Οφθαλμίατρος: Τα σημάδια που δείχνουν πως πρέπει να τον επισκεφτείς

Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων σε αυτό τον κόσμο: Εκείνοι που κάνουν τακτικά τις προληπτικές τους εξετάσεις και εκείνοι που τις παραμελούν. Μήπως εσύ δεν δίνεις στα μάτια σου τη σημασία που τους αξίζει;

Εάν ανήκεις στους δεύτερους, διάβασε εδώ τα σημάδια που θα σου θυμίζουν να προγραμματίσεις επίσκεψη στον οφθαλμίατρο.

Ξηρά τα μάτια σου

Εάν νιώθεις τα μάτια σου ξηρά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποφέρεις όντως από ξηροφθαλμία. Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα, National Eye Institute, η κατάσταση αυτή συμβαίνει όταν τα μάτια σου δεν παράγουν αρκετά δάκρυα. Η ξηροφθαλμία μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως φαγούρα, αίσθηση καύσου, κοκκίνισμα, εκκρίσεις και πόνο. Γιατί είναι τόσο σημαντικό να κλείσεις επίσκεψη στον οφθαλμίατρο;

«Η ξηροφθαλμία είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση που εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες» εξηγεί ο JP Maszczak, O.D., επίκουρος καθηγητής κλινικής Οπτομετρίας στο Κολέγιο Οπτομετρίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο. Για παράδειγμα, άνθρωποι με ξηροφθαλμία είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις των ματιών.

Δεν βλέπεις καθαρά

Κάθε αλλαγή στην όραση είναι σαφής ένδειξη πως θα πρέπει να επισκεφθείς τον οφθαλμίατρο. Μπορεί το αίτιο να είναι πολύ συνηθισμένο και να χρειάζεσαι απλώς γυαλιά -ή καινούργια γυαλιά-, να οφείλεται στην ξηροφθαλμία ή να είναι κάτι πιο σοβαρό. Το γλαύκωμα είναι μια κατηγορία παθήσεων των ματιών που βλάπτουν το οπτικό νεύρο και η ραγοδειδίτιδα είναι άλλη μια σοβαρή φλεγμονή, που αν μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.

Βλέπεις διπλά

Η διπλωπία όπως λέγεται επίσημα μπορεί να συμβεί εξαιτίας ερεθισμού ή ήπιου τραυματισμού του οφθαλμού. Σύμφωνα με την Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία, η πραγματική διπλωπία δεν είναι συχνή. Ο κλινικός όρος αναφέρεται στην παρουσία δύο ειδώλων και αποτελεί συνέπεια παράλυσης ή απλής πάρεσης (αδυναμίας) οφθαλμοκινητικού μυός.

Τα αίτια της διπλωπίας μπορεί να είναι πολλά, από πολύ σοβαρά όπως όγκος στον εγκέφαλο ή μυασθένεια έως διαβήτη ή και μια απλή ίωση. Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρήσεις ότι βλέπεις διπλά, θα πρέπει να επισκεφτείς χωρίς καθυστέρηση τον οφθαλμίατρο.

Πόνος στα μάτια

Κάθε πόνος στα μάτια που διαρκεί πάνω από 24 ώρες, ακόμη κι αν είναι ήπιος, θα πρέπει να διερευνηθεί από ειδικό επομένως θα πρέπει να κάνεις επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Γιατί μπορεί να πονάνε τα μάτια σου; Η αιτία μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό όπως η ξηροφθαλμία ή να έχει μπει κάτι στο μάτι σου. Μπορεί όμως να είναι και κάτι πιο σοβαρό.

Είναι συνέχεια κόκκινα

Εάν έχεις συνέχεια κόκκινα μάτια μπορεί αυτό να αποκαλύπτει κάτι για την υγεία τους. Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως ξηροφθαλμία ή να είναι κάποια φλεγμονώδης κατάσταση όπως η ιρίτιδα. Η πιο συνηθισμένη αιτία για τα κόκκινα μάτια είναι η επιπεφυκίτιδα, φλεγμονή ή μόλυνση του επιπεφυκότα, της διάφανης μεμβράνης που καλύπτει τον οφθαλμικό βολβό.

Πηγή: shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *