Καλοκαίρι: Οκτώ ασθένειες και πώς να τις αντιμετωπίσετε

ασθένειες το καλοκαίρι

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό

Το καλοκαίρι είμαστε επιρρεπείς σε κάποιες ασθένειες, που εμφανίζονται είτε από την έκθεσή μας στον ήλιο και το νερό, είτε από τη διατροφή μας και τη συμπεριφορά μας γενικότερα.

Γι’ αυτό το καλοκαίρι οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί ώστε να αποφύγουμε όσο μπορούμε αυτές τις ασθένειες και τις περιπέτειες.

«Θεραπεία με ή χωρίς αντιβιοτικά;» είναι το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί όσους κρυολογήσουν, εμφανίσουν ωτίτιδα από τη θάλασσα, ουρολοιμώξεις, διάρροιες και άλλες ασθένειες λόγω καλοκαιριού.

Οκτώ ασθένειες που μας ταλαιπωρούν το καλοκαίρι

1. Ιώσεις
Όταν εμφανίζονται συμπτώματα όπως συνάχι, πονόλαιμος, χαμηλός πυρετός, πονοκέφαλος και πόνοι στους μυς και στα οστά, τότε πρόκειται για το λεγόμενο κοινό κρυολόγημα, δηλαδή για ιογενή λοίμωξη που εμφανίζεται συχνά στο τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Περισσότερα από 200 είδη ιών προκαλούν το σύνδρομο του κοινού κρυολογήματος, για το οποίο δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά. Αντιμετωπίζεται με παυσίπονα, αντιπυρετικά, ξεκούραση, υγρά.

2. Διαρροϊκά Σύνδρομα
Το καλοκαίρι είναι συχνότερα τα διαρροϊκά σύνδρομα όπως και η γαστρεντερίτιδα, δηλαδή διάρροια που συνοδεύεται από εμέτους, διότι ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες, την ευκολία μετάδοσης και τη χρήση τροφίμων χωρίς καλή συντήρηση. Οφείλονται σε ιούς, συνεπώς δεν πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά.

Επιπλέον, η κατανάλωση αντιβιοτικών στην προκειμένη περίπτωση ενδέχεται να προκαλέσει επιπλοκές, γιατί αν το αίτιο της διάρροιας είναι μικροβιακό, πχ σαλμονέλα, απαιτείται η χορήγηση συγκεκριμένων αντιβιοτικών.
Επειδή ο ασθενής αφυδατώνεται από τη διάρροια χρειάζεται λήψη πολλών υγρών από το στόμα ενώ συγχρόνως πρέπει να αποφεύγονται το γάλα και τα σακχαρούχα αναψυκτικά. Η διατροφή πρέπει να είναι ελαφρά.

3. Τσιμπήματα από Εντομα
Μετά από τσίμπημα από κουνούπι η άλλα έντομα εφόσον εμφανιστεί έντονη και εκτεταμένη ερυθρότητα γύρω από τα τσίμπημα όπως και πυρετός, τότε χρειάζεται ειδικό αντιβιοτικό γιατί έχει γίνει μόλυνση συνήθως από στρεπτόκοκκους ή σταφυλόκοκκους. Το αντιβιοτικό χορηγείται μόνο από τον γιατρό.

4. Ωτίτιδα των Κολυμβητών
Το μπάνιο στην πισίνα το καλοκαίρι και σπανιότερα στη θάλασσα προδιαθέτει για την αποκαλούμενη «Ωτίτιδα των Κολυμβητών». Αφορά μικροβιακή (συνήθως από Ψευδομονάδα) φλεγμονή στον έξω ακουστικό πόρο που εκδηλώνεται με πόνο, ερυθρότητα και οίδημα. Θεραπεύεται συνήθως με σταγόνες αντισηπτικού στον έξω
ακουστικό πόρο που χορηγούνται επίσης από τον γιατρό.

Διαβάστε επίσης
Πως να προστατέψετε τα μάτια των παιδιών σας από τον ήλιο 

5. Ουρολοιμώξεις
Το μπάνιο στη θάλασσα το καλοκαίρι δεν προκαλεί ουρολοιμώξεις παρόλο ότι στον κόσμο επικρατεί λανθασμένα η αντίθετη άποψη. Για τις ουρολοιμώξεις ενοχοποιούνται όμως οι πισίνες όταν δεν πληρούν τους όρους υγιεινής. Συμπτώματα κυστίτιδας όπως «κάψιμο στην ούρηση», συχνουρία και δυσουρία απαιτούν καλλιέργεια ούρων και συμβουλή από Ιατρό για να χορηγηθούν ή όχι αντιβιοτικά.

6. Κολπίτιδες
Το μπάνιο στη θάλασσα είναι δυνατόν στις γυναίκες και ιδιαίτερα σε όσες έχουν προδιάθεση, όπως οι παχύσαρκες, οι πάσχουσες από σακχαρώδη διαβήτη, όσες βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή και λαμβάνουν κορτιζόνη, να προκαλέσει κολπίτιδα από μύκητες με συμπτώματα που συχνά μοιάζουν με τα συμπτώματα της κυστίτιδας.

Η μυκητιασική κολπίτιδα οφείλεται στην Candida και απαιτεί ειδική ενδοκολπική θεραπεία με αντιμυκητιασική αλοιφή ή υπόθετα ενδοκολπικά για την οποία πρέπει η πάσχουσα να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της. Οι γυναίκες με ιστορικό υποτροπιάζουσας κολπίτιδας πρέπει να προσέχουν τα εξής:

– Να μην στεγνώνουν στον ήλιο φορώντας το βρεγμένο μαγιό γιατί η ζέστη και η υγρασία ενοχοποιούνται για την πρόκληση της κολπίτιδας. Πρέπει να αφαιρείται το μαγιό, να ξεπλένεται η περιγεννητική περιοχή με καθαρό γλυκό νερό και μετά να εφαρμόζεται στεγνό μαγιό

– Να μην κάνουν ηλιοθεραπεία επάνω στην άμμο ή σε ψάθα επάνω στην άμμο, γιατί η άμμος έχει «φυσιολογικά» μύκητες. Η ηλιοθεραπεία πρέπει να γίνεται με χρήση πετσέτας

7. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Η «ελευθεριότητα» των σεξουαλικών σχέσεων που παρατηρείται το καλοκαίρι, ενοχοποιείται για την αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων (βλεννόρροια, σύφιλη). Γι’ αυτό σε περίπτωση πυώδους εκκρίματος από την ουρήθρα ή τον κόλπο όπως και επί εμφανίσεως «πληγής» στα γεννητικά όργανα, είναι αναγκαία πάντοτε η ιατρική εξέταση και συμβουλή.

8. Κορονοϊός
Πλέον στη ζωή μας έχει κάνει την εμφάνισή του ο κορονοϊός. Για να είμαστε ασφαλείς θα πρέπει να τηρούμε όλα τα μέτρα, με τη χρήση μάσκας, αντισηπτικών κτλ. και να αποφεύγουμε ή να προσέχουμε τους χώρους με πολύ κόσμο και συνωστισμό. Μόνο έτσι δεν θα «χαλάσουμε» το καλοκαίρι μας και δεν θα κινδυνέψουμε να νοσήσουμε ή να μπούμε σε καραντίνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.