Καύσωνας: Τα συμπτώματα της εξάντλησης από τη ζέστη

καύσωνας

Πως να τα αντιμετωπίσετε εγκαίρως

Με τον νέο καύσωνα προ των πυλών, πρέπει όλοι να γνωρίζουν ποια είναι τα συμπτώματα της εξάντλησης από την ζέστη, γιατί αν αυτά δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως είναι πολύ πιθανό η κατάσταση να εξελιχθεί σε θερμοπληξία, κάτι πολύ απειλητικό για την ανθρώπινη ζωή.

Παρακάτω θα βρείτε ποια είναι τα συμπτώματα που μπορούν να προκαλέσουν εξάντληση από την ζέστη και τι προτείνει το ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση τους.

Η εξάντληση από τη ζέστη μπορεί να προκαλέσει πολλά και διαφορετικά συμπτώματα

Πονοκέφαλος, ίλιγγος και σύγχυση

Ανορεξία και ναυτία

Εφίδρωση με ωχρό, υγρό δέρμα

Κράμπες στα χέρια και στα πόδια

Γρήγορος, αδύναμος σφυγμός και γρήγορη αναπνοή

Οι πρώτες βοήθειες

Αν κάποιο άτομο παρουσιάσει ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα στη ζέστη, πρέπει αμέσως να δεχτεί τις πρώτες βοήθειες για να αντιμετωπίσει τυχόν εξάντληση. Το ΕΚΑΒ συνιστά να κάνετε τα εξής:

Μετακινήστε τον πάσχοντα σε δροσερό μέρος

Ξαπλώστε τον και ανασηκώστε τα πόδια του

Δώστε του άφθονο νερό, στο οποίο θα έχετε προσθέσει λίγο αλάτι (διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε κάθε 1 λίτρο νερό)

Συμβουλέψτε τον πάσχοντα να επισκεφθεί γιατρό

Αν έχει μειωμένες αντιδράσεις, τοποθετήστε τον σε θέση ανάνηψης και καλέστε το 166.

Η θέση ανάνηψης είναι η καλύτερη έως ότου έρθει βοήθεια, όχι μόνο για την εξάντληση από τη ζέστη, αλλά και για άλλα επείγοντα περιστατικά. Σημαίνει ότι ο ασθενής θα είναι ξαπλωμένος στο πλάι, σε ει δυνατόν σκληρή επιφάνεια. Η πλάτη του πρέπει να είναι ίσια. Το κεφάλι πρέπει να κάνει μικρή έκταση προς τα πίσω (για να μην παρεμποδίζεται η αναπνοή).

Το ένα πόδι (αυτό που ακουμπά στο έδαφος) πρέπει να είναι ίσιο. Το άλλο πόδι είναι λυγισμένο σε ορθή γωνία μπροστά από το σώμα. Αντίστοιχα, το ένα χέρι (αυτό που ακουμπά στο έδαφος) είναι μπροστά από το σώμα, λυγισμένο. Το άλλο χέρι τοποθετείται με τρόπο που να στηρίζει το κεφάλι.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *