Φακοί επαφής: Οι 5 + 1 συμβουλές για να φροντίζετε τα μάτια σας

φακοί επαφής

Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί

Για όσους ανθρώπους έχουν μυωπία, οι φακοί επαφής είναι καθημερινά σωτήριοι, καθώς δεν χρειάζεται να φοράνε όλη την ημέρα τα γυαλιά τους.

Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χρήση των φακών επαφής για την προστασία της υγείας των ματιών σας.

Οι 5 + 1 συμβουλές για να φροντίζετε σωστά τα μάτια σας

Μην κοιμάστε με τους φακούς

Ο κίνδυνος μόλυνσης των ματιών αυξάνεται σημαντικά όταν φοράτε τους φακούς επαφής σας ενώ κοιμάστε.

Κι αυτό γιατί οι φακοί εμποδίζουν το μάτι σας να λάβει το οξυγόνο και το νερό που χρειάζεται για την καταπολέμηση μιας βακτηριακής ή μικροβιακής «εισβολής» κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το ανοιγοκλείσιμο των ματιών επιτρέπει στο οξυγόνο να εισέλθει στα μάτια μας όταν είμαστε ξύπνιοι και τα διατηρεί υγρά. Η ποσότητα οξυγόνου και υγρασίας που έχουν πρόσβαση στα μάτια μας, μειώνεται σημαντικά από τους φακούς στην επιφάνεια του ματιού μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η κατάσταση αυτή, χειροτερεύει σημαντικά τη νύχτα όταν κοιμόμαστε. Τα κύτταρα του κερατοειδούς χάνουν την ικανότητά τους να καταπολεμούν αποτελεσματικά τα μικρόβια όταν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να τηρείτε αυτό τον κανόνα πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας.

Μην τρίβετε τα μάτια σας ενώ φοράτε φακούς

Τρίβοντας τα μάτια σας ενώ φοράτε τους φακούς, μπορεί να βλάψετε τον κερατοειδή χιτώνα, το διαφανές μπροστινό μέρος του ματιού το οποίο καλύπτει την ίριδα, την κόρη και τον πρόσθιο θάλαμο. Ο κερατοειδής χιτώνας αποτελεί περίπου τα 2/3 της συνολικής οπτικής ισχύος του ματιού. Ως αποτέλεσμα, με το τρίψιμο, μειώνεται τελικά περαιτέρω η όρασή σας.

Η αποφυγή του αγγίγματος γενικά των ματιών είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε περιστατικό βλάβης της όρασης.

Μην κάνετε ντους με τους φακούς

Το νερό είναι άλλο ένα στοιχείο με το οποίο δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή οι φακοί επαφής.

Το νερό, είτε είναι σε πισίνα, στη θάλασσα, στη ντουζιέρα μας, είναι γεμάτο μικρόβια που μπορούν να βλάψουν τους φακούς και τα μάτια.

Κρατάτε καθαρή την θήκη σας

Οι φακοί πρέπει να φυλάσσονται στην κατάλληλη θήκη αποθήκευσης, η οποία πρέπει να αλλάζεται τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες.

Μετά από κάθε χρήση, καθαρίστε τη θήκη προσεκτικά με το ειδικό διάλυμα, αφήστε τη να στεγνώσει και στη συνέχεια γεμίστε τη με νέο διάλυμα προτού αποθηκεύσετε τους φακούς σας.

Να τους ακουμπάτε μόνο με καθαρά χέρια

Διατηρείτε πάντα τα χέρια σας καθαρά όταν βάζετε ή αφαιρείτε τους φακούς σας.

Τα χέρια σας έρχονται σε επαφή με διάφορα αντικείμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης όταν έρχονται σε επαφή με τα μάτια ή τους φακούς επαφής σας.

Πριν αγγίξετε τα μάτια ή τους φακούς σας, πρέπει να πλένετε και να στεγνώνετε προσεκτικά τα χέρια σας. Αυτή είναι πραγματικά μια απλή συνήθεια που εγγυάται την προστασία των ματιών σας.

Μην χρησιμοποιείται συχνά φακούς επαφής

Κατά τους οφθαλμίατρους, η υπερβολική χρήση φακών επαφής προκαλεί ξηρότητα, ερυθρότητα και φαγούρα στα μάτια.

Οι φακοί επαφής εμποδίζουν γενικά τη διαδικασία απορρόφησης οξυγόνου όταν χρησιμοποιούνται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Όταν ένας φακός βρίσκεται στο μάτι για ένα λογικό χρονικό διάστημα, επιπλέει στην επιφάνεια του ματιού, επιτρέποντας αρκετό από το δακρυικό φιλμ να ρέει από κάτω του. Μόνο τότε, παρέχεται στον κερατοειδή χιτώνα το απαραίτητο οξυγόνο.

Φροντίστε η χρήση των φακών να μην υπερβαίνει τις 6 με 8 ώρες κάθε μέρα και φυσικά μην τους χρησιμοποιείτε μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης τους.

*Extra tip

Μην παραλείπετε ποτέ την ετήσια οφθαλμολογική σας εξέταση.

Ακόμη κι αν τα μάτια σας φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση, οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες, ειδικά εάν φοράτε τους φακούς σας σε καθημερινή βάση.

Πηγή: vita.gr