Για τις γυναικολογικές λοιμώξεις που ταλανίζουν τις γυναίκες κάθε καλοκαίρι μίλησε ο Νικόλαος Βραχνής, μαιευτήρας γυναικολόγος και καθηγητής μαιευτικής & γυναικολογίας στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην «Ελένη».
Οι αίτιες που οι γυναικολογικές λοιμώξεις αυξάνονται το καλοκαίρι είναι ο ιδρώτας, αφυδάτωση και η κολύμβηση.
Οι καλοκαιρινές λοιμώξεις είναι μυκητιασική κολπίτιδα, βακτηριακή κολπίτιδα, τριχομοναδική κολπίτιδα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (uti), κολπική ξηρότητα και διαταραχές του εμμηνορροϊκού κούκλου, όπως είπε ο ειδικός.
Τα συμπτώματα της μυκητίασης είναι έντονος κνησμός ή λευκές εκκρίσεις.
Στη βακτηριακή κολπίτιδα υπάρχει έντονη, χαρακτηριστική οσμή των κολπικών υγρών, σαν ψαριού, ενώ υπάρχει και εδώ κνησμός.
Τέλος, η τριχομοναδική κολπίτιδα προκαλείται από παράσιτα και πάλι υπάρχει διαφορετικού χρώματος κολπικές εκκρίσεις, κίτρινες ή πράσινες, αλλά και δυσάρεστη οσμή στην ευαίσθητη περιοχή.
Δείτε επίσης: Οι 6 βασικοί κανόνες προστασίας από τον ήλιο που δεν πρέπει να παραβλέψετε
«Μαγιό πρέπει να αλλάζουν οι έγκυες, οι γυναίκες σε κλιμακτήριο και εμμηνόπαυση (λόγω των οιστρογόνων), και όσες έχουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις στην ευαίσθητη περιοχή.
Οι γυναίκες παθαίνουν περισσότερες λοιμώξεις λόγω του ότι η περιοχή είναι ανατομικά διαφορετική από τους άντρες. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αφορούν και τους δύο συντρόφους. Και χωρίς σεξουαλική επαφή μπορεί μία γυναίκα να αποκτήσει μύκητες. Μπορεί να συμβεί από τα αντιβιοτικά, ειδικά χωρίς ιατρική συνταγή. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται λιπαντικά κατά τη διάρκεια του σεξ γιατί προκαλούν θέματα», εξήγησε ο κ. Νικόλαος Βραχνής.
Σε ερώτηση για το αν οι γυναίκες μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους μια λοίμωξη, χωρίς να πάνε στον γυναικολόγο τους, ο ειδικός είπε πως αν τις πρώτες μέρες δεν υποχωρήσει η λοίμωξη, θα πρέπει να πάνε οπωσδήποτε σε έναν γιατρό, γιατί σε αντίθετη περίπτωση ίσως αναπτυχθούν πιο σοβαρά θέματα.
Πηγή φωτό: Envato.com
Πηγή: imommy.gr