Έξυπνα tips για να περάσει γρήγορα το κρυολόγημα!

Μην το βάλετε κάτω αν τα… τερτίπια του καιρού σας αρρωστήσουν!

Μην το βάλετε κάτω αν τα… τερτίπια του καιρού σας αρρωστήσουν!

Όλοι και μία βόλτα θα κάνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας προκειμένου να πάμε στις δουλειές μας, να πιούμε τον καφέ μας ή να… βολτάρουμε.

Ο καιρός, όμως, ο οποίος περνά στο πίσω μέρος του μυαλού μας όταν κοιτάζουμε να τακτοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας, δεν κάνει… διακρίσεις.

Ειδικά σε μήνες όπως ο Οκτώβριος, που από την μία ζεσταίνεσαι με το… κοντομάνικο και από την άλλη κρυώνεις με την ζακέτα, ο κίνδυνος να κρυολογήσουμε αυξάνεται κατακόρυφα.

Και ακόμη περισσότερο τις αυξάνουν οι συναναστροφές μας με άλλους ανθρώπους, καθώς ένας συνωστισμός στο λεωφορείο, μία χειραψία, ένα… φιλί ή μία αγκαλιά, είναι αρκετά για να μας φέρουν στην συγκεκριμένη δυσάρεστη θέση.

Ο καπετάνιος, όμως, την φουρτούνα δεν την φοβάται!

Υπάρχουν πάντα τρόποι και… κολπάκια, έτσι ώστε το κρυολόγημα να εξαφανιστεί στο άψε σβήσε!

#1 Λέμε “Ναι” στην ξεκούραση!

Η σωματική και η ψυχική κόπωση είναι σύμμαχοι των ιών. Για να ξεπεράσουμε, λοιπόν, γρήγορα το κρυολόγημα, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε την κυριότερη συμβουλή των ειδικών : Ξεκουραζόμαστε στο σπίτι, έστω και για δύο ημέρες, σε ζεστή ατμόσφαιρα (24 με 25 C).

#2 Πίνουμε πολλά υγρά

Όσο περισσότερα υγρά πίνουμε, τόσο το καλύτερο. Οι ειδικοί, μάλιστα, συνιστούν μέχρι και 2 λίτρα νερό την ημέρα, εφόσον δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα που να μας εμποδίζει να το πράξουμε. Τα υγρά συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από το λαιμό και τη μύτη. Επιπλέον, η ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών που παράγονται από τα νεκρά κύτταρα, τα οποία αυξάνονται καθώς ο οργανισμός μάχεται τους ιούς.

#3 Καταναλώνουμε βιταμίνη “C”

Ένας φρεσκοστημένος χυμός πορτοκάλι, είναι ότι πρέπει για το κρυολόγημα! Τα πορτοκάλια, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C (λεμόνια, γκρέιπφρουτ, μαϊντανός, σέλινο, κουνουπίδι), ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, προφυλάσσουν από τις ιώσεις και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, ο ρόλος των οποίων είναι να μάχονται τους ιούς. 

#4 Τρώμε σούπες και πρωτεϊνες

Oι σούπες με κοτόπουλο ή μοσχάρι αποτελούν ιδανική επιλογή, επειδή συνδυάζουν την απαραίτητη λήψη υγρών με την πρόσληψη πρωτεϊνών από το κρέας ή το κοτόπουλο. Oι πρωτεΐνες (από τα κρεατικά και τα γαλακτοκομικά) αποτελούν το βασικό δομικό υλικό των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμήσει τους ιούς.

#5 Κάνουμε γαργάρες

Εάν, εκτός από το συνάχι, έχουμε και πονόλαιμο, τότε μπορούμε να κάνουμε τρεις φορές την ημέρα γαργάρες με ροδόνερο, αλατόνερο ή χαμομήλι, τα οποία δρουν αντισηπτικά. Εναλλακτικά, μπορούμε να πάρουμε αντισηπτικές καραμέλες από το φαρμακείο.

#6 Κάνουμε αρκετές εισπνοές

Oι εισπνοές ατμού πάνω από μια λεκάνη με καυτό νερό συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και την αποβολή των εκκρίσεων. Oι εισπνοές είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικές το βράδυ, επειδή βοηθούν τον ύπνο, που κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος είναι δύσκολος. Αποφύγετε όμως την εισπνοή οινοπνεύματος εμποτισμένου σε βαμβάκι, γιατί παρόλο που «ξεβουλώνει» τη μύτη και διευκολύνει προσωρινά την αναπνοή, ξηραίνει το βλεννογόνο της μύτης.

Εκτός από τα… “Do”, όμως, υπάρχουν και τα “Do not”, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλείψουμε!

#1 Λέμε “ΟΧΙ” στο τσιγάρο!

Ο τελευταίος… παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει σε ένα κρυολόγημα, είναι το τσιγάρο. Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι στους καπνιστές οι μηχανισμοί άμυνας και αποκατάστασης των πνευμονικών κυττάρων είναι «ελαττωματικοί», γι’ αυτό και ο κύκλος μιας αναπνευστικής ίωσης μπορεί να διαρκέσει το διπλάσιο χρόνο από το συνηθισμένο, που είναι 3-4 ημέρες. Επιπλέον, λόγω της μειωμένης άμυνας του αναπνευστικού συστήματος, ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της χρόνιας βρογχίτιδας (από την οποία πάσχουν πολλοί καπνιστές), με κυριότερο σύμπτωμα τον έντονο παραγωγικό βήχα -που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 30 ημέρες- και τη δυσχέρεια της αναπνοής. Υπάρχουν, δηλαδή, αρκετοί λόγοι για να μην καπνίσουμε όταν είμαστε κρυωμένοι. Υπάρχουν πολλαπλάσιοι λόγοι, επίσης, για να μην καπνίσουμε… γενικά!

#2 Δεν επιλέγουμε κορτιζονούχα σπρέι

Τα κορτιζονούχα ρινικά σπρέι ενδείκνυνται για την αλλεργική ρινίτιδα και όχι για το συνάχι που προκαλείται εξαιτίας της εισβολής ενός ιού στο αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, η κορτιζόνη μειώνει τοπικά (στη μύτη) την άμυνα του οργανισμού. Από την άλλη μεριά, τα από του στόματος χορηγούμενα κορτιζονούχα σπρέι συνιστώνται για τους ασθματικούς, που σε περίπτωση κοινού κρυολογήματος κινδυνεύουν να παρουσιάσουν βρογχόσπασμο. Οπότε, καλό είναι να τα αποφεύγουμε… για τα καλά σε τόσο “ελαφριές” περιπτώσεις!

#3 “ΟΧΙ” στην αντιβίωση!

Η αντιβίωση δεν καταπολεμά τους ιούς αλλά τα μικρόβια. Κατά συνέπεια, δεν χρησιμεύει για την αντιμετώπιση των ιώσεων. Oι ειδικοί εξηγούν ότι η αντιβίωση μπορεί να χορηγηθεί μόνο για την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών μιας ίωσης (π.χ. ιγμορίτιδας, πνευμονίας), καθώς και σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές ή καρδιολογικές παθήσεις, διαβητικούς κλπ.). Δεν είμαστε, δα, και τόσο σοβαρά, έτσι ώστε να καταφύγουμε σε τόσο… βαριές λύσεις!

Exit mobile version
%%footer%%