Μπορεί η περιεμμηνόπαυση να ξεκινά συνήθως στις γυναίκες από τα 40 και μετά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως ολοένα και νεαρότερες γυναίκες μπαίνουν σ’ αυτή τη φάση.
Είναι χαρακτηριστικό πως γυναίκες ακόμη και στα 30 τους, εμφανίζουν περιεμμηνόπαυση, προσπερνώντας πολλές φορές τα συμπτώματα, που έχει σαν αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάγνωστες και χωρίς θεραπεία.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολλές νεαρές γυναίκες απορρίπτουν τα πρώιμα σημάδια, είτε τα αποδίδουν εσφαλμένα σε στρες, ορμονικές διακυμάνσεις ή άλλες καταστάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναικολόγοι παραβλέπουν την περιεμμηνόπαυση σε νεότερες γυναίκες, καθυστερώντας περαιτέρω την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.
Οι λόγοι που συμβάλλουν στην πρόωρη περιεμμηνόπαυση
1. Ορμονικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες
Μείωση των επιπέδων οιστρογόνων νωρίτερα από το αναμενόμενο
Μερικές γυναίκες εμφανίζουν ορμονικές διακυμάνσεις στις αρχές των 30 τους λόγω γενετικής, αυτοάνοσων καταστάσεων ή μείωσης της λειτουργίας των ωοθηκών.
Ενδοκρινικοί διαταράκτες
Η έκθεση σε ρύπους, πλαστικά, φυτοφάρμακα και ορισμένες χημικές ουσίες μπορεί να συμβάλει σε ορμονικές ανισορροπίες, που φέρνουν νωρίτερα την περιεμμηνόπαυση.
Χρόνιο στρες και επιλογές τρόπου ζωής
Τα υψηλά επίπεδα στρες, η κακή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ και τα διαταραγμένα πρότυπα ύπνου μπορούν να επηρεάσουν τις αναπαραγωγικές ορμόνες.
2. Ο ρόλος της λανθασμένης ιατρικής διάγνωσης
Οι γιατροί συχνά απορρίπτουν τα συμπτώματα σε νεότερες γυναίκες
Πολλοί γυναικολόγοι δεν εξετάζουν την περιεμμηνόπαυση σε ασθενείς κάτω των 40 ετών, οδηγώντας σε λανθασμένες διαγνώσεις όπως:
Αγχος ή κατάθλιψη (όταν οι εναλλαγές της διάθεσης και η ομίχλη του εγκεφάλου σχετίζονται με την εμμηνόπαυση).
Προβλήματα θυρεοειδούς (κόπωση και ευαισθησία στη θερμοκρασία είναι κοινά και στα δύο).
Επινεφριδιακή κόπωση ή χρόνιο στρες (οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να μιμούνται την κόπωση που προκαλείται από το στρες).
Ελλειψη ευαισθητοποίησης – Οι γυναίκες μπορεί να αποτύχουν να συνδέσουν τα συμπτώματά τους με την περιεμμηνόπαυση, υποθέτοντας ότι είναι πολύ νεαρές για τέτοιες ορμονικές αλλαγές.
Συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης που νεαρές γυναίκες αγνοούν, υποτιμούν και απορρίπτουν
Πολλές γυναίκες που βιώνουν πρώιμη περιεμμηνόπαυση αποδίδουν εσφαλμένα τα συμπτώματά τους στο στρες, στον τρόπο ζωής ή σε άσχετες καταστάσεις υγείας. Τα σημάδια που συνήθως αγνοούνται είναι:
1. Ακανόνιστες ή βαρύτερες περίοδοι
Οι χαμένοι ή οι απρόβλεπτοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι συχνά παρερμηνεύονται ως ορμονικές διακυμάνσεις, που σχετίζονται με το άγχος.
Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν βαρύτερη αιμορραγία, η οποία υποθέτουν ότι οφείλεται σε μεθόδους ελέγχου γεννήσεων (π.χ. αντισυλληπτικά), στη διατροφή ή σε αλλαγές στον τρόπο ζωής.
2. Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις
Πολλές νεαρές γυναίκες απορρίπτουν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας σώματος ως αλλαγές στη γενικότερη θερμοκρασία του δωματίου ή σε εφίδρωση που προκαλείται από άγχος.
Οι νυχτερινές εφιδρώσεις συχνά μπερδεύονται με λοιμώξεις ή υψηλό μεταβολισμό.
3. Αλλαγές διάθεσης και άγχος
Η ευερεθιστότητα, η κατάθλιψη και το αυξημένο άγχος μπορεί να αισθάνονται σαν τυπικό συναισθηματικό στρες, οδηγώντας σε λανθασμένη διάγνωση διαταραχών ψυχικής υγείας.
Σε πολλές νεαρές γυναίκες συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά αντί να υποβάλλονται σε εξετάσεις για ορμονικές ανισορροπίες.
