Κορονοϊός: Γιατί τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να παρερμηνευθούν ως παρενέργειες του εμβολίου

Κορονοϊός: Σύμφωνα με τους ερευνητές, μόνο με διαγνωστικό τεστ ξεχωρίζεις αν συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι κ.α., οφείλονται στο εμβόλιο ή σε λοίμωξη Covid-19 αρχικού σταδίου.

Πολλές φορές τα πρώτα συμπτώματα που προκαλεί ο κορονοϊός είναι ίδια με αυτά των παρενεργειών του εμβολίου κατά της covid-19 κι έτσι τα αρχικά συμπτώματα της λοίμωξης μπορεί να παρερμηνευθούν ως παρενέργειες του εμβολίου.Για τον λόγο αυτό Βρετανοί επιστήμονες προτείνουν οι εμβολιασμένοι με έντονα συμπτώματα να μένουν σπίτι μετά τον εμβολιασμό τους και να κάνουν τεστ πριν βγουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έμα Ντάνκαν του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό eClinical Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για 362.770 άτομα που είχαν εμβολιαστεί με AstraZeneca ή Pfizer/BioNTech και μετά είχαν αναφέρει – μέσω της κινητής εφαρμογής ZOE Covid Study App – τουλάχιστον ένα σύμπτωμα σχετιζόμενο με την Covid-19 μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό τους. Από αυτούς, οι 14.482 είχαν κάνει μοριακό ή γρήγορο τεστ και τελικά οι 150 είχαν διαγνωστεί θετικοί για κορωνοϊό (συνήθως χωρίς να έχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα Covid-19 όπως επίμονο βήχα ή απώλεια όσφρησης/γεύσης αλλά μόνο πιό κοινά συμπτώματα όπως κόπωση, μυαλγία ή πονοκέφαλο).

Προκειμένου να διακρίνουν ανάμεσα σε όσους είχαν αρχικά συμπτώματα Covid-19 και όσους είχαν παρενέργειες του εμβολίου που έμοιαζαν με Covid-19, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ούτε τα «έξυπνα» μοντέλα δεν μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπήρχε τελικά τρόπος – εκτός και αν γινόταν διαγνωστικό τεστ – να ξεχωρίσει ένας γιατρός αν συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι κ.α., οφείλονταν στο εμβόλιο ή σε λοίμωξη Covid-19 αρχικού σταδίου.

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός: Μειώθηκε κατά 20% το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.