας την επιθυμία για ξύσιμο.
Λουτρά με πλιγούρι βρώμης: Ένα καταπραϋντικό κολλοειδές λουτρό βρώμης μπορεί να ηρεμήσει το φλεγμονώδες δέρμα και να μειώσει τον κνησμό. Το πλιγούρι βρώμης έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που βοηθούν στην μείωση του ερεθισμού.
Θεραπεία με υγρό περιτύλιγμα: Μετά την εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας, το τύλιγμα του δέρματος με υγρό, μαλακό επίδεσμο μπορεί να βοηθήσει να κλειδώσει η υγρασία και να αποτρέψει το ξύσιμο. Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κατά τη διάρκεια έξαρσης του εκζέματος.
Ιατρικές θεραπείες
Τοπικά στεροειδή: Για μέτρια έως σοβαρή φαγούρα από έκζεμα, ένας δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει τοπικά κορτικοστεροειδή. Αυτές οι κρέμες μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στον έλεγχο του κνησμού. Είναι σημαντικό να τις χρησιμοποιείτε υπό ιατρική επίβλεψη για την αποφυγή παρενεργειών.
Αντισταμινικά: Η λήψη ενός από του στόματος αντισταμινικού μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της απόκρισης ισταμίνης στο σώμα, διευκολύνοντας την αίσθηση κνησμού. Αυτά τα φάρμακα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα εάν ο νυχτερινός κνησμός διαταράσσει τον ύπνο.
Αναστολείς καλσινευρίνης: Για την μακροχρόνια διαχείριση του εκζέματος, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν αναστολείς καλσινευρίνης, όπως τακρόλιμο ή πιμεκρόλιμο, οι οποίοι καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση και μειώνουν τη φλεγμονή χωρίς τις παρενέργειες των στεροειδών.
Φωτοθεραπεία: Σε περιπτώσεις όπου το έκζεμα είναι σοβαρό και δεν ανταποκρίνεται σε τοπικές θεραπείες, η φωτοθεραπεία (έκθεση σε ελεγχόμενες ποσότητες υπεριώδους φωτός) μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και του κνησμού.
Συχνές Ερωτήσεις
“Μπορεί το άγχος να επιδεινώσει τον κνησμό του εκζέματος;”
Ναι, το άγχος μπορεί να προκαλέσει έξαρση του εκζέματος ή να επιδεινώσει τον κνησμό. Το άγχος αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει ορισμένες χημικές ουσίες, όπως κορτιζόλη, που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του εκζέματος. Η διαχείριση του στρες μέσω τεχνικών χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των εξάρσεων.
“Τι πρέπει να αποφύγω για να προλάβω το κνησμώδες έκζεμα;”
Για να αποφευχθεί ο κνησμός από το έκζεμα, είναι καλύτερο να αποφύγετε γνωστούς παράγοντες ενεργοποίησης, όπως σκληρά σαπούνια, απορρυπαντικά, συνθετικά υφάσματα και ακραίες θερμοκρασίες. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε τα αλλεργιογόνα, όπως τα ακάρεα της σκόνης ή τη γύρη, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τον κνησμό.
“Πόσο συχνά πρέπει να ενυδατώνω το δέρμα μου για να ανακουφίσω τον κνησμό;”
Θα πρέπει να ενυδατώνετε το δέρμα σας αρκετές φορές την ημέρα, ιδιαίτερα μετά το μπάνιο ή το πλύσιμο των χεριών σας. Η χρήση μιας παχύρρευστης ενυδατικής κρέμας χωρίς άρωμα βοηθά στην αποκατάσταση του φραγμού του δέρματος και αποτρέπει την ξηρότητα, κάτι που μειώνει τον κνησμό.
Σύνοψη
Το έκζεμα μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό που διαταράσσει την καθημερινή ζωή, αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ανακουφιστείτε από αυτήν την ενόχληση. Είτε μέσω της ενυδάτωσης, της χρήσης κρύων κομπρεσών ή μέσω αναζήτησης ιατρικών θεραπειών, η διαχείριση της φαγούρας του εκζέματος είναι το κλειδί για την πρόληψη των εξάρσεων και την προώθηση της επούλωσης.
Εάν οι σπιτικές θεραπείες δεν παρέχουν επαρκή ανακούφιση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε δερματολόγο για πιο αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας.
Πηγές: aad.org, webmd.com, nationaleczema.org, eczema.org
Πηγή φωτό: envato.com