Κορονοϊός: Ισχυρό όπλο η χρήση μάσκας

Oσα απέδειξε διεθνής μελέτη ,στην οποία συμμετείχε και μια Ελληνίδα επιστήμονας της διασποράς.

Σημαντικός σύμμαχος μας στην προστασία από την Covid-19, εκτός του εμβολίου, είναι η χρήση μάσκας όπως προκύπτει από πρόσφατη επιστημονική έρευνα.

Η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων Εδιμβούργου στη Σκωτία και Μόνας στη Μελβούρνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), αποτελεί την πλέον πιο ολοκληρωμένη του είδους της έως σήμερα.

Σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», αξιολόγησαν (μετά-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση) 35 επιστημονικές έρευνες από διάφορες χώρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη μελέτη συμμετείχε και η Ελληνίδα καθηγήτρια επιδημιολογίας Ευρώπη Θεοδωράτου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ (2003).

Συμπέρασμα μελέτης

Συνδυάζοντας τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από όλες τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, συγκριτικά η μάσκα μειώνει την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορονοϊό κατά 57%, έναντι μείωσης 25% από την τήρηση των αποστάσεων. Γι’ αυτό, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η χρήση μάσκας παράλληλα με τους εμβολιασμούς.

Διαβάστε επίσης
Δήμος Θέρμης: Εξασφάλισε μοριακά τεστ PCR στα 26 ευρώ και rapid στα 4 ευρώ για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Η μελέτη έδειξε ότι και το τακτικό πλύσιμο των χεριών φαίνεται να παρέχει ανάλογα σημαντική προστασία (μείωση 53% του κινδύνου λοίμωξης), όμως λόγω του μικρού αριθμού των σχετικών μελετών η στατιστική αξιοπιστία αυτής της εκτίμησης θεωρήθηκε σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τη χρήση μάσκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *