Παλμοί καρδιάς: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές ανάλογα με την ηλικία σας

καρδιά τεστ της σκάλας

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γνωρίζετε πως η καρδιά μας δεν χτυπά μονότονα, αλλά ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας;

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην υγεία μας οι παλμοί της καρδιάς; Η απάντηση είναι μεγάλο.

Η υγιής καρδιά δεν χτυπά μονότονα σαν ρολόι. Επιταχύνει και επιβραδύνει τη λειτουργία της για να προσαρμόζεται στις ανάγκες του οργανισμού σε οξυγόνο, αναλόγως με τις δραστηριότητες της ημέρας.

Οι «φυσιολογικοί» καρδιακοί παλμοί διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Οταν όμως είναι ασυνήθιστα υψηλοί ή χαμηλοί μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Η μέτρησή τους συνήθως γίνεται σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό σημαίνει ότι (πρέπει να) έχουν περάσει 5-10 λεπτά που είμαστε καθιστοί και ήρεμοι. Ωστόσο μόνη της η μέτρηση αυτή δεν αρκεί για να γίνει διάγνωση διότι ο καρδιακός παλμός μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Τέτοιοι παράγοντες είναι λ.χ.:

Το στρες
Το άγχος
Οι ορμόνες
Η λήψη φαρμάκων
Η φυσική κατάσταση
Η ηλικία επίσης επηρεάζει τους καρδιακούς παλμούς, συμπληρώνουν επιστήμονες από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF). Το ίδιο και ο τρόπος ζωής, όπως το κάπνισμα, η άσκηση και η κατανάλωση αλκοόλ.

Ταχυκαρδία και βραδυκαρδία

Oταν οι καρδιακοί παλμοί σε κατάσταση ηρεμίας είναι πάρα πολλοί (ταχυκαρδία), στις πιθανές αιτίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Μη φυσιολογικά ορμονικά επίπεδα
Υπερθυρεοειδισμός (υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα)
Αναιμία
Διαταραχή του καρδιακού ρυθμού
Λοιμώξεις
Αντίστοιχα, όταν οι καρδιακοί παλμοί είναι πολύ λίγοι (βραδυκαρδία) και δεν είστε αθλητές, χρειάζονται έλεγχο από τον γιατρό, κυρίως αν έχετε και συμπτώματα όπως κόπωση και τάση λιποθυμίας.

Οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Πόσοι πρέπει, όμως, να είναι οι παλμοί της καρδιάς μας για να θεωρούνται φυσιολογικοί; Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM) των ΗΠΑ παραθέτει τις φυσιολογικές τιμές ανά ηλικία και ξεχωριστά για τους αθλητές. Να ποιες είναι:

Νεογέννητα μωρά (έως 1 μηνός) = 70 έως 190 παλμοί το λεπτό
Βρέφη 1-11 μηνών = 80 έως 160 παλμοί το λεπτό
Νήπια 1-2 ετών = 80 έως 130
Παιδιά 3-4 ετών = 80 έως 120
Παιδιά 5-6 ετών = 75 έως 115
Παιδιά 7-9 ετών = 70 έως 110 παλμοί το λεπτό
Παιδιά 10 ετών και άνω, έφηβοι και ενήλικες όλων των ηλικιών = 60 έως 100
Αθλητές σε άριστη φυσική κατάσταση = 40 έως 60 παλμοί το λεπτό

Τι να προσέξετε

Για τον μέσο άνθρωπο το να έχει παλμούς κάτω από 60 το λεπτό είναι ανησυχητικό και χρειάζεται έλεγχο από τον γιατρό. Αυτό όμως δεν ισχύει για όσους παίρνουν φάρμακα όπως οι βήτα-αποκλειστές (ή βήτα-αναστολείς) που μειώνουν τους καρδιακούς παλμούς, διευκρινίζει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ).

Ούτε ισχύει για τους αθλητές των οποίων η καρδιά, που είναι μυς, βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και επιτελεί το έργο της με ελάχιστη προσπάθεια. Αντιθέτως, οι καρδιακοί παλμοί δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από την χαμηλή ή μέτρια άσκηση.

Αντίστοιχα, αν έχετε μονίμως πάνω από 90 παλμούς το λεπτό, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να βρίσκεστε εντός των φυσιολογικών ορίων, αλλά ίσως υποκρύπτουν κάτι για την υγεία ή την φυσική κατάστασή σας.

Πηγή: iatropedia.gr