4. Διαταραχές ύπνου και κόπωση
Η δυσκολία να αποκοιμηθείτε συχνά αποδίδεται στο εργασιακό άγχος ή στην κακή υγιεινή του ύπνου παρά σε ορμονικές αλλαγές.
Πολλές νεαρές γυναίκες μπορεί να αισθάνονται εξαντλημένες παρά το γεγονός ότι κοιμούνται αρκετά, κάτι που συχνά λανθασμένα διαγιγνώσκεται ως χρόνια κόπωση.
5. Ομίχλη εγκεφάλου και ζητήματα μνήμης
Κάποιες νεαρές γυναίκες μπορεί να έχουν δυσκολία εστίασης/συγκέντρωσης, αυξημένη λήθη και μειωμένη διανοητική διαύγεια, αλλά υποθέτουν ότι όλα αυτά οφείλονται σε άγχος και ελλείψεις ύπνου ή διατροφής.
Τα γνωστικά συμπτώματα συχνά παραβλέπονται ως «φυσιολογικά» σε νεαρά, πολυάσχολα άτομα.
6. Μειωμένη λίμπιντο και κολπική ξηρότητα
Οι αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία και η δυσφορία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής συχνά απορρίπτονται ως συναισθηματικά θέματα ή ζητήματα που σχετίζονται με τη σχέση και όχι ως ορμονικές ανισορροπίες.
Γιατί οι νεαρές γυναίκες απορρίπτουν αυτά τα συμπτώματα
Υπάρχουν αρκετοί βασικοί λόγοι που οι νεαρές γυναίκες αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν την περιεμμηνόπαυση ως την αιτία των συμπτωμάτων τους:
1. Παρανοήσεις για την ηλικία και την εμμηνόπαυση
Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι η περιεμμηνόπαυση ξεκινά στα 40 ή τα 50 τους, με αποτέλεσμα να απορρίπτουν τα πρώιμα σημάδια.
Οι ιατρικές κατευθυντήριες γραμμές συχνά ενισχύουν αυτή την πεποίθηση, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να παραβλέπουν αυτό το ενδεχόμενο.
2. Λανθασμένη ιατρική διάγνωση
Οι γιατροί είναι πιο πιθανό να αποδίδουν συμπτώματα σε στρες, προβλήματα θυρεοειδούς ή διαταραχές ψυχικής υγείας από το να εξετάσουν την ορμονική πτώση.
Μερικές γυναίκες πασχίζουν επί χρόνια χωρίς την κατάλληλη αξιολόγηση, οδηγώντας σε συμπτώματα που δεν αντιμετωπίζονται.
3. Κοινωνικό στίγμα και έλλειψη ανοιχτής επικοινωνίας
Η εμμηνόπαυση και η περιεμμηνόπαυση παραμένουν θέματα ταμπού, κάνοντας τις νεαρές γυναίκες λιγότερο πιθανό να συζητούν τις ανησυχίες τους με φίλους ή γιατρούς.
Οι γυναίκες μπορεί να ντρέπονται να αναφέρουν αλλαγές στη λίμπιντο, κολπική ξηρότητα ή εξάψεις.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η περιεμμηνόπαυση
1. Εκπαίδευση
Οι γυναίκες στα 30 τους πρέπει να ενημερώνονται για την ορμονική υγεία και την πιθανότητα πρόωρης περιεμμηνόπαυσης.
Η παρακολούθηση συμπτωμάτων με χρήση εφαρμογών παρακολούθησης περιόδου μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αναγνωρίσουν μοτίβα και να αναζητήσουν εγκαίρως ιατρική συμβουλή.
2. Ιατρική συμβουλή και σωστή διάγνωση
Οι γυναίκες που παρουσιάζουν επίμονα συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γυναικολόγο ή ενδοκρινολόγο για ορμονικό έλεγχο.
Οι εξετάσεις αίματος για οιστρογόνα, προγεστερόνη και FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη) μπορούν να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της περιεμμηνόπαυσης.
3. Προσαρμογές τρόπου ζωής για τη διαχείριση των συμπτωμάτων
Ισορροπημένη διατροφή – Η αύξηση της πρόσληψης φυτοοιστρογόνων (σόγια, λιναρόσποροι), ωμέγα-3 και φυτικών ινών μπορεί να υποστηρίξει την ισορροπία των ορμονών.
Άσκηση και διαχείριση άγχους – Η γιόγκα, οι ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης και η ενσυνειδητότητα μειώνουν το άγχος που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση και βελτιώνουν τον ύπνο.
Ορμονική θεραπεία ή φυσικά συμπληρώματα – Μερικές γυναίκες επωφελούνται από τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) ή από συμπληρώματα όπως η ρίζα maca, το μαύρο cohosh και το μαγνήσιο.
Πηγή: Onmed.gr
Πηγή φωτό: Envato