Πότε μια ελιά μπορεί να σημαίνει καρκίνο

μελάνωμα

Πως θα το καταλάβετε

Πολλές φορές μια ελιά μπορεί να μοιάζει με κηλίδα ή να διαφέρει από τις υπόλοιπες ελιές του σώματος μας. Αυτό πιθανό να είναι μια προειδοποίηση ότι υπάρχει πρόβλημα.

Μια κανονική ελιά είναι συνήθως ένα ομοιόμορφο καφέ σημάδι που έχει στρογγυλό σχήμα με λιγότερο από 6 χιλιοστά πλάτος (όσο η γόμα πίσω από ένα μολύβι) . Όταν μια ελιά είναι καινούργια στο σώμα μας και παρατηρούμε αλλαγές τότε αυτό ίσως είναι σημάδι πως έχετε μελάνωμα.

Παρακάτω υπάρχουν τα σημάδια που μπορεί να σημαίνουν μελάνωμα και όχι ελιά:

Ασυμμετρία

Το ήμισυ μιας ελιάς ή ενός σημαδιού δεν ταιριάζει με το υπόλοιπο μισό.

Περιφέρεια της ελιάς

Οι άκρες είναι ακανόνιστες, τραχείς, με εγκοπές, ή “θολές” στην όψη.

Χρώμα

Το χρώμα δεν είναι το ίδιο σε όλη την επιφάνεια της ελιάς και μπορεί να περιλαμβάνει αποχρώσεις του καφέ ή του μαύρου, ή μερικές φορές να έχει μπαλώματα με ροζ, κόκκινο, λευκό, ή μπλε χρώμα.

Διάμετρος

Το σημάδι είναι μεγαλύτερο από 6 χιλιοστά σε διάμετρο. Εντούτοις, κάποια μελανώματα μπορεί μερικές φορές να είναι μικρότερα από αυτό, όταν πρωτοεμφανίζονται.

Μετάλλαξη

Η ελιά αλλάζει ως προς το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα της.

Δεν συμπίπτουν όλα τα μελανώματα με τα συγκεκριμένα σημάδια για αυτό πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό μόλις παρατηρήσετε κάποια αλλαγή ή κάποια καινούργια ελιά πάνω σας.

Ο κύριος ρόλος της ηλιακής ακτινοβολίας

Οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου είναι σαφώς μια κύρια αιτία μελανώματος. Οι ακτίνες UV μπορούν να βλάψουν το DNA στα κύτταρα του δέρματος. Μερικές φορές αυτή η ζημιά επηρεάζει ορισμένα γονίδια που ελέγχουν τον τρόπο ανάπτυξης και διαίρεσης των κυττάρων. Εάν αυτά τα γονίδια δεν λειτουργούν πλέον σωστά, τα προσβεβλημένα κύτταρα μπορεί να γίνουν καρκινικά κύτταρα (καρκίνος του δέρματος).

Οι περισσότερες ακτίνες UV προέρχονται από το φως του ήλιου, αλλά μερικές μπορεί να προέρχονται από τεχνητές πηγές, όπως τα μηχανήματα για τεχνητό μαύρισμα (solarium). Κάποια βλάβη στο DNA από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να συμβεί λίγα χρόνια πριν εμφανιστεί ο καρκίνος του δέρματος, αλλά μεγάλο μέρος της μπορεί να προέρχεται από εκθέσεις που συνέβησαν πολλά χρόνια νωρίτερα.

Πηγή: iatropedia.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *