Ιός Κοξάκι: Σε ποιες περιοχές της χώρας υπάρχει έξαρση

πόδι πόδια

Ποιοι είναι οι ευάλωτοι πληθυσμοί

Εξαρση παρατηρείται σχετικά με τον ιό Κοξάκι, ο οποίος φαίνεται να “χτυπήσει” περιοχές της χώρας μας.

Ο λόγος έξαρσης περιστατικών με ιό Κοξάκι σε παιδικούς σταθμούς στη Λάρισα και τα Τρίκαλα δεν είναι ακόμη γνωστός αλλά υπό παρακολούθηση από τον ΕΟΔΥ και τις τοπικές υγειονομικές αρχές που παραμένουν καθησυχαστικές.

Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται μικρής κλίμακας επιδημική έξαρση Κοξάκι στη Λάρισα, με τον αριθμό των παιδιών που νοσούν να υπερβαίνει τη φυσιολογική για την εποχή δραστηριότητα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας, Τζίνα Νταμάγκα.

«Βλέπουμε οι παιδίατροι 2-3 περιστατικά κάθε μέρα στα ιατρεία μας. Η περιοχή της Λάρισας έχει πάνω από 20 παιδικούς σταθμούς και 44 δημοτικά σχολεία. Ο αριθμός δηλαδή είναι σημαντικός και κρίνουμε ότι οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι», σημειώνει.

Διαβάστε επίσης  Τρίκαλα: Σερβιτόρος κατέρρευσε και πέθανε δίπλα στο μηχανάκι του

Τονίζει δε ότι ο ιός Κοξάκι δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και συνήθως εκδηλώνεται με ήπια συμπτωματολογία, ωστόσο δεν παύει να είναι εξαιρετικά μολυσματικός για επτά ημέρες και να έχει χρόνο επώασης από τρεις έως έξι ημέρες.

«Έχουμε κρούσματα κυρίως σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, ενώ υπάρχουν περιστατικά και σε δημοτικά. Παράλληλα νόσησαν και 2-3 γονείς στους οποίους η βαρύτητα της νόσου είναι συνήθως παρόμοια με των παιδιών», προσθέτει η κυρία Νταμάγκα.

Επιχειρώντας να δώσει μια εξήγηση για την έξαρση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, σημειώνει ότι πολύ πιθανόν να καταγράφηκε μια εστία σε μια συγκεκριμένη περιοχή και να μην αντιμετωπίστηκε σωστά. «Ο ιός μένει ημέρες σε επιφάνειες. Άρα χρειάζεται πολύ καλή απολύμανση θρανίων, πομόλων, παιχνιδιών και ό,τι άλλο πιάνουν ή βάζουν στο στόμα τους τα παιδιά».

Πηγή: ygeiamou

Πηγή φωτογραφίας: pixabay