“Ο ιός της γρίπης δεν είναι σταθερός – Το εμβόλιο φέτος δεν ήταν πολύ καλό”

δήμος Θεσσαλονίκης εμβολιασμός ΠΟΥ ΗΠΑ γρίπη κορονοϊό

Λοιμοξιολόγος του ΕΟΔΥ εξηγεί για τον αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Λοιμοξιολόγος του ΕΟΔΥ εξηγεί για τον αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα

«Η γρίπη δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει» και για αυτό το εμβόλιο φέτος δεν είναι τόσο καλό ανέφερε η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Έλενα Μαλτέζου.

Τη δική της εξήγηση έδωσε για την αύξηση στον αριθμό των θυμάτων σε 38 από τη γρίπη η κυρία Μαλτέζου μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και εξηγεί γιατί φέτος το εμβόλιο δεν είναι τόσο καλό.

«Φέτος το εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό. Δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν» ανέφερε η κυρία Μαλτέζου και εξήγησε: «αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης γιατί δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει.

Προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα» συμπλήρωσε η κυρία Μαλτέζου.

Παρόλα αυτά η κυρία Μαλτέζου σημείωσε ότι «το αντιγριπικό εμβόλιο παρόλο που είμαστε στην κορύφωση της γρίπης ακόμα και τώρα όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου αξίζει να το κάνουν γιατί προφυλάσσει από τους μισούς θανάτους».

Σύμφωνα με τη λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ «θα έχουμε άλλον 1,5 μήνα με τη γρίπη ίσως και παραπάνω μέχρι τέλη Μαρτίου», ενώ πρόσθεσε πως τα παιδιά είναι αυτά που συνήθως φέρνουν την γρίπη και μετά κολλάει η υπόλοιπη οικογένεια.