Πονάτε αριστερά στην κοιλιά σας; Τι μπορεί να σημαίνει

πάγκρεας πόνος κοιλιά συμπτώματα παθήσεις

Οι παθήσεις για τις οποίες αποτελεί σύμπτωμα

Ο πόνος στην κοιλιά δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να διαμαρτυρηθούν πως ταλαιπωρούνται.

Ωστόσο, ένας πόνος στην κοιλιά, μπορεί να μη σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο, μπορεί όμως να σημαίνει και κάτι το ανησυχητικό και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να παραβλέπεται.

Το ακριβές σημείο όπου εκδηλώνεται ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό την αιτία του. Για να κάνει ο γιατρός σωστή διάγνωση, θα λάβει επίσης υπόψη ποια άλλα συμπτώματα συνοδεύουν τον πόνο. Το σίγουρο είναι πως πρέπει να αξιολογηθεί έναν ειδικό.

8 παθήσεις που σχετίζεται πόνος αριστερά στην κοιλιά

Παρακάτω μπορείτε να δείτε με ποιες παθήσεις σχετίζεται ο πόνος στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς.

1. Εκκολπωματίτιδα
Η εκκολπωματίτιδα χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή στα εκκολπώματα, τους μικρούς θύλακες που βρίσκονται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Η εκκολπωματίτιδα είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες του αιφνίδιου πόνου χαμηλά και αριστερά στην κοιλιά και προκαλεί συμπτώματα όπως ο πυρετός, οι αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία, τα ρίγη ή και η αιμορραγία από τον πρωκτό.

2. Κολίτιδα
Η φλεγμονή στο τμήμα του παχέος εντέρου που ονομάζεται κόλον είναι γνωστή με την ονομασία κολίτιδα. Ο πόνος που προκαλεί η κολίτιδα εμφανίζεται σταδιακά και συνοδεύεται από επεισόδια διάρροιας (με ή χωρίς ίχνη αίματος), κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς, πυρετό, ρίγη, αίσθημα κόπωσης κ.ά.

3. Γαστρίτιδα
Με τον όρο γαστρίτιδα περιγράφεται ένα σύνολο παθήσεων που προκαλούν φλεγμονή στο τοίχωμα του στομάχου. Η φλεγμονή μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή άλλης αιτίας. Τα συμπτώματα της γαστρίτιδας μπορεί να εκδηλωθούν ξαφνικά (οξεία γαστρίτιδα) ή σταδιακά (χρόνια γαστρίτιδα) και σε ορισμένες περιπτώσεις η φλεγμονή του στομάχου οδηγεί στο έλκος.

Ο πόνος της γαστρίτιδας συνήθως εντοπίζεται ψηλά και αριστερά στην κοιλιά. Συνήθως επιδεινώνεται το βράδυ και υποχωρεί μετά το φαγητό. Εκτός από τον πόνο, άλλα συνήθη συμπτώματα της γαστρίτιδας είναι η ναυτία και η τάση για εμετό, η απώλεια βάρους και το σκούρο χρώμα των κοπράνων.

4. Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής
Η αορτή είναι ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί ολόκληρο το σώμα με αίμα. Όταν σχηματίζεται σε αυτή ανεύρυσμα, δηλαδή εξόγκωμα σαν μικρό μπαλόνι στο τοίχωμά της, υπάρχει κίνδυνος αυτό να «σκάσει». Η ρήξη του ανευρύσματος, όπως ονομάζεται, αποτελεί επείγουσα και απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Όσο το ανεύρυσμα «φουσκώνει» μπορεί να προκαλέσει έναν ήπιο παλλόμενο πόνο κοντά στον αφαλό, στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά της κοιλιάς ή στη μέση.

5. Δυσπεψία
Η δυσπεψία προκαλεί ευρύ φάσμα γαστρεντερικών συμπτωμάτων, τα κυριότερα από τα οποία είναι το φούσκωμα, το αίσθημα καψίματος και ο πόνος στην κοιλιά και το επίμονο ρέψιμο. Συνήθεις αιτίες της δυσπεψίας είναι το άγχος, η εγκυμοσύνη και η ανθυγιεινή διατροφή. Όταν η δυσπεψία είναι συχνή και δεν υποχωρεί με τη φαρμακευτική αγωγή πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογείται από γιατρό.

Δείτε επίσης: 14 τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κατακράτηση υγρών

6. Κύστη στην ωοθήκη
Οι ωοθήκες βρίσκονται εκατέρωθεν της μήτρας και συνήθως απελευθερώνουν εναλλάξ ένα ωάριο κάθε μήνα. Σε πολλές γυναίκες σχηματίζεται σε μία ή και στις δύο ωοθήκες κύστη με υγρό που πολλές φορές δεν προκαλεί προβλήματα και διαλύεται αυτόματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως η κύστη συνοδεύεται από ένα αίσθημα βάρους ή πόνο είτε αριστερά είτε δεξιά στην κοιλιά, αναλόγως σε ποια από τις δύο ωοθήκες βρίσκεται. Αν «σκάσει» μια μεγάλη κύστη τότε μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο στην κοιλιά, πυρετό, ζαλάδα ή και ταχυπαλμία.

7. Πέτρες στα νεφρά
Οι πέτρες σχηματίζονται όταν συσσωρεύονται και κρυσταλλοποιούνται στα νεφρά διάφορα μέταλλα. Μια πέτρα ή ένα τμήμα αυτής μπορεί να αποσπαστεί και να αρχίσει να κινείται κατά μήκος του ουροποιητικού συστήματος, προκαλώντας συμπτώματα όπως ο πόνος στην κοιλιά, ο αποχρωματισμός των ούρων και η συχνουρία.

8. «Τράβηγμα»
Η μεταφορά αντικειμένων μεγάλου βάρους, η σκληρή γυμναστική ή ακόμη και ένα δυνατό φτάρνισμα μπορεί να καταπονήσουν τους μυς της κοιλιακής χώρας και να οδηγήσουν στο λεγόμενο τράβηγμα. Η αίσθηση που προκαλεί το τράβηγμα μοιάζει με κράμπα και χαρακτηρίζεται από τον οξύ πόνο, το πρήξιμο και/ή τους μυϊκούς σπασμούς στην κοιλιά.

Πηγή: Reader’s Digest, onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.