Πόνος στο στομάχι: Από ποιες τροφές πρέπει να μείνετε μακριά

Μπορούν να παρατείνουν την ταλαιπωρία σας

Πόνος στο στομάχι: Αυτές είναι οι 9 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε, όταν προσπαθείτε να αναρρώσετε από στομαχική γρίπη.

Σε περίπτωση που νιώθετε πόνο στο στομάχι και συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, διάρροια που οφείλονται σε στομαχική γρίπη ή τροφική δηλητηρίαση, χρειάζεται να είστε πολύ προσεκτικοί με τη διατροφή σας, έτσι ώστε να μην υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης.

Οι τροφές που δε βοηθούν το στομάχι σας:

Επεξεργασμένα σάκχαρα: Προκαλούν απότομη αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα και διακυμάνσεις του σακχάρου. Αυτό από μόνο του μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα το στομάχι, προκαλεί όμως ανησυχία και νευρικότητα, επιδεινώνοντας την κατάστασή σας.

Γαλακτοκομικά: Το γάλα και το τυρί πρέπει να αποφεύγονται όταν έχετε ενοχλήσεις στο στομάχι. Πάνω από τους μισούς ανθρώπους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, έχουν δηλαδή έλλειψη στο ένζυμο που χρειάζεται για την πέψη των γαλακτοκομικών. Ακόμη και αν δεν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μία μόλυνση από ιό ή βακτήρια, μπορεί να επηρεάσει τη λακτάση, το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη και μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ή μόνιμη απώλεια της ικανότητας πέψης της λακτόζης.

Αναψυκτικά: Οι χημικές ουσίες, όπως το κιτρικό οξύ και το βενζοϊκό νάτριο, αλλά και το ανθρακικό που περιέχουν τα αναψυκτικά, επιβαρύνουν τη λειτουργία του στομάχου.

Σοκολάτα και καφεΐνη: Χαλαρώνουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η καφεΐνη προκαλεί επίσης αραίωση των κοπράνων, το οποίο είναι αρνητικό αν έχετε ήδη διάρροια. Τέλος, τη σοκολάτα γάλακτος και όσες περιέχουν ξηρούς καρπούς δεν μπορεί να τις χωνέψει κάποιος που έχει ευαισθησία ή δυσανεξία στη λακτόζη.

Λιπαρές τροφές: Παγωτά, λιπαρά κρέατα, μαλακά τυριά είναι πλούσια σε λιπαρά, τα οποία ενεργοποιούν τους χημικούς υποδοχείς του στομάχου με τρόπο που επιβραδύνεται η πέψη και προκαλείται φούσκωμα.

Όξινες τροφές: Τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα και τα προϊόντα ντομάτας, περιέχουν οξέα και προκαλούν παλινδρόμηση.

Μπαχαρικά: Όσοι τρώνε μπαχαρικά, δεν θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Αν όμως τα αποφεύγουν, το ίδιο πρέπει να κάνουν και όταν έχουν στομαχικό πρόβλημα.

Αλκοόλ: Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν χημικές ουσίες που είναι δύσκολο να μεταβολιστούν, ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομάχου και επιβαρύνουν όσους έχουν ήδη προβλήματα με το στομάχι στους.

Επεξεργασμένες τροφές: Περιέχουν συντηρητικά που επιτείνουν τη δυσφορία στο στομάχι και βλάπτουν γενικά την υγεία.

Πηγή: onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.