Πού μπορεί να βοηθήσει η μαστογραφία στην… καρδιά μας

καρκίνος του μαστού γυναίκα

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου

Η μαστογραφία είναι σημαντική, καθώς βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Γι’ αυτό και όλες οι γυναίκες, ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών, υποβάλλονται προληπτικά στη λεγόμενη μαστογραφία ρουτίνας, ανά δύο χρόνια (σε περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού η πρώτη μαστογραφία να πραγματοποιείται νωρίτερα).

Μια νέα μελέτη δείχνει τώρα ότι, εκτός από το να ανιχνεύσει τον καρκίνο του μαστού, η μαστογραφία μπορεί να χρησιμεύσει και ως έγκαιρη προειδοποίηση για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε αυτό που είναι γνωστό ως αρτηριακή ασβεστοποίηση του μαστού. Δηλαδή, σε εναποθέσεις ασβεστίου στον ιστό του μαστού, οι οποίες στη μαστογραφία μοιάζουν με λευκές κηλίδες και μερικές φορές μπορεί να υποδηλώνουν προκαρκινικά κύτταρα – αλλά τις περισσότερες φορές είναι καλοήθεις.

Αρκετές αιτίες ασβεστοποίησης του μαστού – συμπεριλαμβανομένης της προχωρημένης ηλικίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη τύπου 2 – αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Εξαιτίας αυτού, οι επιστήμονες ήθελαν να δουν εάν οι μαστογραφίες μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να προβλέψουν ποιες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο για σχετικά συμβάντα όπως οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά.

Διπλάσιος κίνδυνος για αθηροσκληρωτική καρδιοπάθεια σε γυναίκες με ασβεστοποίηση του μαστού

Οι ερευνητές εξέτασαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας για περισσότερες από 5.000 γυναίκες ηλικίας 60 έως 79 ετών που δεν είχαν ιστορικό καρκίνου του μαστού ή καρδιακής νόσου και έκαναν τουλάχιστον μία μαστογραφία μεταξύ 24 Οκτωβρίου 2012 και 13 Φεβρουαρίου 2015.

Οι μαστογραφίες βρήκαν ασβεστοποίηση του μαστού στο 25,5% των συμμετεχόντων.

Μετά τις μαστογραφίες, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις γυναίκες για 6,5 χρόνια κατά μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επιστήμονες εντόπισαν 155 περιπτώσεις περιστατικών της λεγόμενης αθηροσκληρωτικής καρδιοπάθειας, που περιελάμβαναν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια.

Γενικότερα, βρήκαν 427 περιπτώσεις που αφορούσαν οποιοδήποτε τύπο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, της καρδιακής ανεπάρκειας και των παθήσεων των περιφερικών αρτηριών.

Η μελέτη διαπίστωσε πως οι γυναίκες που είχαν ασβεστοποίηση του μαστού είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο και 23% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οποιοδήποτε είδος καρδιακής νόσου.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στις 15 Μαρτίου στο «Circulation: Cardiovascular Imaging».

Μία στις 5 γυναίκες πεθαίνει από καρδιά

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικών στις ΗΠΑ, καθώς σχετίζονται με περίπου έναν στους 5 θανάτους κάθε χρόνο (πηγή CDC). Παρόλα αυτά, μόνο οι μισές γυναίκες το γνωρίζουν αυτό.

Ωστόσο, η παρακολούθηση της ασβεστοποίησης του μαστού στις μαστογραφίες μπορεί να δώσει στους γιατρούς έναν εναλλακτικό τρόπο να διαγνώσουν την καρδιοπάθεια στις γυναίκες στα πρώιμα στάδια της νόσου, όταν είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν σοβαρές επιπλοκές.

Η συζήτηση αυτών των αποτελεσμάτων με ασθενείς μπορεί επίσης να βοηθήσει τους γιατρούς να ξεκινήσουν συζητήσεις για συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η καλή διατροφή, η περισσότερη άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Επί του παρόντος, δεν είναι συνήθης πρακτική για τους ακτινολόγους να σημειώνουν την ασβεστοποίηση του μαστού στις αναφορές μαστογραφίας, ιδιαίτερα όταν αυτές οι εναποθέσεις φαίνονται καλοήθεις.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη τους θα ενθαρρύνει την ενημέρωση των κατευθυντήριων γραμμών προς τους ακτινολόγους, ώστε όλοι να περιλαμβάνουν και αυτές τις πληροφορίες στις αναφορές μαστογραφίας τους.

Διευκρινίζουν, πάντως, πως η απουσία ασβεστοποίησης των αρτηριών του μαστού δεν μεταφράζεται σε χαμηλό κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

Συνεπώς, δεν πρέπει να είναι καθησυχαστική, καθώς ο βέλτιστος έλεγχος των παραγόντων κινδύνου είναι εξίσου σημαντικός για όλες τις γυναίκες – με και χωρίς ασβεστοποίηση του μαστού.

Πηγή: vita.gr