Πως να προστατευθείτε από τροφικές δηλητηριάσεις στις διακοπές σας

διακοπές τραπέζι φαγητό

Ολα όσα πρέπει να έχετε στο νου σας

Πολύ συχνό φαινόμενο είναι το καλοκαίρι οι τροφικές δηλητηριάσεις, καθώς οι τροφές προετοιμάζονται και διατηρούνται χωρίς κανόνες υγιεινής.

Τα λάθη που κάνουμε με αυτά είναι πολύ συνηθισμένα ακόμα και μέσα στα ίδια μας τα σπίτι. Θυμηθείτε μονάχα πόσες φορές αφήσατε το μεσημεριανό φαγητό εκτός ψυγείου, για να το καταναλώσετε το βράδυ. Και αυτό, παρότι η έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες επί περισσότερες από 2 ώρες μετά το τέλος του μαγειρέματος, αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως παθογόνων μικροοργανισμών.

Αν θέλετε να αποφύγετε τις δηλητηριάσεις από αλλοιωμένα τρόφιμα, καλό είναι να τηρείτε απαρέγκλιτα τις συστάσεις του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Οι δύο βασικοί κανόνες είναι «καλό μαγείρεμα» και «τοποθέτηση στο ψυγείο το ταχύτερο δυνατόν». Ωστόσο υπάρχουν και πολλοί άλλοι. Να ποιοι είναι:

Γενικά

Να ελέγχετε τα βασικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση).

Να ελέγχετε την ημερομηνία λήξεως και τις συνθήκες διατήρησης

Μην επιλέγετε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα

Μην αφήνετε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα

Να τοποθετείτε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα (π.χ. γαλακτοκομικά, αυγά, ωμά κρέατα, ψάρια και πουλερικά, παγωτά κ.λπ.) στο ψυγείο όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την προμήθειά τους

Παγωτά

Να αγοράζετε παγωτά από καταψύκτες που λειτουργούν σε θερμοκρασία κάτω από -18 (μείον 18) βαθμούς Κελσίου. Δεν πρέπει επίσης να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, ούτε να έχουν πάγο στο εσωτερικό τους.

Μην αγοράζετε παγωτά με ελαττώματα στις συσκευασίες τους (π.χ. παραμορφώσεις)

Να αποθηκεύετε το παγωτό στην κατάψυξη του σπιτιού σας το ταχύτερο δυνατόν μετά την προμήθειά του. Αν το αγοράζετε από σούπερ μάρκετ, φροντίστε να είναι το τελευταίο που θα προμηθευτείτε πριν πάτε στο ταμείο.

Για την προμήθεια χύμα παγωτού, να επιλέγετε καταστήματα που εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής. Να ελέγχετε επίσης τις συνθήκες διατήρησής του στις βιτρίνες. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι κάτω από -14 (μείον 14) βαθμούς Κελσίου. Οι βιτρίνες δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο.

Να αποφεύγετε την κατανάλωση παγωτού στο οποίο υπάρχουν αποχρωματισμένες περιοχές και κρύσταλλοι πάγου. Και τα δύο αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανακατάψυξης, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και τις τροφικές δηλητηριάσεις.

Χυμοί – εμφιαλωμένα νερά

Να αγοράζετε χυμούς και εμφιαλωμένα νερά που φυλάσσονται σε σκιερό και δροσερό μέρος ή από ψυγεία που λειτουργούν σωστά.

Τα ψυγεία πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες κάτω των 7 βαθμών Κελσίου και να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

Να διατηρείτε στις κατάλληλες συνθήκες τους χυμούς και τα εμφιαλωμένα νερά. Μετά το άνοιγμα του χυμού, να τον φυλάτε στο ψυγείο, ακολουθώντας τις οδηγίες του παρασκευαστή.

Να αποφεύγετε την αγορά και κατανάλωση χυμών και νερού που έχουν ή είχαν εκτεθεί στον ήλιο

Όταν τρώτε σε εστιατόριο

Να επιλέγετε εστιατόρια που είναι εμφανές ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής

Να μην καταναλώνετε φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, μυρωδιά και γεύση

Να ζητάτε πάντοτε να είναι καλοψημένα τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια. Να θυμάστε ότι τα μισοψημένα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα ευθύνονται για πολλές τροφικές δηλητηριάσεις

Να μην καταναλώνετε λαχανικά που φαίνεται ότι δεν έχουν πλυθεί καλά

Όταν τρώτε σε καντίνες πλοίων, αεροδρομίων

Βεβαιωθείτε ότι τα έτοιμα σάντουϊτς διατηρούνται στο ψυγείο

Τα μαγειρεμένα σνακ πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών Κελσίου

Οι σαλάτες στο salad bar πρέπει να διατηρούνται σε ειδικές προθήκες και υπό ψύξη

Τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται εντός 2 ωρών από την αγορά τους και δεν διατηρούνται στο ψυγείο, πρέπει να απορρίπτονται.

Πηγή φωτό: pixabay

Πηγή: iatropedia