Καύσωνας: Πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε

Δέκα τρόποι που θα μας «γλυτώσουν» από τις επιπτώσεις του κύματος θερμότητας Το θερμόμετρο έχει ανέβει σε αρκετά υψηλά επίπεδα, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι αναμένουμε κύμα καύσωνα. Ο καύσωνας μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνος για ορισμένες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ενώ σίγουρα θα δυσκολέψει τη ζωή όλων μας. Υπάρχουν όμως κάποιες συμβουλές που μπορούμε […]

Δέκα τρόποι που θα μας «γλυτώσουν» από τις επιπτώσεις του κύματος θερμότητας

Το θερμόμετρο έχει ανέβει σε αρκετά υψηλά επίπεδα, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι αναμένουμε κύμα καύσωνα. Ο καύσωνας μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνος για ορισμένες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ενώ σίγουρα θα δυσκολέψει τη ζωή όλων μας.
Υπάρχουν όμως κάποιες συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσάρεστες επιπτώσεις της υψηλής θερμότητας.

Δείτε, αναλυτικά

-Κλείστε τα παράθυρα στο σπίτι από το πρωί. Προσπαθήστε να τα ανοίξετε για τον εξαερισμό του χώρου, όταν ο καιρός είναι πιο δροσερός, συνήθως μετά το απόγευμα.

-Αποφύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο: Προσπαθήστε να μην βγείτε έξω μεταξύ 11:00 και 15:00.

-Κρατήστε τα δωμάτια στο σπίτι δροσερά, κλείνοντας τα πατζούρια. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, χρησιμοποιήστε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες πίσω από ένα κλειστό παράθυρο (τα μεταλλικά στόρια και οι σκουρόχρωμες κουρτίνες μπορεί να κάνουν το δωμάτιο πιο ζεστό).

-Κάντε 1-2 δροσερά ντους μέσα στην ημέρα και αν νιώσετε σε κάποια στιγμή να ζεσταίνεστε, ρίξτε δροσερό νερό στο πρόσωπό σας.

-Βάλτε τα χέρια σας σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Οταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, το αίμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια του δέρματος, προκειμένου να είναι πιο κοντά στον αέρα και να ψυχθεί ευκολότερα. Τα χέρια σας έχουν μεγάλη επιφάνεια. Από τη στιγμή που η θερμοκρασία του σώματος επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα, η ροή του αίματος στα χέρια σας θα μειωθεί και θα αισθανθείτε δροσιά.

-Πίνετε κρύα ποτά τακτικά, όπως νερό και χυμούς φρούτων. Αποφεύγετε το τσάι, τον καφέ και το αλκοόλ.

-Εφόσον γνωρίζετε ότι αναμένεται κύμα καύσωνα, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετές προμήθειες, όπως τροφή, νερό και τα φάρμακα που ενδεχομένως παίρνετε, ώστε να μην χρειαστεί να βγείτε έξω.

-Προσπαθήστε να φοράτε χαλαρά, δροσερά ρούχα και ένα καπέλο, αν είναι ανάγκη να βγείτε έξω.

-Φορέστε ένα βρεγμένο/νωπό μπλουζάκι. Για να εξατμιστεί το νερό, δηλαδή για να μεταβληθεί από υγρό σε αέριο, πρέπει να υπάρχει θερμική ενέργεια. Αυτή η ενέργεια θα προέρχεται από τη θερμότητα του σώματός σας, γεγονός που θα σας δροσίσει και θα ρίξει τη θερμοκρασία σας.

-Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά, έστω και από τηλεφώνου, φίλους, συγγενείς και γείτονες, που μπορεί να έχουν δυσκολίες να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Πηγές: nhs.uk, bbc.com