Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να καθυστερήσει το….Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ

Ποιες είναι οι πέντε καλές συνήθειες

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ελβετία αναφέρουν, ότι ακολουθώντας έναν υγιεινό  τρόπο ζωής μπορείς να καθυστερήσεις για χρόνια τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Αν και ήταν ήδη γνωστό πως η υγιεινή ζωή είναι παράγοντας μακροζωίας, παρέμενε άγνωστο εάν τα πρόσθετα χρόνια ζωής θα αμαυρώνονταν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Για να το εξακριβώσουν, οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 2.449 εθελοντές, οι οποίοι συμμετέχουν σε μεγάλη μελέτη για τη γήρανση που άρχισε το 1993.

Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσον ακολουθούσαν οι εθελοντές τους πέντε καλές συνήθειες:

1. Υγιεινή διατροφή

2.Ενασχόληση με απαιτητικές νοητικές δραστηριότητες

3.Φυσική δραστηριότητα

4.Αποφυγή του καπνίσματος

5.Μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ

Υγιεινή ζωή

Κάθε εθελοντής βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα από 0 έως 5, αναλόγως με τις συνήθειες που ακολουθούσε. Όσοι από αυτούς διήγαγαν την πιο υγιεινή ζωή απ’ όλους, ακολουθούσαν μια μεσογειακού τύπου διατροφή, πλούσια σε:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Μούρα

Αντιθέτως, η διατροφή τους ήταν φτωχή σε τηγανητά και πρόχειρα φαγητά. Επιπλέον, γυμνάζονταν επί τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, δεν κάπνιζαν και έπιναν ελάχιστο έως λίγο αλκοόλ.

Τέλος, γύμναζαν καθημερινά και το μυαλό τους με δραστηριότητες όπως:

  • Το διάβασμα
  • Οι επισκέψεις σε μουσεία
  • Η επίλυση σταυρολέξων

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στην ηλικία των 65 ετών οι γυναίκες μπορούσαν να αναμένουν ότι θα ζήσουν ακόμα 24,2 χρόνια όταν ακολουθούσαν υγιεινό τρόπο ζωής. Όταν, όμως, ο τρόπος ζωής τους ήταν ανθυγιεινός, το μέσο προσδόκιμο ζωής ήταν τα 21,1 χρόνια.

Το πιο σοβαρό, όμως, ήταν ότι όσες ζούσαν υγιεινά, περνούσαν κατά μέσον όρο 2,6 από τα χρόνια που τους απέμεναν με νόσο Αλτσχάιμερ.

Όσες όμως ζούσαν ανθυγιεινά, είχαν Αλτσχάιμερ επί 4,1 χρόνια κατά μέσον όρο. Επιπλέον, το ποσοστό όσων εκδήλωσαν νόσο Αλτσχάιμερ ήταν:

  • 10,8% στην ομάδα των γυναικών που ζούσαν υγιεινά
  • 19,3% στην ομάδα εκείνων που ζούσαν ανθυγιεινά

Αντίστοιχα, το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών ήταν:

  • 23,1 χρόνια, όταν ζούσαν υγιεινά
  •  17,4 χρόνια, όταν ζούσαν ανθυγιεινά

Η μέση διάρκεια της νόσου Αλτσχάιμερ ήταν 1,4 χρόνια για τους άνδρες που ζούσαν ανθυγιεινά και 2,1 χρόνια για όσους ζούσαν ανθυγιεινά.

Ωστόσο το ποσοστό των ανδρών που εκδήλωσαν τη νόσο ήταν διπλάσιο στην ομάδα της ανθυγιεινής ζωής. Έφτασε το 12% των εθελοντών, έναντι 6,1% εκείνων που ζούσαν υγιεινά.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όσοι ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να «κερδίσουν» έως και 6 χρόνια ζωής.

Μάλιστα αυτά τα χρόνια δεν θα στιγματιστούν από την απώλεια μνήμης, διότι κατά κανόνα είναι χρόνια χωρίς νόσο Αλτσχάιμερ, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση BMJ.

Πηγή: iatropedia.gr